Chronisch vermoeid? Ontdek hier of je een foliumzuurtekort hebt
Van de oorzaak en de symptomen tot de beste voorzorg en behandeling, alles wat je moet weten over een tekort aan foliumzuur.
Kwakkel je al een tijdje met je gezondheid, maar kun je je vinger niet precies op de oorzaak leggen? Het is heel goed mogelijk dat een tekort aan foliumzuur de boosdoener is. Foliumzuur is een van de meest onderbelichte voedingsstoffen in je dieet. Maar wat zijn de klachten bij een foliumzuurtekort precies? Wat veroorzaakt zo’n tekort? En in welke voeding zit veel foliumzuur? Women’s Health zet de belangrijkste feiten over een foliumzuurtekort voor je op een rij.
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur klinkt misschien heel fancy, maar het is eigenlijk niets meer dan een ‘gewone’ vitamine. Maar helemaal normaal is foliumzuur – oftewel vitamine B11 – niet. Het is namelijk betrokken bij ontzettend veel biologische processen. Meer weten over wat foliumzuur precies in je lichaam doet? Ontdek hier dan alles wat je moet weten over foliumzuur.
Wat zijn de klachten bij een foliumzuurtekort?
Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren. Andere symptomen van een foliumzuurtekort die hiermee te maken hebben, zijn kortademigheid en hartkloppingen. Het kan soms lastig zijn om de klachten bij een foliumzuurtekort te onderscheiden van een tekort aan vitamine D. Gelukkig kun je met een simpele bloedtest de oorzaak achterhalen.
Andere bekende klachten die je kunt ontwikkelen bij een foliumzuurtekort zijn aften en haaruitval. Een onderzoek uit 2017 naar vitamines en haaruitval heeft aangetoond dat naast vitamine B12 en biotine ook foliumzuur mogelijk belangrijk is voor je haargroei. Verder speelt foliumzuur ook een belangrijke rol in je hersenen, waardoor je bij een tekort last kunt krijgen van irritatie, concentratie- en geheugenstoornissen.
Oorzaken van een foliumzuurtekort
Ben je buiten de bovengenoemde klachten om gezond? Dan is de oorzaak van jouw foliumzuurtekort waarschijnlijk een disbalans in je dieet. Lees verderop met welke voeding je jouw boodschappenlijst kunt upgraden om je foliumzuurvoorraad aan te sterken. Verder kunnen alcohol- en drugsgebruik, een darmziekte zoals coeliakie en bepaalde medicijnen ook een tekort uitlokken.
Ook tijdens een zwangerschap moet je extra foliumzuur slikken. Al heb je in je bloed geen tekort aan foliumzuur, heb je wel meer van deze vitamine nodig. Slik je het er niet extra bij, dan loop je een hoger risico op een baby met aangeboren afwijkingen. Wil je hier meer over weten? Ontdek hier dan welke vitamines niet in je dieet mogen ontbreken als je zwanger bent.
Foliumzuurtekort door stress
Foliumzuur en stress hebben een bijzondere relatie. Aan de ene kant zorgt een tekort aan foliumzuur voor veel psychische klachten zoals irritatie (en daarbij stress). Tegelijkertijd heb je ook meer foliumzuur nodig als je mentaal even niet lekker in je vel zit. Uit onderzoek blijkt ook dat antidepressiva beter werken wanneer je foliumzuursupplementen erbij slikt. Herken je jezelf in dit verhaal en wil je daarom foliumzuur gaan gebruiken? Bespreek dit dan altijd wel met je huisarts of psychiater.
Waar zit veel foliumzuur in?
Heb je een tekort aan vitamine B11, dan kun je natuurlijk supplementen gaan slikken. Haal je liever je foliumzuur uit je voeding? Blader dan door je favo receptenboeken voor een paar lekkere maaltijden met (blad-)groenten. Spinazie, asperges, broccoli en sla zijn namelijk goede bronnen van foliumzuur. Verder kunnen peulvruchten en sommige fruitsoorten zoals aardbeien en kiwi's ook je voorraad een beetje opkrikken.