Vleesbomen: dit is alles wat je moet weten

Een aanzienlijk deel van de vrouwen die jonger dan vijftig zijn, heeft vleesbomen in de baarmoeder. Van de eerste signalen tot de behandelingen: dit moet je erover weten.

© Getty Images

Vleesbomen.jpg

Ongeveer 30 procent van de vrouwen boven de 30 jaar heeft last van vleesbomen. Dit zorgt niet altijd voor klachten, waardoor ze vaak niet ontdekt worden. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de klachten die de eerste signalen van vleesbomen aangeven, zodat je op tijd aan de bel kunt trekken.

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom, ook wel myoom genoemd, is een abnormaal gezwel dat zich in of op de baarmoeder van een vrouw ontwikkelt. Het is eigenlijk een soort bal die aan de binnenkant, in de wand of aan de buitenkant van de baarmoeder groeit en bestaat uit spiercellen en bindweefsel. Soms zijn ze maar 1 millimeter en dus bijna niet zichtbaar, maar het komt voor dat ze groeien en dan kunnen ze tot wel 20 centimeter groot worden. Als je een vleesboom hebt, betekent dit niet meteen dat je een grote tumor hebt. Gelukkig zijn lang niet alle vleesbomen kwaadaardig. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunnen ze ernstige buikpijn en hevige menstruaties veroorzaken.

Er wordt vaak gedacht dat het hebben van een vleesboom betekent dat je kanker hebt. Dat is niet het geval. De kans dat de tumor groter en kwaadaardig wordt is erg klein. Wel kunnen ze de vruchtbaarheid van een vrouw beïnvloeden en geven ze vaak problemen bij het zwanger worden. Maar dit is volledig afhankelijk van de grootte en plaats van de vleesboom.

Maar liefst 80 procent van de vrouwen heeft vleesbomen als ze de leeftijd van 50 jaar bereiken. Maar de meesten ervaren geen symptomen en zullen dus nooit weten dat ze vleesbomen hebben. Vleesbomen zijn lastig zelf te herkennen. Ze worden dan ook meestal per toeval ontdekt tijdens onderzoeken die vaak om andere redenen worden gedaan.

Hoe ontstaan vleesbomen?

Het is onduidelijk waarom vleesbomen zich ontwikkelen, maar verschillende factoren kunnen hun het ontstaan van vleesbomen beïnvloeden:

  • Hormonen (oestrogeen en progesteron)
  • Familiegeschiedenis
  • Zwangerschap
  • Een hoog lichaamsgewicht

Wat zijn de symptomen van vleesbomen?

De symptomen die je ervaart als je vleesbomen hebt, zijn heel verschillend. Dit is afhankelijk van het aantal en de grootte van de tumoren rondom je baarmoeder.

De meeste vleesbomen blijven (thank god!) heel klein en veroorzaken nauwelijks tot geen klachten. Helaas kun je in sommige gevallen wel klachten krijgen, zoals heftige bloedingen of pijn tijdens de seks. Maar dat zijn niet de enige symptomen waaraan je een vleesboom kan herkennen. Let daarom op de volgende klachten en ga bij twijfel altijd langs de dokter:

Lees meer > dít zijn alle feiten en fabels die je wilt weten over endometriose

Vleesbomen behandelen

Het hebben van vleesbomen is niet altijd gevaarlijk. Als je geen klachten hebt, dan heb je ook geen behandeling nodig. Kleine myomen kunnen dan ook gewoon met rust gelaten worden, aangezien de kans op schade bij het behandelen nog groter is dan de schade van de myoom zelf. Mochten er wel klachten zijn, dan kan een arts kijken of het kan helpen de myoom te verwijderen.

Er wordt eerst gekeken naar het soort klachten, het aantal vleesbomen, hoe groot ze zijn, waar de myomen precies zitten, je leeftijd en je eventuele wens om zwanger te worden. Aan de hand daarvan besluit de arts of het nodig is de vleesbomen te behandelen. In dat geval zijn er drie opties: medicijnen, embolisatie of operatief verwijderen.

Medicijnen

Het medicijn Esmya remt de klachten van vleesbomen en laat de myomen kleiner worden. Het is een ‘anti-progesteron’-tablet dat sinds 2012 wordt gebruikt. Het helpt ook het bloedverlies te verminderen.

Embolisatie

Bij een embolisatie worden één of meerdere bloedvaten naar de vleesboom toe dichtgemaakt. Zo kan er geen bloed meer naar de vleesboom, waardoor deze binnen een paar maanden zal krimpen. Dit is een goede behandelingsmethode. Alleen als je nog een kinderwens hebt, is dit helaas geen optie. Je loopt hiermee het risico dat je naderhand geen kinderen meer kunt krijgen.

Operatief verwijderen

Een gynaecoloog kan er ook voor kiezen om de vleesbomen weg te halen door middel van een operatie met een kijkbuis via de vagina of met een operatie via kleine sneetjes in de buikwand. Die laatste wordt gebruikt bij vleesbomen aan de buitenkant of in de wand van de baarmoeder. Als dat geen optie, kan de gynaecoloog eventueel nog de hele baarmoeder verwijderen.

Kun je vleesbomen voorkomen?

Helaas, normaal gesproken is voorkomen beter dan genezen, maar in het geval van vleesbomen gaat dat niet op. Je kunt vleesbomen namelijk niet voorkomen. Het enige dat je zelf kan doen om het risico wat te verkleinen is gezond leven en je regelmatig laten onderzoeken. Hou de symptomen goed in de gaten en trek op tijd aan de bel. Ook bij twijfel is het verstandig om even langs de dokter te gaan.

Bron: Healthline, UMC Utrecht