Ooit gehoord over het restless genital syndrome? Dit wil je erover weten

Continu opgewonden zijn klinkt leuker en fijner dan het in werkelijkheid is.

© Getty Images

Restless genital syndrome.jpg

Een tinteling down under, je hartslag die omhoog gaat en stijf wordende tepels: het is hartstikke gezond om regelmatig zin te hebben in seks. Maar voel je áltijd een seksuele opwinding daar beneden? Dan is dat geen goed teken.

Continu opgewonden zijn klinkt niet verkeerd. Toch kan dat hartstikke vervelend zijn. Het restless genital syndrome is namelijk echt geen pretje. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Wat is het restless genital syndrome?

Het restless genital syndrome (RGS) is een zeldzame aandoening waarbij mensen sensatie en gevoeligheid voelen in hun geslachtsdelen, terwijl ze geen seksuele verlangen voelen. Je lichaam doet dus alsof je opgewonden bent, maar ondertussen moet je helemaal niet seks aan denken. Best onhandig dus! Uit onderzoek blijkt overigens dat er geen sprake is van afwijkingen van de clitoris.

Symptomen van het restless genital syndrome

RGS wordt ook wel omschreven als een aanhoudend seksueel opwindingssyndroom. Toch zijn de symptomen vaak niet hetzelfde zijn als seksuele opwinding. Bij seksuele opwinding wordt je vagina vochtig, stijgt je hartslag en krijg je zin om de kleren van je partners lijf te scheuren.

Dat is allemaal niet het geval bij het restless genital syndrome. De klachten van deze aandoening zijn vaak moeilijk te beschrijven, maar woorden als pijn, trillingen of een branderig gevoel komen vaak voor. Maar dat is niet het enige. We zetten de meest voorkomende symptomen van het restless genital syndrome voor je op een rij:

  • Pijn
  • Gevoelloosheid
  • Trillingen
  • Rusteloosheid
  • Een branderig gevoel
  • (Bijna) een orgasme krijgen op gekke momenten
  • Moeite met opgewonden raken
  • Laag libido

Je kunt dus ongewenste gevoelens van genitale opwinding voelen in je clitoris, terwijl je helemaal geen zin hebt in seks. Je zou misschien denken dat een potje hete seks de klachten zullen verminderen, maar naast het feit dat je daar helemaal niet op zit te wachten, werkt dat ook helemaal niet zo. Het aanhoudende opgewonden gevoel kan hierdoor juist nóg opdringeriger en ongewenster voelen en daarnaast ook (extra) stress opwekken.

Oorzaken van restless genital syndrome

Jaren nadat RGS voor het eerst werd gediagnosticeerd, dachten wetenschappers dat de aandoening alleen werd veroorzaakt door psychologische factoren. Nu blijkt uit onderzoek dat juist het zenuwstelsel of medicijnen het restless genital syndrome kunnen veroorzaken. Het syndroom wordt daarentegen wel geassocieerd met angst, depressie en minder seksueel verlangen of seksueel leed.

Een studie uit 2020 geeft ook meer inzicht in de neurologie van RGS. Negen van de tien proefpersonen met RGS hadden abnormaal weefsel in de ruggengraat. Dit worden ook wel laesies genoemd. De wetenschappers veronderstelden dat deze laesies de zenuwen die verband houden met seksuele opwinding kunnen aantasten, waardoor RGS ontstaat. Daarnaast worden spataderen in het bekkengebied beschouwd als een andere mogelijke oorzaak, evenals vulvodynie. Dit is een soort verhoogde gevoeligheid bij de opening van de vagina.

Behandeling voor het restless genital syndrome

Als je RGS hebt of jezelf herkent in de symptomen hierboven, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Samen kunnen jullie beslissen welke behandeling het beste is. Vaak begin je met de minst ingrijpende technieken, zoals therapie.

Cognitieve gedragstherapie of mindfulness kunnen de klachten verminderen. Mocht dit niet werken, dan kan je zorgverlener medicijnen aanraden, zoals gabapentine, clonazepam of paroxetine. Er zijn momenteel geen goedgekeurde medicijnen om RGS te behandelen, maar wellicht kunnen sommigen de symptomen wat verminderen.