Kamp van Koningsbrugge Special Edition: dit zijn de vijf levenslessen
‘Het belangrijkste is dat je opstaat en het gevecht weer aangaat’ - instructeur Dai
Bloed, zweet en tranen: de cursisten zijn dit seizoen weer tot het uiterste gegaan tijdens de loodzware training waar zowel fysiek als mentaal het uiterste van hun werd gevraagd. De deelnemers kregen stuk voor stuk een spiegel voor wat zorgden voor bijzondere confrontaties met zichzelf. Deze levenslessen zijn zeer waardevol en kun je ook gebruiken in je eigen leven. Deze vijf levenslessen uit de recap reels van de special edition helpen jou wellicht verder bij het behalen van je persoonlijke doelen.
Vijf levenslessen van Kamp van Koningsbrugge Special Edition
1. Levensles: ‘het stemmetje’
In de eerste aflevering werd cursist Ruben vrijwel direct geconfronteerd met ‘het stemmetje’ in zijn hoofd. Hij had het zwaar en kreeg last van verschillende pijntjes waardoor het stemmetje in zijn hoofd de ruimte kreeg. Volgens instructeur Dai is dit voor veel mensen – met name jongeren – in de maatschappij tekenend en kan dat stemmetje ze beperken in alles wat ze doen. Komt dit je bekend voor? Als je merkt dat er een negatieve stem in je hoofd zit, dan kun je volgens Dai een aantal dingen doen. ‘Een daarvan is praten met je maatje, het er gewoon over hebben en delen dat je kampt met dit soort negatieve gedachtes. Een andere optie is professionele hulp zoeken,’ aldus Dai.
2. Levensles: moed
Cursist Natasja had het vanaf het begin ontzettend zwaar. Als kleinste van de ploeg moest ze extra hard werken om de rest bij te houden, maar ook was ze constant met zichzelf in gevecht. Ze werd vrijwel direct geconfronteerd met haar angst voor het donker, maar ondanks alles bleef ze moedig doorgaan. Uiteindelijk werd ze gevraagd om te stoppen, omdat de instructeurs vonden dat het onverstandig werd om verder gaan. Natasja heeft een flinke portie moed laten zien en dat is iets wat wij allemaal in het leven nodig hebben. Ga je iets nieuws doen, vind je iets spannends of moet je een confrontatie aangaan? Zeg hardop tegen je innerlijke Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
3. Levensles: innerlijke discipline
Wij gaan ontzettend lekker op motiverende quotes of een inspirerende coach die je tot het uiterste pusht, maar uiteindelijk moet de belangrijkste bron van motivatie uit jezelf komen. Zo zegt instructeur Ray tegen de cursisten het volgende: ‘wij gaan jullie niet motiveren. Jullie gaan jezelf motiveren.’ Een commando moet immers ook alles uit zichzelf halen en dat heet innerlijke discipline. ‘Zelfdiscipline is de eigenschap die je in staat stelt te doen wat je moet doen, ook als je daar geen zin in hebt,’ schrijft instructeur Dai in zijn boek Nu of Nooit. Maak voor jezelf je drijfveren inzichtelijk door op te schrijven wat je doelen zijn en waarom. Op die manier kun je putten uit je eigen motivatie.
4. Levensles: angst
Toen cursist Edino door een donkere, natte en extreem nauwe grot moest kruipen, werd hij geconfronteerd met angst. Hij twijfelde om verder te gaan, maar uiteindelijk koos hij toch ook zijn angst te overwinnen en door te gaan. ‘We zien daar iemand die echt zijn angst heeft overwonnen,’ vertelt Dai. Hoe meer jij je angst voedt, hoe groter de invloed ervan op jouw leven is. Soms moet je je angsten overwinnen om verder te komen. ‘De grootste eye-opener voor mensen met angsten is te ervaren dat hun angstwekkende gedachten helemaal niet kloppen,’ zegt Rob Faltin, psycholoog tegen Psychologie Magazine. Ga voor jezelf na wat je wilt, wat er gebeurt als je het niet doet en wat er gebeurt als je het wel doet. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en spring vervolgens in het diepe. You’ve got this!
5. Levensles: de weg van de minste weerstand
De opdracht in aflevering vijf was duidelijk: verplaatst jezelf van A naar B in vijandelijk gebied zonder gezien te worden. Maar nadat cursist Iris wanhopig urenlang de weg probeerde te vinden, besloot ze aan te bellen bij een huis en om een lift te vragen. Volgens instructeur Dai is dit de weg van de minste weerstand en jezelf net iets belangrijker vinden dan het team of de missie. Volgens loopbaancoach Japke Ebbinge maakt dit je niet gelukkig.
‘Kijk eens goed naar je gedrag, ook naar de pijn of moeilijkheden die je vermijdt. Het leven is niet perfect (te krijgen), iedereen lijdt op een bepaalde manier en probeert daaraan te ontsnappen,’ vertelt Ebbinge aan Intermediair. Als je volgens haar steeds kiest voor de weg van de minste weerstand - door bijvoorbeeld continue je werkgever te pleasen - dan betekent dat ook dat je langer over je eigen grenzen en waarden heen walst. En dat geeft stress en angst.
Kan jij geen genoeg krijgen van de wijze levenslessen van Kamp van Koningsbrugge? We moeten helaas nog even wachten op een volgend seizoen, maar in de tussentijd kun je altijd de andere seizoenen terugkijken. Succes met het bepalen van je persoonlijke doelen!