Deze heerlijke recepten met rabarber wil je proberen

Maak van deze friszure groente een compote of rabarbermoes. Ook verwerk het in een taart of salade. Mjam!

Mei en juni is dé tijd om lekker veel rabarber te eten. En dat wil je, want deze friszure groente is ontzettend gezond. Zo is het dankzij de vele vezels een goede optie voor een gezonde spijsvertering. Verder is rabarber rijk aan mineralen als calcium, kalium en mangaan en zit het vol antioxidanten. Benieuwd naar alle andere gezondheidsvoordelen? Je vindt ze hier. (LINK)

Rabarber is dankzij z'n frisse en zure smaak de ideale combinatie voor een lekker dessert, maar je kunt het ook goed verwerken in een salade. Kortom: je kunt er alle kanten mee op. Wat inspiratie nodig? Lees dan gauw verder.

Hoe kun je rabarber bewaren?

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om te weten hoe(lang) je rabarber kunt bewaren. Als je het in losjes in folie wikkelt, kun je deze groente gekoeld maximaal twee weken bewaren. Buiten de koeling blijven de roodachtige stelen tot zo’n 5 dagen vers. Daarna worden ze slap of drogen ze uit. Bang dat je er niet meer aan toe komt? Je kunt rabarber ook prima invriezen. De groente is dan tot wel een jaar houdbaar.

Rabarbersalade met geitenkaas en spekjes

Dankzij de frisse smaak van rabarber, past deze groente perfect in een zomerse salade. Vooral de combinatie met geitenkaas en spekjes is echt yum! Voor wat extra zoetigheid kun je nog stukjes appel of peer toevoegen.

Zo maak je het

Bak de spekjes, maak de rabarber schoon en schaaf 'm met een dunschiller in lange linten. Snijd vervolgens alle overige groenten en fruit naar keuze in stukjes. Doe de sla in een schaal, voeg hier alle groenten en fruit aan toe. Leg de plakjes geitenkaas erop, bestrooi met de gebakken spekjes en maak af met wat balsamicodressing. Een perfecte combinatie van zoet, zuur en hartig.

Rabarber ontbijtmuffins

Op zoek naar een gezond, fris én lekker ontbijtje? Maak deze heerlijke rabarber ontbijtmuffins. Handig voor als je van het mealpreppen bent. Eén avondje in de keuken en je hebt de hele week een voedzaam ontbijt.

Zo maak je het

Verwarm eerst de oven voor op 190 °C. Klop in een grote kom bloem, kaneel, bakpoeder en zout door elkaar. Mix vervolgens in een middelgrote kom de eieren, esdoornsiroop, kokosolie en vanille door elkaar. Spatel het eiermengsel door het bloemmengsel tot het geheel goed gemengd is. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en strooi er ongeveer 6 stukjes rabarber per muffin over, druk ze een beetje in het beslag. Bak ze 22 tot 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Enjoy!

    Het hele recept vind je hier.

    Rabarber crumble

    Dit recept kun je prima als ontbijt eten, maar het is ook lekker met een bolletje ijs als dessert. Voor één persoon heb je nodig: 25 gram havermeel, 25 gram havermout, suiker, een theelepel kokosolie, honing, 100 gram rabarber en wat noten.

    Zo maak je het

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de rabarber en snijd in stukjes. Doe in een pan samen met wat suiker. Verwarm ongeveer 5 minuten, zodat de rabarber iets uit elkaar valt. Roer ondertussen de havermeel en havermout door elkaar. Voeg hier de kokosolie en honing aan toe en meng tot een kruimelig geheel. Voeg hier de noten aan toe. Doe daarna de gesuikerde rabarber in een ovenbestendig schaaltje. Top af met het havermoutmengsel en bak de crumble 25 minuten in de oven.

    Rabarber cheesecake

    Deze supersimpele cheesecake met rabarber is heerlijk verfrissend. Ideaal voor een zomerse verjaardag. Gezond is-ie niet, maar je mag jezelf af en toe wel verwennen. Toch?

    Zo maak je het

    Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde ovenschaal of bakvorm in. Was de rabarber zorgvuldig en snijd in stukjes. Klop met een mixer 200 gram zachte kaas, 200 gram (poeder)suiker en 60 gram boter tot het beslag licht en luchtig is. Voeg 4 eieren, 1 theelepel vanille-extract, een snufje zout en 40 gram bloem toe en klop tot alles goed gemengd is. Voeg de helft van de rabarber toe en roer goed door. Giet het beslag in de bakvorm en verdeel de resterende rabarber erover. Bak de cheesecake in 40 minuten goudbruin. Laat de taart goed afkoelen en zet 'm minimaal 1 uur in de koelkast voor het serveren. Geniet ervan!