Dit gebeurt er als je (te) veel vetten eet
Want meer is niet altijd beter
Voedingsmiddelen die vetten bevatten: heerlijk, maar in ons hoofd associëren we dit vaak met ongezond eten. Toch is vet een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Het bevat namelijk vitamine A, D en E. Vetten kun je onderverdelen in verzadigd vet, onverzadigd vet en transvet. Welke kun je beter laten staan, en wat gebeurt er als je (te) veel vetten eet? Wij vertellen je alles.
Wat zijn vetten precies?
Even beginnen bij het begin: wat zijn vetten precies? ‘Vet is een voedingsstof die je lichaam nodig heeft. Het levert energie en het zorgt voor een gezonde hormoonhuishouding en de opnames van vitamines', vertelt Jeroen van der Mark, coach en onderzoeker bij FIT.nl. 'Vet valt onder de categorie macronutriënten. Voorbeelden van vetrijke producten zijn vette vis, avocado, noten, oliën en kaas.'
Zoals we al eerder hebben genoemd, kun je vet onderverdelen in verzadigd vet, onverzadigd vet en transvet. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met onverzadigd vet. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, zoals boter, volle melkproducten en chocola. Onverzadigd vet is daarentegen een gezondere vetsoort. Dit zit in bijvoorbeeld noten, avocado of vette vis. Als laatste is er nog transvet, de ongezonde vetsoort. Deze wil je zoveel mogelijk vermijden.
Dit gebeurt er als je (te) veel vetten eet
‘Vet is in de afgelopen decennia onterecht gezien als een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht’, vertelt Jeroen. ‘Toch is het niet verstandig om vet volledig te vermijden: je lichaam heeft vet namelijk als voedingsstof nodig.’ Maar wat gebeurt er nou als je (te) veel vetten eet? Jeroen vertelt dat je makkelijker in gewicht kan aankomen als je veel vetrijke producten eet. ‘Dit komt niet zozeer door het vet, maar door de totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan walnoten: deze bevatten per 100 gram al snel meer dan 600 calorieën. De dosis is dus echt dé killer, niet het voedingsmiddel!’
‘Het is dus verstandig om niet te veel verzadigde vetten en transvetten te eten’, zegt Jeroen. Een verhoogde chronische inname van veel verzadigde vetzuren en transvet wordt gelinkt aan een hogere kans op hart- en vaatziekten.’ Producten die transvetten kunnen bevatten zijn sommige koekjes, producten met bladerdeeg, chips, snoep. Verzadigd vet zit met name in bijvoorbeeld roomboter, margarine, kokos- en palmolie, volle melkproducten en kaas (48+). Alles met mate!