Deze vijf feiten over je darmen wist jij nog niet

Zo adem je elke dag non stop scheten uit.

Echte schoonheid zit van binnen en in het geval van onze darmen is dit zeker waar, want volgens microbioloog Koen Venema is de binnenkant van onze darmen, de buitenkant van ons lichaam. De onwijs belangrijke rol die darmen in ons lichaam spelen wordt vaak onderschat, terwijl ze dé sleutel tot onze gezondheid zijn. Het is de hoogste tijd om onze darmen meer aandacht te geven, want zonder die meterlange slierten zouden wij eigenlijk niet bestaan.

Deze vijf feiten over je darmen wist jij nog niet

1. De darmen zijn het tweede brein

Ja, je leest het goed: onze darmen zijn eigenlijk ons tweede brein. Volgens Venema zit namelijk de helft van onze neuronen in ons hoofd en de andere helft rondom onze darmen. Deze neuronen pikken signalen op die de darm afgeeft en gaan via het ruggenmerg naar het hoofd. Vervolgens worden daar die signalen geïnterpreteerd en volgt er een reactie.

‘Als de darm doorheeft dat er voeding binnenkomt, dan kan het zijn dat er spijsverteringsenzymen of maagzuur uitgescheiden worden. Of dat de peristaltiek in werking wordt gezet zodat de voeding door de darmen heen wordt getransporteerd.’ Dit zijn allemaal signalen die worden opgevangen door de neuronen die rondom onze darm zitten. ‘En omdat het er net zoveel zijn als in ons hoofd, hebben we het vaak over het tweede brein.’ Aha!

2. De darmen zijn betrokken bij alle ziekteprocessen

Verzin volgens de microbioloog maar een ziekte en onze darmflora is erbij betrokken. Dit komt doordat ze zowel een interactie hebben met ons immuunsysteem, als met ons metabolisme en ons tweede brein. En door ons tweede brein zijn ze zelfs betrokken bij ziektes als Alzheimer of Parkinson of stress. ‘Je kunt het eigenlijk niet gek genoeg verzinnen of ze spelen er op de een of andere manier wel een rol bij.’ Alleen betekent dit niet dat ze de ziekte dan ook veroorzaken. ‘Ze kunnen er wel voor zorgen dat je sneller opknapt of juist veel zieker bent. En dit is weer afhankelijk van wat die micro-organismen van ons te eten krijgen, maar ook hoe die reactie in het lichaam weer zijn weerspiegeling heeft op het ziekteproces.’

3. Jouw kolonie aan micro-organismen zijn uniek

‘Over het algemeen heb je per persoon zo’n 300 tot 400 verschillende micro-organismen aan bacteriën in je darmen zitten,’ vertelt Venema. Jouw exacte aantal en verschillende soorten van deze wezentjes zijn uniek, maar doen wel hetzelfde ‘kunstje’ als bij iemand anders. Als ze daar met driehonderd zitten, betekent het dat er veel overlap is tussen de trucjes zoals het afbreken van vezel of het fermenteren van eiwit. ‘Jij hebt andere micro-organismen dan ik, maar de trucjes zullen heel sterk overeenkomen,’ legt Venema uit. En gelukkig maar, want dat betekent dat jij de gezondheid van je micro-organismen nog steeds kunt beïnvloeden.

‘Een van de belangrijkste onderzoeksvelden op dat gebied is het kijken naar specifieke vezels die bepaalde micro-organismen kunnen stimuleren zodat je op die manier ook je darmflora in balans kan brengen.’ Venema doet dit zelf al met InnerBuddies: een start-up die je ontlasting op de 35 meest voorkomende bacteriën onderzoekt en op basis daarvan een voedingsadvies op maat maakt.

4. Mannen en vrouwen hebben een andere samenstelling van de darmflora

Er zijn wat biologische verschillen tussen mannen en vrouwen die de samenstelling van de darmflora beïnvloeden. ‘Zo zie je in de vierwekelijkse cyclus van vrouwen dat daar cyclisch de darmflora mee verandert, omdat die hormonen ook weer effecten hebben op andere processen in je darmen,’ legt Venema uit. Maar ook het verschil in chromosomen zorgt voor verschillen. Die zijn volgens de microbioloog overigens relatief klein ten opzichte van de grote verschillen die veroorzaakt worden door de rest van ons DNA of ons dieet. ‘Dat zijn de twee factoren die de grootste verschillen veroorzaken bij individuen.’ Noted!

5. Je ademt non stop scheten uit

Ja echt, dit is geen grap. Je ademt namelijk vijfentwintig liter gas per dag uit. Het gas in je darmen wordt voor het grootste gedeelte opgenomen door je darmwand wat je uiteindelijk uitademt via de longen. En volgens de microbioloog mogen we in ons handjes knijpen dat het via de longen gaat, want je moet er niet aan denken om vijfentwintig liter gas als windjes te laten waaien. ‘Dan ben je bij elke stap een scheet aan het laten.’ Thank god!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?