Deze zes gezondheidswinsten kun je halen uit goed voor je darmen te zorgen

Disclaimer: Een gezonde darmflora is echt de sleutel tot gezondheid.

Wist jij dat er in je darmen een hele samenleving woont van biljoenen bacteriën? Zij vormen samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom. En de invloed van deze beestjes op je gezondheid is heel groot. Sterker nog, er valt behoorlijk wat gezondheidswinst te behalen als jij je darmflora in balans weet te krijgen. Maar hoe hou je je microbioom tevreden? Weet dat ze zijn dol op vezels. Op het moment dat jij je darmen voorziet van voldoende vezels - door het eten van verschillende groenten, fruit, noten en granen -, ben jij gegarandeerd de beste ‘gastvrouw’ van de maand.

Deze zes gezondheidswinsten kun je behalen door goed voor je darmen te zorgen

1. Een goede balans voorkomt ontstekingen

    Krijg jij voldoende vezels binnen? Dan kunnen je micro-organismen dankzij jou knabbelen op hun favoriete snack waardoor zij vervolgens weer zorgen voor een goede productie van de korteketenvetzuren. Dit is de afbraak van gefermenteerde vezels wat heel belangrijk is voor je darmepitheel. ‘Dit is de eerste barrière tussen de buitenkant van het lichaam en de rest van het lichaam,’ legt microbioloog Koen Venema uit. ‘Op het moment dat die barrière niet goed zijn werk kan doen, kunnen daar toxische componenten - of zelfs micro-organismen - doorheen komen die in het lichaam terecht komen.’ Dit kan zorgen voor ontstekingen.

    2. Een goede balans helpt tegen pijnlijke darmen, overmatige gasproductie en een opgezwollen buik

      Sommige van ons hebben door een chronische darmziekte veel pijn, maar ook als jij dit niet hebt, kun je je darmen zeker een handje helpen. Een verstoorde darmflora kan zorgen voor veel gasproductie. Dit is een bekend fenomeen voor mensen met een prikkelbare darm. ‘Als die gasproductie heel snel gaat en de darm opgerekt wordt, doet dat pijn,’ legt Venema uit. En dat zorgt vervolgens ook weer voor een opgeblazen gevoel. ‘Als jij goed en gevarieerd eet - en je darmflora is optimaal - dan kun je minder klachten hebben richting pijn en ontstekingen in je darmen,’ vertelt Venema. Sounds good!

      3. Een gezonde darmflora heeft een positief effect op kankerprocessen

        Als jij je microbioom onvoldoende voorziet van vezels, dan schakelen ze om naar het opeten van allerlei andere dingen die schadelijke effecten kunnen veroorzaken. En dit kan dus bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Ga jij gezonder eten? Dan heeft dit volgens de microbioloog op de langer termijn een positief effect op de kankerprocessen in je darmen, maar ook in de rest van het lichaam.

        4. Een goede balans helpt tegen acne

          ‘Je kan het eigenlijk zo gek niet verzinnen of je darmen spelen er op de een of andere manier een rol bij,’ vertelt Venema. Dit komt doordat je darmen een interactie hebben met je immuunsysteem, metabolisme en hersenen. ‘Een goede balans kan uitwerking hebben op je huid, waarbij de darmflora - via het immuunsysteem - acne op je huid beïnvloed,' aldus Venema. Aha!

          5. Een gezonde darmflora geeft je brein een boost

            Je darmen staan ook wel bekend als het ‘tweede’ brein doordat er net zoveel neuronen rondom de darmen zitten als in je hoofd. Zij zijn continue met elkaar aan het communiceren of je bijvoorbeeld honger hebt, vol zit of stress ervaart. Maar daar blijft het niet bij. Want door dit tweerichtingsverkeer kunnen ziektes zoals Alzheimer en Parkinson ontstaan, maar ook juist positieve effecten. ‘Als je darmflora optimaal is dan kan je dingen beter onthouden,’ legt Venema uit. Cool!

            6. Gezonde darmen zorgen voor een goede stoelgang

              Van obstipatie tot diarree: je micro-organismen hebben invloed op je stoelgang. Als jij last hebt van je stoelgang dan kun je zeker gezondheidswinst behalen door je microbioom te vriend te houden. Ben jij benieuwd of je überhaupt een gezonde stoelgang hebt? Lees hier alles over poep.

              Wij zijn gemotiveerd! Jij ook? Je kunt je darmflora optimaliseren met voeding door een FODMAP-dieet, maar je kunt ook een schepje poep opsturen naar het team van Venema. InnerBuddies onderzoekt dan je ontlasting op de 35 meest voorkomende bacteriën waardoor jij inzicht krijgt in welke bacteriën zich in jouw darmen huisvesten. Let's go!

              Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?