Heb jij de griep al gehad? Opvallend veel (jonge) mensen krijgen een longontsteking

Relatief gezonde, jonge mensen krijgen zelfs een dodelijke longontsteking.

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat er de laatste tijd steeds meer mensen amper op hun benen kunnen staan door een forse griep. Volgens het RIVM heerst er dan ook sinds twee weken een griepepidemie in Nederland. En heftig is die griep zeker, want er zijn opvallend veel (jonge) mensen met een longontsteking. Met zelfs een dodelijke afloop.

Opvallend veel (jonge) mensen met een longontsteking

Nu gaat het volgens longarts Leon van den Toorn in het algemeen om virusinfecties zoals verkoudheid, griep en corona, maar er is wel iets opmerkelijks aan de hand. En dat is dat sommige mensen die een virusinfectie hebben opgelopen meteen daarna een longontsteking krijgen. 'Het lijkt erop dat we dat op dit moment meer zien dan in andere jaren,' vertelt de longarts tegen RLT Nieuws. Oei!

Relatief gezonde, jonge mensen krijgen een dodelijke longontsteking

Een longontsteking kan echt levensbedreigend zijn en kan in principe iedereen overkomen. Vaak denk je dan aan mensen uit risicogroepen, maar dit virus denkt daar iets anders over. 'Het is opvallend dat er nu ook relatief gezonde, jonge mensen een dodelijke longontsteking krijgen. Helaas hebben wij de afgelopen weken verschillende van dit soort patiënten zien overlijden. Dat raakt ons allemaal,' vertelt Peter van der Voort, ic-baas van het Universitair medisch centrum Groningen aan RTL Nieuws.

Hierdoor ben jij vatbaarder voor een longontsteking

Maar hoe kan het dat nu veel (jonge) mensen opeens een longontsteking krijgen? Volgens van der Voort ben je door het griepvirus vatbaarder voor bacteriën. Doordat je afweersysteem een klap heeft gekregen van de griep, kunnen bepaalde bacteriën sneller toeslaan waardoor je een longontsteking kunt krijgen. 'Die longontsteking is heel vaak ziekmakend, maar in de meeste gevallen knap je daar met antibiotica wel van op. Maar een aantal mensen krijgen die bacterie niet zelf onder controle. Dan beland je in het ziekenhuis, en soms dus op de intensive care. Je kan dan een lage bloeddruk krijgen en andere organen kunnen ermee stoppen. Dan spreken we van een sepsis.'

Ben jij ziek? Hier moet je opletten

Heb jij de de griep flink te pakken? Geen reden tot paniek, maar blijf wel alert. 'Griep moet na een paar dagen overgaan. Maar als de koorts aanhoudt, of als het eerst beter gaat maar je gezondheid daarna toch opeens weer verslechterd, ga dan naar de huisarts', zegt van der Voort. 'Als je te laat bent met antibiotica dan heeft de ontstekingsreactie zo om zich heen gegrepen dat het niet meer goed is te verhelpen. Dan lopen artsen ook achter de feiten aan, en is de zorg complexer.'

Het is dus belangrijk om op jezelf en elkaar te laten, maar ook om de komende dagen iets voorzichtiger te zijn. 'Trek op tijd aan de bel bij aanhoudende ziekte, maar pas ook extra op de komende dagen als je in grote groepen bent. Houd afstand, ventileer en was je handen,' aldus van den Toorn.

Bron: RTL Nieuws

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?