Denk jij dat je partner vreemdgaat? Zo betrouwbaar is je onderbuikgevoel
Dit is hoe goed jij jouw ‘tweede brein’ kunt vertrouwen.
Je kent het wel, als je het even niet meer weet en je vraagt je vrienden of moeder om raad dan is het al gauw: ‘volg je hart’, en ‘vaar op je intuïtie’ of ‘luister naar je gevoel!’ Maar hoe zit het als je dingen voelt in je onderbuik zonder dat je een verklaring kunt geven waar het vandaan komt? Één van de dingen dat je onderbuikgevoel kunt triggeren is het gevoel dat je partner vreemdgaat. Maar is dit ook echt een teken dat je lief vreemdgaat?
Dit is hoe het onderbuikgevoel werkt
Er zijn verschillende theorieën die uitleggen waar het onderbuikgevoel vandaan komt. Zo zei wetenschapper Albert Einstein bijvoorbeeld, dat ons onderbuikgevoel ontstaat omdat we onbewust bepaalde informatie opnemen. Op basis van eerdere ervaringen leren we een inschatting te maken van de uitkomsten van onze beslissingen.
Wetenschappers aan de Stanford University School of Medicine, Justin en Erica Sonnenburg, verklaren beide dat er een soort supersnelweg is tussen onze onderbuik en onze hersenen. In hun boek The Good Gut schrijven ze dat deze verbinding niet alleen een metafoor is, maar dat ons brein en ons onderbuikgevoel (gut feeling in het Engels) daadwerkelijk met elkaar verbonden zijn door een netwerk van neuronen, chemische stoffen en hormonen. Dit netwerk geeft constant feedback aan ons brein, bijvoorbeeld dat we stress hebben, honger hebben, of zelfs dat we op weg zijn naar een burn-out.
De meeste mensen zullen het gevoel wel herkennen, maar er geen duidelijke uitleg of verklaring over kunnen geven. We ‘voelen’ namelijk vaak bedreigende situaties in onze maag en wat we dan ervaren noemen we het onderbuikgevoel. Sommige mensen beschrijven het als een interne stem.
Hoe betrouwbaar is je onderbuik gevoel?
Je onderbuik wordt ook wel 'het tweede brein' genoemd. Het kan een goede raadgever zijn als je beslissingen moet nemen of situaties moet inschatten. Zo heeft een gedragsexperiment van de Tel Aviv University aangetoond dat wanneer de deelnemers van het onderzoek alleen op instinct moesten kiezen tussen twee opties, ze tot 90 procent van de tijd de juiste keuze maakten. Ondanks dat dit laat zien dat je onderbuik of je intuïtie het vaak goed heeft, is dat helaas niet altijd zo. Soms heeft je onderbuik het mis.
Dat gevoel in je onderbuik kun je ook voelen als er iets van je gevraagd wordt dat buiten je comfortzone ligt. Als je dan puur en alleen op je gevoel zou afgaan, zou je waarschijnlijke ‘nee’ zeggen, of iets niet doen. Maar vaak is het juist goed om deze dingen aan te gaan die je eng vindt, zodat jij je horizon kunt verbreden.
Daarnaast kan deze sensatie in je onderbuik kan ook ontstaan door een (voor)oordeel dat je hebt, wat opnieuw een gevoel van angst oproept. In dit geval kan deze sensatie of weerstand in je onderbuik losgemaakt worden door emotie.
Het onderbuikgevoel in jouw relatie
Als het gaat om je onderbuikgevoel in jouw relatie, ligt het dus wat ingewikkeld. In sommige gevallen heb je gelijk, en is er echt iets mis. Toch het kan ook gebeuren dat jouw onderbuikgevoel je gewoon in de maling neemt. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld vervelende ervaringen uit het verleden, op je huidige partner projecteert. In dit geval kunnen soortgelijke gevoelens onterecht zijn. Vraag jezelf dan ook af of dit onderbuikgevoel met een reden is, of omdat je dit hebt door onbewust opgeslagen ervaringen. Dit kan kiezen tussen verstand en gevoel, erg lastig maken.
Wat je wel moet doen als je het gevoel hebt dat je partner vreemd gaat
Als aller eerst: Communication is key! Praat met je partner over je gevoelens, je gedachtes en je vermoedens, zonder je lief aan te vallen. Het kan namelijk best zijn dat jij je druk maakt om dingen, die er helemaal niet zijn. Probeer jezelf kwetsbaar op te stellen, zodat je partner zich ook comfortabel genoeg voelt om open en eerlijk te zijn. Houd er rekening mee dat het gedrag dat jou doet vermoeden dat je partner vreemdgaat, ook kan worden veroorzaakt door andere dingen, zoals stress.
Als je lief zegt dat er niks aan de hand is, kan het zijn dat je zelf moeite hebt met vertrouwen. Soms raakt een vertrouwensband zo beschadigd, dat het impact heeft op nieuwe relaties. In dit geval is het goed om te kijken naar waar dit gevoel vandaan komt en hieraan te werken.
Mocht het gevoel toch dieper zitten weet je zeker dat er iets niet helemaal pluis zit? Dan kan dat natuurlijk. Ook jouw partner kan niet helemaal eerlijk zijn, zelfs na een goed gesprek. Helaas zul je het nooit 100% zeker weten, zonder bewijs of een eerlijk antwoord. Misschien zijn er andere signalen dat hij mogelijk vreemdgaat - naast je onderbuik gevoel - die je kunnen helpen om het raadsel op te lossen.