Dit is de reden dat jij tepelhaar hebt

De (on)gewenste sprieten komen vaker voor dan je denkt.

Je staat onder de douche en opeens ontdek je een joekel van een tepelhaar. Geen reden tot paniek! Tepelhaar is vaak onschuldig. Het is onduidelijk hoeveel vrouwen tepelhaar hebben, maar waarschijnlijk zijn het er een heleboel. Wij vertellen je alle in’s en out’s over de (on)gewenste sprieten.

Ondanks dat steeds meer mensen hun lichaamshaar laten staan en omarmen, is een gladgeschoren lijf nog steeds het dominante beeld op social media. Terwijl we van nature hartstikke harige lijven hebben. Volgens Healthline heeft je lichaam ongeveer vijf miljoen (!) haarzakjes waarvan maar één vijfde deel zich op je hoofd bevindt. De rest is verspreid over je hele lijf. Soms verschijnen er ineens dikke zwarte haren op plekken die je niet had verwacht. Ze groeien uit je kin, tenen en - jawel - je tepels.

Hoe ontstaat tepelhaar?

Dermatoloog Lance Brown vertelt aan Women’s Health US dat tepelhaar vaak te danken is aan hormonale schommelingen zoals bij een zwangerschap of de menopauze. Volgens Healthline kunnen het ook subtielere hormonale schommelingen zijn die ontstaan rond je twintigste of dertigste. Tepelhaar is meestal super onschuldig, maar het zou ook kunnen duiden op gezondheidsproblemen:

  • Volgens Brown kunnen bepaalde medicijnen overmatig haargroei veroorzaken, zoals testosteron, danazol, anabole steroïden, glucocorticoïden, cyclosporine, minoxidil en fenytoïne.
  • Tepelhaar kan duiden op PCOS, een aandoening waarbij er geen eisprong is of minder vaak. PCOS is echter relatief zeldzaam en treft slechts vijf tot tien procent van de vrouwen wereldwijd.
  • Volgens Healthline kan het te wijden zijn aan een overproductie van mannelijke hormonen. Een hoog gehalte aan androgenen, zoals het hormoon testosteron, kan zorgen voor tepelhaar.
  • Het kan te maken hebben met het syndroom van Cushing. Volgens het Radboundumc een verzamelnaam voor de klachten die ontstaan als je voor een langere tijd te veel van het bijnierschorshormoon cortisol in je bloed hebt.

Wat doe je met tepelhaar?

Je kunt je tepelhaar prima laten staan, maar wanneer je ze wil weghalen kun je volgens Brown het beste met een pincet te werk gaan. Tip: probeer na het douchen een pincet te gebruiken, zodat de haren zachter zijn en makkelijker om eruit te trekken. Ook kun je ervoor kiezen om het te laten laseren. Doe er vooral mee wat je wil en waarmee jij je het prettigst voelt, maar weet dat tepelhaar niks is om je voor te schamen.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?