Bye bye Mediterraans dieet: dit zijn dé gezondheidsvoordelen van het Noorse dieet

Een dieet overgewaaid vanuit de Scandinavische kust is trending. Maar is het alle ophef waard?

Er zijn op eetgebied maar weinig dingen die zo zijn ingeburgerd als het mediterrane dieet. Het bestaat uit fruit en groenten, hele granen en peulvruchten (linzen, bonen en dergelijke), is een van de meest bestudeerde diëten in de wereld en het wordt steevast beschouwd als een van de beste voedingspatronen – meest recentelijk in 2021. Toch is er nu een ander eetpatroon dat het mediterrane dieet naar de kroon dreigt te steken: het Noorse dieet.

Maak kennis met het Noorse dieet

Het Noorse dieet is, niet verbazingwekkend, gebaseerd op traditionele voedingsproducten uit Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Groenland en IJsland. Veel fruit, inheemse bessen, wortelgroenten, hele granen, noten en vette vis – en nauwelijks verzadigde vetten. Wat dit dieet onderscheidt van zijn mediterrane broertje, is het gebruik van raapzaadolie (in plaats van olijfolie), wat zowel meervoudig als enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, wat goed is voor je cholesterolgehalte.

Gezondheidsvoordelen van het Noorse dieet

Ondertussen stapelen de bewijzen zich op dat het Noorse dieet goed voor je is. In 2018 claimde de Wereldgezondheidsorganisatie dat door weinig suikers, zouten en vetten en door veel vezels de risico's op hartziekten, diabetes en bepaalde kankersoorten gereduceerd zouden worden.

Ben jij benieuwd naar de andere gezondheidsvoordelen, -nadelen en welke Noorse voedingsproducten je de volgende keer in je winkelmandje moet gooien? Je leest het in ons gloednieuwe nummer wat nu in de winkel ligt.

BESTEL HET NUMMER HIER ZONDER VERZENDKOSTEN


Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?