Aha! Dit zeggen je voeten dus over je gezondheid
Hoog tijd dus om ze eens goed onder de loep te nemen.
© Getty Images

Je voeten slepen je door wel duizenden stappen per dag. Ze hebben flink wat te verduren, dus dan is het niet gek dat je soms wat kwaaltjes hebt. Maar wist je dat je voeten heel veel over je gezondheid verklappen? Hoog tijd dus om ze eens goed onder de loep te nemen. Of je nu last hebt van wintertenen, koude voeten of blaren: dít zeggen je voeten over jouw gezondheid.
Koude voeten
Heb jij in de winter altijd last van koude voeten? No worries, dat is heel normaal. Mocht je ook bij warm weer koude voeten (en handen) hebben, dan kan je hypothyreoïdie hebben. Dit is een aandoening waarbij je schildklier te weinig hormonen produceert die je stofwisseling ondersteunen. Dit zorgt voor een minder goede doorbloeding. Ook kan het een teken zijn van diabetes, dus ga bij veel klachten even langs de huisarts. Ondertussen kunnen déze tips helpen tegen die vervelende ijsklompjes aan je benen.
Gezwollen voeten
Er is niks aan de hand als je voeten wat opzwellen na lang rechtstaan, warm weer of tijdens een zwangerschap. Gebeurt het daarentegen op random momenten, dan kan er meer aan de hand zijn. Deze klacht komt namelijk regelmatig voor bij een slechte doorbloeding, een traag werkende schildklier of nierproblemen.
Kramp in je voeten of tenen
Het is heel lastig om de oorzaak van krampen in je voeten of tenen te achterhalen. Dikwijls gaat het om redelijk onschuldige kwaaltjes zoals een tekort aan calcium of magnesium in je voeding, maar als de krampen ook overdag en zonder voorafgaande inspanning voorkomen, is het tijd om naar de huisarts te gaan. Het zou namelijk kunnen duiden op een verstopt bloedvat.
Iedereen heeft wel eens een spierkrampje, dat is niets om je zorg om te maken. Maar gebeurt het regelmatig, dan moeten er misschien toch wat alarmbellen gaan rinkelen. Ontdek hier of je een magnesiumtekort hebt.
Jicht
Jicht is een pijnlijke ontsteking die over het algemeen alleen in de grote teen voorkomt. De oorzaak van jicht is een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Bij jicht verloopt je stofwisseling niet goed, waardoor je teveel urinezuur in je lichaam hebt. Er kunnen kristallen ontstaan die neerslaan in of rond je gewrichten, wat voor ontstekingen zorgt. Het gewricht wordt dan dik, rood, warm en voelt pijnlijk aan. Als vrouwen jicht krijgen, is dat meestal na de overgang.
Verkleurde tenen
Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de vingers of tenen. Dit kan zorgen voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen. Meestal ontstaat dit bij kou en vocht, het aanraken van koude voorwerpen of heftige emoties. Je slagaders trekken dan te snel samen, waardoor er klachten ontstaan. Vooral als je ook last hebt van andere symptomen, zoals spierzwakte, droge mond en ogen, huiduitslag en benauwdheid, moeten er belletjes gaan rinkelen. Meer informatie over het fenomeen van Raynaud kun je vinden op Hartstichting.nl.
Pijnlijke tenen
Als je regelmatig klachten ervaart zoals pijnlijke teengewrichten, dan kan dat wijzen op reumatoïde artritis. De aandoening verspreidt zich namelijk als eerste naar de kleinere gewrichten, waaronder de tenen en de vingers. Andere symptomen zijn zwelling en stijfheid, dus hou het goed in de gaten: hoe sneller je erbij bent, hoe beter je pijn en de gevolgen van reuma kunt voorkomen.
Ingegroeide teennagel
In dit geval groeit de rand van de teennagel in je huid. Au, dat klinkt pijnlijk, en dat is het ook. De huid naast de nagel wordt dik, rood en uitermate gevoelig.
Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een ingegroeide teennagel. Een paar mogelijke oorzaken die de kans op ingegroeide nagels vergroten, zijn:
- Je teen hard stoten
- Te krappe schoenen dragen
- Je nagel te kort of niet recht afknippen
- Een nagel die vanzelf krom groeit
Om van de pijn af te komen, kun je je voet in een badje met soda laten weken. Ook betadine kan je teen desinfecteren, waardoor de ontsteking snel over is.
Gele teennagels
Gele teennagels zien er niet gezond uit en dat heeft een reden. Je hebt waarschijnlijk last van een schimmelinfectie. Dit is gelukkig heel onschuldig en makkelijk behandelbaar. Ook een tekort aan mineralen of vitaminen kan leiden tot het verkleuren van de nagels. Denk dan met name aan een tekort aan ijzer, zink of B12.
Mocht de gele kleur niet weggaan, dan kan dit ook wijzen op ademhalingsproblemen en lymfoedeem. Breng in dat geval snel een bezoekje aan de huisarts voor meer informatie.
Kuiltjes in je teennagels
Psoriasis is een huidziekte die ook voor kan komen op je voeten en teennagels. Je kunt het vooral herkennen aan kuiltjes in je teennagels. Deze chronische huidziekte, waarbij de huid zeven keer sneller wordt vervangen dan normaal, komt regelmatig voor en bijna de helft van deze mensen heeft kuiltjes in de nagels.
Er bestaan nog altijd veel misstanden over de huidaandoening psoriasis. Daarom hebben we alles wat je wilt weten over deze huidaandoening in dít artikel gezet. Want is psoriasis nu besmettelijk of niet?
Vlekjes
Vlekjes of kleine verwondingen op de zool van je voet kunnen een duidelijke aanwijzing zijn voor diabetes. Dit komt door de verhoogde bloedsuikerspiegel die de zenuwen in je voeten kunnen aantasten. Ga daarom bij gekke plekken, irritaties of wondjes op je voeten, daarom gelijk ter controle langs de dokter.
Snel blaren
Blaren ontstaan meestal op plekken waar veel druk of wrijving is. Het heeft te maken met de intensieve frictie waarmee jouw zachte huidje te maken krijgt, zoals de wrijving tussen je huid en je schoen. Vooral als je veel beweegt of je schoenen te strak zitten, ontstaan er snel blaren. Mensen met wat meer eelt krijgen minder snel blaren, dus eigenlijk wil het vooral zeggen dat je té zachte en gladde voetjes hebt.
Bron: Health Central, Gezondheid.be