Alles wat je moet weten over foliumzuur (vitamine B11)

Van de voordelen tijdens de zwangerschap tot de nadelen als je te veel slikt, dit is alles wat je moet weten over het gebruik van foliumzuur.

Van je bloed tot je baarmoeder en van je hersenen tot je DNA, foliumzuur is een onmisbare speler in bijna elke cel van je lichaam. Maar wat is foliumzuur precies en waar is het allemaal goed voor? Waarom zou bijna elke vrouw het voor en tijdens de zwangerschap moeten slikken? En ook niet onbelangrijk: heeft foliumzuur bijwerkingen? Women’s Health beantwoordt al je vragen over foliumzuur, zodat jij het veilig en verantwoord kunt gebruiken.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Zoals we van vitamines gewend zijn, kom je ook foliumzuur veel tegen in groente en fruit. Bekende bronnen van foliumzuur zijn spinazie, asperges, peul- en citrusvruchten, aardbeien en kiwi's. Foliumzuur is een essentieel onderdeel van een gezond dieet en heeft in haast elke lichaamscel een belangrijke rol.

Waar is foliumzuur allemaal goed voor?

Foliumzuur is vooral bekend als bouwstof voor rode bloedcellen. Heb je een tekort aan foliumzuur? Dan ontwikkel je uiteindelijk bloedarmoede met klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en hartkloppingen als gevolg. Foliumzuur is verder ook nodig voor de aanmaak van DNA. Heb je te weinig foliumzuur? Dat merk je dat met name op de plekken waar je lichaam continu nieuwe cellen aan moet maken zoals in je mond. Het gevolg: aften. Niet heel gevaarlijk, maar wel heel vervelend.

Foliumzuur is tijdens de zwangerschap ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je baby. Omdat je tijdens je zwangerschap genoeg foliumzuur nodig hebt voor jezelf én voor je kleintje, is het belangrijk om extra supplementen te gebruiken. Lees daar verderop meer over.

Foliumzuurtekort

Nu je weet waar foliumzuur allemaal goed voor is, kun je ook begrijpen dat een tekort voor heel wat klachten kan zorgen. De meest beruchte symptomen van een foliumzuurtekort zijn vermoeidheid, een licht gevoel in je hoofd en kortademigheid. Soms kan het heel lastig zijn om klachten bij een foliumzuurtekort te onderscheiden van een te laag vitamine D-niveau. Wil je weten hoe je het verschil kan herkennen? Of wil je gewoon meer weten over de andere klachten die ontstaan bij een gebrek aan vitamine B11? Lees hier dan alles wat je moet weten over een foliumzuurtekort.

Wanneer moet je foliumzuur slikken?

Een zijn een aantal redenen om extra foliumzuur te slikken. Het is een beetje een open deur, maar bij bloedarmoede door een foliumzuurtekort is de oplossing natuurlijk extra foliumzuur. Doe dit echter nooit op eigen houtje, want dit kan gevaarlijk zijn. Verderop kun je lezen waarom.

Ben je zwanger of probeer je (binnenkort) zwanger te worden, dan mag je wel zelf starten met foliumzuur. Natuurlijk mag je het ook dan nog altijd voor de zekerheid bespreken met je huisarts.

Foliumzuur in de zwangerschap

Ben je al in de ban van baby fever? Dan staat je shoplijstje waarschijnlijk al helemaal vol met de leukste kledingsetjes, wiegen en wandelwagens. Maar het allereerste wat je echt wil kopen is een potje met foliumzuur. In 2015 verscheen een heel groot wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van foliumzuur tijdens de zwangerschap. Wat blijkt: vrouwen die extra supplementen slikten voor en tijdens hun zwangerschap verminderden de kans op een kind met een open ruggetje met 70% tot 90%.

Het Farmacotherapeutisch Kompas raadt gezonde vrouwen met een actieve kinderwens daarom aan om dagelijks 0,4-0,5 milligram foliumzuur in te nemen. Ben je zwanger van een tweeling, dan vraag je je misschien af of je de dubbele hoeveelheid foliumzuur moet slikken. Voor nu geldt nog hetzelfde advies voor tweelingzwangerschappen als voor de rest. Het kan geen kwaad om dit nog een keer te checken bij je huisarts, omdat medische richtlijnen altijd kunnen veranderen op basis van recent onderzoek.

Nieuwsgierig naar andere voedingstips voor zwangeren? Ontdek hier dan welke andere vitamines je niet mag missen tijdens de zwangerschap

Hoelang moet je foliumzuur dan slikken?

Een belangrijk misverstand is dat mensen denken dat je foliumzuur pas moet gebruiken als je al zwanger bent. De grootste winst boek je echter wanneer je foliumzuur al gebruikt voordat je zwanger wilt worden.

Vanaf wanneer en hoelang moet dan foliumzuur slikken? Het liefst start je daar al minstens vier weken vóór je zwangerschap mee en houd je dat vol tot je minstens 8 weken zwanger bent.

Bijwerkingen van foliumzuur

Nu je weet tot wanneer je foliumzuur moet slikken, is de volgende vraag of het slikken van foliumzuur ook bijwerkingen heeft. Gelukkig kunnen we daar redelijk kort over zijn. Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas kun je alleen in zeldzame gevallen overgevoelig zijn voor foliumzuur en daarbij bijvoorbeeld een huiduitslag ontwikkelen. Verder is het ook mogelijk om maagklachten te krijgen, zeker als je te veel foliumzuur gebruikt.

Nadelen van foliumzuur

Ook al heeft foliumzuur niet bijzonder veel bijwerkingen, is het gebruik niet zonder gevaren. Wil je foliumzuur gaan slikken omdat je denkt dat je bloedarmoede hebt? Doe dit NOOIT zonder eerst met een arts te overleggen. Bloedarmoede door een vitamine B12-tekort lijkt namelijk verdacht veel op de bloedarmoede die ontstaat door een foliumzuurtekort. Een gevaarlijk nadeel van foliumzuur is dat het de neurologische klachten van een B12-tekort kan verergeren. Laat dus ALTIJD eerst de hoeveelheid foliumzuur en B12 in je bloed nakijken voor je zelf gaat dokteren.