Bewegen in de ochtend verkleint risico op hersen- en hartinfarct

Extra dosis motivatie om vroeg op te staan.

Goed nieuws voor de vroege vogels onder ons: mensen die het meest bewegen in de ochtend hebben een lager risico op een hersen- en hartinfarct. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). En dan hebben we het niet alleen over intensieve beweging zoals sporten, maar echt over alle lichaamsbeweging op een dag. Een ontspannen wandeling telt ook, dus zet je wekker maar extra vroeg.

Uitkomst onderzoek bewegen in de ochtend

‘Als we het over gezondheidswinst van bewegen hebben gaat het al snel over hoe vaak en hoe intensief je moet bewegen, maar vrijwel nooit over wanneer je het beste kan bewegen,’ vertelt student Gali Albalak. Hoogste tijd om dit eens goed onder de loep te nemen. De onderzoekers onderzochten de beweeggegevens van ruim 85.000 Britten en kwamen tot een opmerkelijke ontdekking: de mensen die het meest bewegen in de late ochtend – van 09:00 tot 11:00 – hebben 16 procent minder kans op het krijgen van een hartaanval en 17 procent minder kans op een herseninfarct. Interessant!

Het effect bij vrouwen

Toen de onderzoekers de onderzoeksgroep verdeelden op basis van geslacht, zagen ze een duidelijk verschil: het effect is namelijk het grootst bij vrouwen. Vrouwen die het meest bewogen in de ochtend hadden 22 procent tot 24 procent minder kans op een hartaanval. Hoe dat precies komt kunnen de onderzoekers op basis van dit onderzoek niet verklaren, maar opvallend is het zeker.

Het belang van je biologische klok

‘Timing lijkt dus wel degelijk uit te maken,’ vertelt Albalak. Dit heeft volgens de onderzoekers allemaal te maken met onze biologische klok. Die zorgt er namelijk voor dat alles in ons lichaam – van cellen tot organen – een 24-uursritme heeft. Volgens Albalak is het belangrijk dat deze ritmes gelijklopen. ‘Als deze verstoord raken, neemt de kans op verouderingsziektes - zoals diabetes en dementie - toe.’ Dit gebeurt soms bij mensen die nachtdiensten draaien.

De invloed van lichaamsbeweging op je biologische klok

Naast de timing van eten en blootstelling aan licht, zorgt ook lichaamsbeweging ervoor dat je biologische klok in het juiste ritme blijft tikken. ‘Wij denken dat een piek in lichaamsbeweging in de ochtend het meest aansluit bij je biologische ritme en dat er op die manier meer gezondheidswinst te behalen valt,’ vertelt mede-onderzoeker Raymond Noordam. Ben jij totaal geen ochtendmens? Geen zorgen! Er zijn ook genoeg voordelen om in de middag of avond te sporten.

Bewegen in de ochtend? Er is meer onderzoek nodig

Er is steeds meer bewijs dat timing uitmaakt, maar over de onderliggende werking is nog veel onduidelijk. Er is namelijk nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de invloed van timing van bewegen. Of in de ochtend bewegen dan ook daadwerkelijk de enige oorzaak is van deze gezondheidseffecten, moet blijken uit studies waarin mensen van tevoren een instructie krijgen om op een bepaalde tijd te bewegen. Albalak en Noordam starten in ieder geval binnenkort met zo’n interventiestudie voor ouderen waarin ze hen sportlessen in de ochtend of avond aanbieden. ‘Uiteindelijk willen we mensen niet alleen vertellen dat ze méér moeten bewegen, maar ook wanneer ze dat het beste kunnen doen,’ aldus Albalak. Keep us posted!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?