Welke vitaminen moet je extra slikken in de herfst en winter?
Last van een winterdip? In de donkere maanden kun je je immuunsysteem een extra zetje geven door wat supplementen te slikken. Maar waar doe je goed aan?
Doordat de dagen korter worden en de temperatuur daalt, kunnen de herfst en winter een uitdaging vormen voor je immuunsysteem. Gelukkig kun je je lichaam een handje helpen door de juiste vitamines en mineralen toe te voegen aan onze dagelijkse routine. Zo zorg je dat je fit blijft en je lichaam optimaal kan blijven functioneren.
Laten we voorop stellen dat als je gezond eet en leeft, het slikken van supplementen niet per se nodig is. Dat neemt niet weg dat voedingssupplementen een handige aanvulling kunnen zijn op je dieet, maar vergeet niet om voldoende groenten en fruit te blijven eten en genoeg te bewegen. Ook moet je niet lukraak wat supplementen gaan slikken, want soms kun je ook te veel vitaminen binnenkrijgen en dat is ook zeker niet gezond. Dít zijn bijvoorbeeld de symptomen van teveel vitamine D.
Toch zijn er wel een paar vitaminen en mineralen die iedereen extra kan gebruiken in de winter om je weerstand te verhogen en wat energieker en gezonder door de najaarsperiode heen komen.
Vitamine B
Grote kans dat je weleens hebt gehoord dat je in de winter vitamine B12 nodig hebt, maar eigenlijk zijn alle B-vitamines belangrijk. Sommige B-vitamines bevorderen de energiestofwisseling, terwijl andere B-vitamines je helpen bij normale werking van het immuunsysteem.
Slik je liever geen supplementen? Voeg dan wat extra zalm, bladgroenten, eieren, zuivel of peulvruchten toe aan je dieet. Deze producten zitten bommetje vol vitamine B.
Vitamine C
Vitamine C wordt op de markt gebracht als hét supplement voor het voorkomen en behandelen van verkoudheid. Op zich is dat niet zo gek, vitamine C heb je namelijk nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in standhouden van je weerstand. Het is dus een echte vitaminebom. Bovendien het geeft ook je huid een boost én gaat vroegtijdige veroudering tegen.
In de winter heeft je huid flink wat te verduren, dus om je huid jong en fris te houden, kan het helpen om regelmatig vitamine C-pillen te slikken. Al zou je natuurlijk ook gewoon voldoende fruit (vooral kiwi's, bessen en aardbeien), groente (met name rode paprika en koolsoorten) en aardappelen kunnen eten. Dit gebeurt er bij een tekort aan vitamine C.
Vitamine D
Vitamine D krijg je voornamelijk binnen wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht. Maar dat is in de herfst en winter best lastig. Toch is het belangrijk om ook tijdens de donkere maanden voldoende vitamine D binnen te krijgen. Waarom? Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Een kort kan dan automatisch je immuniteit aantasten, waardoor sneller ziek wordt. Je neemt deze vitamine gemakkelijk in door voedsel te eten dat rijk is aan vitamine D (kaas, roomboter en vette vis) of door bijvoorbeeld dagelijks een supplement te slikken.
Zink
Word je snel verkouden? Zorg er dan voor dat je voldoende zink binnenkrijgt. Dit geeft je immuunsysteem een boost, stabiliseert je bloedsuikerspiegel en ondersteunt de gezondheid van je huid, ogen en hart. Genoeg redenen dus om dagelijkse een goede dosis zink binnen te krijgen. Maar pas wel op, want te veel zink innemen is ook een risico. Wees daarom voorzichtig met het slikken van deze supplementen en laat je adviseren door je huisarts of een voedingsdeskundige.
Magnesium
Je lichaam gebruikt magnesium om je botten te ondersteunen, je energiestofwisseling te bevorderen en je tanden en gebit te versterken. Daarnaast heeft dit mineraal ook veel invloed op je psyche. Voor enkelen is de overgang van de zomer naar de herfst en winter een pittige periode. Bij zo'n winterdip kan die neerslachtigheid extra heftig zijn als je te weinig magnesium binnenkrijgt. Wat dan kan helpen is het slikken of smeren van magnesium.
Magnesium is een mineraal dat je lichaam gebruikt voor allerlei verschillende functies. Het ondersteunt de botten, bevordert de energiestofwisseling en heeft een psychologische functie. Zo kan magnesium bijdragen aan concentratie en geestelijke energie. Magnesium komt trouwens van nature voor in volkorenproducten, noten en zaden, peulvruchten, tofu, avocado’s, groene bladgroenten, bananen en rijst.
Altijd advies vragen
Zoals hierboven al valt te lezen, kun je veel van deze vitamines en mineralen binnenkrijgen via je dagelijkse voeding. Mocht je er zeker van willen zijn dat je voldoende binnenkrijgt? Ga dan even langs de huisarts of een voedingsdeskundige voor voeding- en suppletieadvies.
Bronnen: Healthline, HPDeTijd, Het Voedingscentrum