Sterilisatie bij de man: alles wat je moet weten als jij en je partner geen kinderen (meer) willen
Van de voor- en nadelen tot de kosten en de vergoeding, Women's Health zet de belangrijkste feiten over sterilisaties bij mannen op een rij.
Willen jij en je partner geen kinderen (meer) en zijn jullie uitgekeken op tijdelijke anticonceptiemiddelen zoals de pil, een spiraal of condooms? Dan hebben jullie misschien al eens gepraat over sterilisatie. Zowel mannen als vrouwen kunnen een sterilisatie ondergaan, maar om die keuze te maken heb je natuurlijk wel alle informatie nodig. Wat houdt bijvoorbeeld een sterilisatie bij mannen precies in? Wat zijn de kosten? En ook niet onbelangrijk: heeft een sterilisatie ook nadelen voor je gezondheid? Women’s Health beantwoordt je meest brandende vragen over sterilisaties bij mannen.
Sterilisaties bij mannen
Sterilisatie is eigenlijk net als de gouwe ouwe condoom een vorm van anticonceptie. Wat sterilisatie anders maakt, is het feit dat het in principe zorgt voor permanente onvruchtbaarheid. Willen jij en je partner zeker geen kinderen (meer)? Dan is een sterilisatie misschien wel iets voor jullie. Waar vrouwen moeten kiezen tussen verschillende sterilisatiemethodes, hebben mannen het eigenlijk best makkelijk. In Nederland bieden klinieken en ziekenhuizen eigenlijk maar één soort behandeling aan, namelijk de vasectomie.
Meer weten over de opties voor permanente anticonceptie bij vrouwen? Lees hier dan alles over sterilisaties bij vrouwen.
Wat is een vasectomie?
Bij een vasectomie worden de zaadleiders die van de teelballen tot de prostaat lopen afgebonden en doorgeknipt. Het is gelukkig maar een kleine operatie die gewoon onder lokale verdoving en poliklinisch kan plaatsvinden. Zo kan je lief dus aan het einde van de D-Day gewoon lekker weer in z'n eigen bedje kruipen. Met zo nodig een zak bevroren doperwten onder de dekens.
Herstel na sterilisatie
Maar uh… hoe erg is die zak doperwten eigenlijk nodig? Op hoeveel pijn moet een man na zo’n sterilisatie rekenen? Helaas zit een beetje ongemak in de aard van het beestje. Het blijft immers een operatie. Die pijn kan nog een paar dagen na de sterilisatie aanhouden. Met een paracetamolletje, een in een handdoek gewikkelde coolpack en wat rust zou het te doen moeten zijn. De hersteltijd voor een man na sterilisatie kan wat van persoon tot persoon verschillen. Artsen adviseren om in ieder geval tot 7 dagen na de operatie niet te fietsen, sporten, zwemmen of zware dingen te tillen. En ook seks zal eventjes moeten wachten.
Hoelang na de sterilisatie mag een man geen seks hebben?
Is je partner eenmaal opgeknapt van de behandeling, dan zijn jullie er nog steeds niet. Na de operatie blijft een man nog even vruchtbaar en zullen jij of je partner dus alsnog anticonceptiemiddelen moeten gebruiken. Pas na gemiddeld 25 zaadlozingen is z'n sperma echt vrij van spermacellen.
Kortom, jij en je partner zullen wellicht een tijdje droog staan. Benieuwd naar wat zo'n sekspauze met je lichaam doet? Ontdek hier dan hoe (een gebrek aan) seks je gezondheid beïnvloedt.
De laatste spermacheck
Om te checken of je partner echt onvruchtbaar is, zal hij z'n sperma in moeten leveren voor onderzoek. In het lab wordt dan gekeken of er nog wat in het potje rondzwemt. Zo ja, dan zal hij nog een keer naar het lab moeten komen voor een tweede check. Zo niet, dan kunnen jullie de vlag uithangen en veilig onveilig seks hebben. Maar vergeet niet: na een sterilisatie kun je nog wel gewoon een SOA oplopen.
Is een sterilisatie bij een man omkeerbaar?
Een sterilisatie is bedoeld als een permanente vorm van anticonceptie. Bij twijfels dus niet doen! Ontwikkelen jullie toch een kinderwens? Dan is de sterilisatie bij een deel van de mannen omkeerbaar. Sommige ziekenhuizen en klinieken bieden een hersteloperatie aan, maar allen zeggen ze één ding: er is geen garantie voor succes. Het slagingspercentage schommelt tussen de 50% en 94% als je de online brochures moet geloven. Klinkt niet slecht, maar dat zijn risico’s die je liever niet wil nemen met je kinderwens.
Benieuwd naar tijdelijke anticonceptiemiddelen voor mannen? Ontdek hier dan hoelang we nog moeten wachten op de ‘mannenpil’.
Nadelen van sterilisaties bij mannen
Naast dat een sterilisatie dus vaak niet omkeerbaar is, zijn er nog een paar andere nadelen. Zo is er na elke operatie een kans op een infectie of een nabloeding. Gelukkig is het risico hierop heel klein, maar het is toch iets om rekening mee te houden. Neemt de pijn tijdens de hersteltijd toe, ontwikkelt je partner koorts of merk je dat de zwelling down under toeneemt? Trek dan aan de bel!
Kosten van een sterilisatie
Good news for the guys! De kosten van een sterilisatie liggen voor een man een stuk lager dan voor een vrouw. Toch hangt er een redelijk prijskaartje van gemiddeld 375 euro aan de behandeling. Een sterilisatie zit niet standaard in de basisverzekering, maar dat hoeft niet te betekenen dat je man geen vergoeding krijgt. Een aantal aanvullende verzekeringen dekken de behandeling deels of volledig. Meer weten? Lees dan op Zorgwijzer welke zorgverzekeraars de ingreep in hun polis hebben opgenomen.