Verkrachtingsfantasie: hierdoor fantaseren mensen over gedwongen seks

Dit betekent absoluut niet dat jij in het echt verkracht wil worden.

Fantaseer jij weleens over seksuele dwang? Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de vrouwen verkrachtingsfantasieën hebben. Women’s Health sprak met relatietherapeut, seksuoloog en columnist Nynke Nijman (@nynkenijman) over deze fantasie en spoiler – er is absoluut niks mis met jou.

Wat is een verkrachtingsfantasie?

‘Een verkrachtingsfantasie zijn fantasieën waarin seks plaatsvindt tegen jouw wens in,’ vertelt Nijman. En dit kan op allerlei manieren: van orale- tot anale seks en van groepsverband tot een individu. Ze komen volgens Nijman heel vaak en op verschillende manieren voor. ‘Er is een grote groep die gewelddadige verkrachtingsfantasieën heeft en er zijn mensen die onder dwang seks willen hebben zonder dat daar geweld bij plaatsvindt.’ Betekent dit dan ook dat jij echt verkracht wil worden? Absoluut niet! ‘In plaats van dat het niet-consensueel is, is het consensuele niet-consensuele seks,’ legt Nijman uit. ‘Jij hebt de regie over de hele situatie.’

Het verschil tussen je fantasie en de werkelijkheid

Nijman ziet dat de meeste mensen in conflict raken met zichzelf, omdat ze dit in werkelijkheid absoluut niet willen. Maar fantasie en werkelijkheid staan mijlenver van elkaar vandaan. De seksuoloog legt uit dat seksueel geweld in de realiteit ongewenst en onveilig is en je niet zeker bent over de uitkomst en de gevolgen, terwijl een fantasie hartstikke veilig is. ‘Je fantaseert over dwang alsof je daarin niks te zeggen hebt, terwijl het jouw eigen fantasie is. Jij bepaalt, jij bent in je eentje en jij hebt de regie.’ Jouw fantasie zorgt er volgens Nijman waarschijnlijk alleen maar voor dat jij veel opwinding gaat ervaring met een mogelijk orgasme tot gevolg.

Slachtoffers van seksueel geweld

Ook als iemand te maken heeft gehad met seksueel geweld, kun je door deze fantasieën opgewonden raken. ‘De fantasie kan al een soort van in jouw blauwdruk zitten,’ legt Nijman uit. Dit maakt het voor deze mensen wel extra ingewikkeld, maar je hoeft je hier niet schuldig over te voelen. Het is een losstaande fantasie die niks te maken heeft met de traumatische ervaring.

Hierdoor heb jij een verkrachtingsfantasie

Volgens Nijman kunnen er verschillende redenen zijn, maar ze ziet voornamelijk dat vooral vrouwen de neiging hebben om veel na te denken tijdens de seks en daardoor niet dicht bij hun opwinding kunnen komen. ‘Op het moment dat er een situatie is van dwang – iemand neem de leiding of is dominant – en diegene geeft jou eigenlijk geen ruimte om na te denken, dan ga je dus voelen. En dan reageer je dus op wat je voelt, wat je ervaart en wat je lichaam doet in plaats van dat je aan het nadenken bent.’

Je verkrachtingsfantasie uitvoeren in de werkelijkheid

Wil jij je fantasie in werkelijkheid uitvoeren? Wees dan wel heel bewust dat een fantasie écht wat anders is dan de realiteit. Op het moment dat je toch die fantasieën in werkelijkheid gaat uitvoeren, komen daar elementen van BDSM in naar voren. ‘BDSM is iets waar met hele bewuste aandacht de spellen worden gespeeld, dus ga daar niet zomaar onzorgvuldig mee om,’ benadrukt Nijman. Zoek iemand op met ervaring die jou dezelfde veiligheid van jouw fantasie kan geven.

Je mag van je fantasie genieten

Je hoeft je absoluut niet te schamen of schuldig te voelen. ‘Jouw seksuele fantasieën zijn er juist om jou een heel extra assortiment aan manieren te bieden om extra opwinding te ervaren,’ vertelt Nijman. Op het moment jij wegblijft van iets waar jij eigenlijk heel erg opgewonden van raakt, ga jij jezelf en je fantasieën daarin remmen. ‘En dat komt helemaal niet ten gunste van je seksualiteit.’ Probeer er dus vooral van te genieten en nogmaals: er is niks mis met jou.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?