Bikinilijn laseren, waxen of scheren? Ontdek welke ontharingsmethode bij jou past
Zo moet je je bikinilijn harsen, laseren en scheren voor een optimaal haarvrij eindresultaat zonder rode bultjes en ingegroeide haren.
© Getty Images - RyanKing999

Je bikinilijn ontharen – niet bepaald het leukste klusje op de to do-lijst. Je buigt jezelf al snel bont en blauw om er überhaupt bij te komen, en dan begint het echte werk pas. Gelukkig is er geen gebrek aan munitie in het ontharingsarsenaal. Of je nou je bikinilijn wil harsen, laseren of scheren, voor elke methode valt wat te zeggen. Women’s Health zet de voor- en nadelen van elke bikinilijn ontharingstechniek op een rij. Ook verklappen we hoe je ingegroeide haren en rode bultjes bij je bikinilijn voorkomt, zodat je optimaal geniet van het eindresultaat.
Hoe kan je het beste je bikinilijn ontharen?
Van scheermesjes in alle kleuren van de regenboog tot hightech laserapparaten, de schappen van de drogist liggen vol ontharingsmiddelen. Fijn, maar het brengt meteen wat keuzestress met zich mee. Hoe kan je namelijk het beste jouw bikinilijn ontharen? Het antwoord hangt natuurlijk af van wat jij belangrijk vindt aan een ontharingsmethode.
Wil je bijvoorbeeld zo lang mogelijk haarvrij blijven of wil je vooral zo min mogelijk pijn lijden? Ook niet onbelangrijk: wat is je budget? Bedenk eerst voor jezelf wat jouw beautywensen zijn met betrekking tot je bikinilijn. Bekijk vervolgens hieronder welke ontharingsmethode matcht bij jouw voorkeuren.
Bikinilijn scheren
Dit is natuurlijk een gouwe ouwe, goedkope en pijnloze ontharingsmethode. We doen het al sinds onze tienerjaren en het is nou niet bepaald hogere wiskunde. Toch is scheren zo makkelijk nog niet, en dat geldt al helemaal voor onze bikinilijn. Want hoe scheer je je bikinilijn zonder dat je de dag erna onder de stoppels zit? En hoe voorkom je nou die ingegroeide haren en rode bultjes na het scheren van je bikinilijn? Kortom, hoe scheer je je van onderen?
Scheertechniek bikinilijn
Tijdens het scheren wil je de huid zo min mogelijk irriteren. Dat begint uiteraard bij het scheermesje. Zorg dat deze schoon is en van goede kwaliteit. Een ander onmisbaar onderdeel van je scheerroutine: een scheercrème. Het hydrateert je huid en creëert een soort buffer tussen je huid en het scheermesje. Hierdoor verklein je de kans op schade en irritatie.
Behoefte aan meer tips om ingegroeide haren en rode bultjes bij je bikinilijn te voorkomen? Niet getreurd, lees in dit Women’s Health-artikel hoe je de scheertechniek van je bikinilijn kunt upgraden.
Bikinilijn harsen
Bij het harsen – oftewel waxen – van je bikinilijn, verwijder je haren door hars over de haren uit te smeren. Deze blijven in de vloeistof plakken. Als je vervolgens de hars in een snelle beweging verwijdert, trek je meteen de overtollige haren mee. Een van de meest beroemde bikinilijn ontharingsmethodes is de befaamde Brazilian wax. Wil je weten hoe deze behandeling verschilt van een doorsnee bikinilijn harsbeurt? Lees er dan in dit artikel meer over.
Pijn en prijs van bikinilijn harsen
Een belangrijk voordeel van het harsen van je bikinilijn is dat de haren met de wortel worden verwijderd. Hierdoor duurt het langer – ongeveer drie tot vier weken – voordat de haartjes terugroeien. Ook is harsen een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een laserbehandeling.
Helaas is het waxen van je bikinilijn een van de pijnlijkere ontharingsmethodes. De meeste schoonheidsspecialisten weten gelukkig goed hoe ze het scherpe randje eraf kunnen halen. Natuurlijk kost een salonbezoek wel iets meer dan een at-home harsbeurt. Wil je zelf thuis een poging wagen? Ontdek dan in dit artikel hoe je zelf je bikinilijn kunt harsen als een pro.
Bikinilijn laseren
Ben je het alsmaar voorover buigen gewoon helemaal zat? Dan is een laserbehandeling voor de bikinilijn misschien wel iets voor jou. Bij deze ontharingstechniek wordt een laser op je haarzakjes gezet. De energie uit deze laser wordt opgenomen door het pigment in de haarzakjes. Deze worden verhit en raken daardoor beschadigt. Het resultaat? Kapotte haarzakjes die voor een lange tijd, of misschien zelfs voorgoed, geen haren meer aanmaken.
Nu zijn er wel een paar kanttekeningen. Er zijn namelijk heel veel soorten lasers op de markt. Zo zijn er professionele lasers die worden gebruikt in klinieken, maar er zijn ook lasers die geschikt zijn voor thuisgebruik. Helaas is er ook heel wat variatie qua kwaliteit en veiligheid. Lees je dus goed in voordat je aan deze ontharingsmethode begint. Ook niet onbelangrijk: aan laserontharing zit vaak een aardig prijskaartje. Natuurlijk voorkom je weer kosten door definitief te ontharen, maar je moet het er wel voor over hebben.
Ontharingscrème voor bikinilijn
Voor mensen die het liefst hun haartjes op zo’n pijnloze manier gedag zeggen, zijn ontharingscrèmes ideaal. Maar kan je een ontharingscrème ook veilig op je bikinilijn smeren? In principe wel. Houd er wel rekening mee dat de huid in je schaamregio extra gevoelig is. En tja, zulke ontharingscrèmes zijn vaak niet de meest kalmerende goedjes.
Kies daarom een crème die geschikt is voor een gevoelige huid, test hem eerst op je arm en vermijd intieme zones. Nog een gouden tip: gebruik deze ontharingstechniek niet in de ochtend of tijdens je menstruatie. Je huid is op die momenten namelijk extra gevoelig.
Enfin, hopelijk weet je al een beetje welke ontharingsmethode bij jou past. En vergeet niet: het is ook prima om gewoon te genieten van de au naturel-look. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat jij je prettig voelt down under. En of dat nou poedelnaakt is of juist een tropenwoud, die keuze ligt helemaal bij jou.