De gezondheidsvoordelen van rabarber

Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak. Maar hoe gezond is rabarber eigenlijk?

© Getty Images

Rabarber.jpg

Rabarber is een voorjaarsgroente die bekendstaat om zijn roodachtige stengels en heerlijk zoete, lichtzure smaak. Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak. Deze groente wordt zowel warm als koud gegeten. Hoewel rabarber meestal in zoete gerechten wordt verwerkt, is het dus geen fruitsoort, maar een groente.

Het rabarberseizoen loopt van april tot juli, met eind mei of begin juni als topmoment. Aangezien deze groente koude winters nodig heeft om te groeien, vind je ze in bergachtige streken over de hele wereld, maar vooral in Noordoost-Azië. Ook is het een veelvoorkomende tuinplant in Noord-Amerika en Noord-Europa.

Rabarber als medicijn

Vanwege de zure smaak wordt rabarber zelden rauw gegeten. Je kunt rabarber koken, stoven of in de oven bereiden. Vanwege zijn zuurheid wordt het regelmatig gesuikerd voor gebruik in jam en desserts. Terwijl wij de rabarber in Europa dus vaak (met suiker) koken en als gerecht eten, worden de wortels in Azië gebruikt als medicijn. De gedroogde wortels worden al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. En dat is niet voor niets.

De meningen over de smaak van rabarber zijn erg verdeeld. Wij zijn er dol op, maar anderen moeten niets van deze friszure groente hebben. Wellicht verandert je mening na het lezen van deze vijf belangrijke gezondheidsvoordelen van rabarber:

1. Cholesterol verlagen

Het eten van rabarber kan je helpen bij het verlagen van je LDL-cholesterol. En dat is voor sommige mensen belangrijk, want dit type cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziektes. Tijdens een onderzoek kregen mannen met hoge cholesterolwaardes vier weken lang dagelijks 27 gram gemalen rabarbervezels te eten. Wat blijkt? Na vier weken was hun cholesterolniveau maar liefst 9 procent lager. Dat is toch de moeite.

2. Boordevol antioxidanten

Rabarber bevat naast een heleboel vitaminen ook diverse antioxidanten. Deze zijn belangrijk voor je gezondheid, aangezien ze zorgen dat vrije radicalen je lichaamscellen niet beschadigen. Eén van de belangrijkste antioxidanten in rabarber is luteïne, die bekendstaat om het gezond houden van je ogen en huid.

3. Sterke botten en spieren

Naast gezonde ogen en huid, zorgt het eten van rabarber ook voor sterke botten. Dit komt door de kalium, calcium en vitamine K in deze friszure groente. Kalium is belangrijk voor een gezond hart en vaatstelsel, aangezien het helpt om je bloeddruk onder controle te houden. Bovendien draagt het bij aan een gezonde spierfunctie. Ook calcium speelt een belangrijke rol bij een gezonde bot- en spierfunctie. En last but not least: vitamine K voorkomt bloedstolling en is belangrijk voor een goede botvorming.

5. Goed voor je spijsvertering

Je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd en dat is niet voor niets. Je spijsverteringssysteem en darmflora is namelijk erg belangrijk voor je algehele gezondheid. En laat rabarber nu hartstikke veel effect hebben op je spijsvertering, dankzij de vezels die in deze groente zit. De goede bacteriën voeden je darmen, wat zorgt voor een soepele en regelmatige stoelgang.

6. Weinig calorieën

Ja, zo zie je maar dat rabarber een echte topper is. Deze groen met roze groente biedt namelijk een heleboel gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat rabarber weinig calorieën terwijl je je lichaam wel voorziet van essentiële voedingsstoffen. Win-win situatie!

Door in het voorjaar en zomer lekker veel rabarber te eten, weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en tegelijkertijd niet zoveel calorieën consumeert. Dankzij de vezels, zit je na het eten van rabarber ook lekker vol en is je darmflora helemaal blij. Geen idee hoe je rabarber moet klaarmaken? Met deze recepten is dat een appeltje-eitje. Smakelijk!