7 manieren om extra calorieën te verbranden tijdens het wandelen

Door een paar kleine aanpassingen wordt je wandeling een echte work-out.

Wil je weer lekker fit worden en goed in je vel zitten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Trotseer de kou en stap naar buiten voor een verfrissende wandeling. Door deze effectieve tips toe te passen, maak je van een wandeling een work out. Wedden dat je je na een halfuurtje al zó veel beter voelt?

Wandelen vs. hardlopen

Hoewel wandelen niet zo intensief is als hardlopen, betekent dit niet dat het geen waardevolle training is. Intensiteit is niet altijd de sleutel tot effectiviteit. Hoewel wandelen minder intens is dan hardlopen, is het een gewrichtsvriendelijke activiteit. Het langzamere tempo vermindert aanzienlijk het risico op blessures, wat wandelaars een voordeel geeft op dat gebied.

De voordelen van wandelen hoeven we je vast niet meer te vertellen, maar misschien vind je het wel interessant om te weten hoe je het meeste uit je wandelingen kunt halen:

1. Neem vaker de trap

Door zo vaak mogelijk de trap te nemen, verbrand je elke dag meer calorieën. Zo simpel is het! Kies op het werk de trap in plaats van de lift. Met tien minuten traplopen heb je al een kleine chocoladereep verbrand. Weinig moeite, groot resultaat.

Weet je wat ook heel effectief is? Twee trappen tegelijk nemen. Dit helpt om je bil- en dijspieren te trainen. Zorg wel voor een goede houding tijdens het klimmen. Voel je te veel spanning? Aarzel dan niet om de leuning te gebruiken.

    2. Wandel naar je werk

    Door je dagelijkse routine te veranderen, zorg je ervoor dat je elke dag voldoende wandelt en dit ook langer volhoudt. Tijdens het wandelen verbrand je ongeveer vier calorieën per minuut. Dat klinkt weinig, maar door elke dag 15 à 20 minuten te wandelen, zit je toch al op 420 à 560 calorieën per week. Dat is best netjes hoor!

    3. Verander van dagelijkse wandeling

    Verwacht ongeveer 30 procent meer calorieën te verbranden door zelfs maar een kleine helling aan je dagelijks wandeling toe te voegen. Je verbruikt namelijk veel meer energie als je bergopwaarts loopt. Bovendien is dit een hele goede manier om je booty te trainen. Win-win!

    4. Draag gewichten

    Door een paar kleine gewichtjes rond je enkels te bevestigen, laat je je spieren tijdens een wandeling extra hard werken en wordt je wandeling gelijk een work-out. Zo vergroot je je kracht én uithoudingsvermogen. De wandeling wordt misschien wel een stukje zwaarder, maar dat werpt in no-time z'n vruchten af. Bij enkelgewichtjes van ongeveer 1 kilogram wordt een training met ongeveer 10 procent zwaarder en verbrand je 10 procent meer calorieën. Meer tips? Zó voeg je krachttraining toe aan je wandeling.

    5. Doe aan intervallen

    Door sneller te wandelen verbrand je meer calorieën in een kortere tijd, maar wat pas echt effectief is, is een veranderend tempo. Door tijdens de wandeling meerdere keren van tempo te veranderen, gaat je stofwisseling sneller werken en verhoog je je calorieverbranding. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je automatisch sneller wandelt als je een langere afstand aflegt én doelgericht loopt. Probeer daarom één of twee keer per week een langere interval-wandeling te maken van zo'n 40 of 50 minuten.

    6. Draag een fitness tracker

    Een fitnesstracker kan een extra motivatie zijn om persoonlijke doelen te stellen en bij te houden hoeveel stappen je per dag zet. Zo moedig je jezelf aan en ben je eerder bereid om door te zetten en tóch dat een rondje extra te wandelen. Elke stap telt!

    7. Zoek een maatje

    Alleen sporten kan heel ontspannend zijn, maar wanneer je regelmatig alleen wandelt is de kans groot dat je motivatie afneemt. Sterker nog: personal trainer Scott Baptie beweert dat samen trainen de kans op slagen met 176 procent kan vergroten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je met een sportbuddy meer van het plezierhormoon endorfine aanmaakt. Zoek dus een wandelmaatje om elkaar aan te moedigen vaker te gaan wandelen.

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?