Waarom is kwark niet altijd vegetarisch?

Veggies, opgelet!

Kwark bevat veel eiwitten en wordt door veel mensen daarom gezien als een goede manier om genoeg van die voedingsstof binnen te krijgen. Maar wist je dat dit zuivelproduct helemaal niet altijd vegetarisch is? Veggies opgelet, wij leggen je uit waarom!

Hoe wordt kwark gemaakt?

Kwark lijkt in principe veel op yoghurt, het wordt namelijk allebei van melk gemaakt en aan beide producten worden melkzuurbacteriën toegevoegd. Maar toch is kwark anders: dit komt omdat er in sommige gevallen stremsel aan de massa wordt toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten gaan samenklonteren. Op die manier wordt de melk gescheiden in vaste wrongel en vloeibare wei. De wrongel lekt vervolgens uit en wat overblijft noemen we kwark.

Waarom is kwark niet vegetarisch?

In dat stremsel zit meteen het antwoord op de vraag waarom kwark niet vegetarisch is. Stremsel bestaat namelijk uit enzymen die ervoor zorgen dat de melk samenklontert. Die enzymen worden alleen aangemaakt in de maag van pasgeboren kalfjes. Om die enzymen uit de lebmaag van een kalfje te halen, moet het dier geslacht worden. Aangezien de meeste vegetariërs geen producten eten waarvoor dieren gedood zijn, is kwark daarom dus niet vegetarisch.

Vegetarisch kwark

Wil je toch kwark eten, maar geen dierlijk stremsel nuttigen? Dat kan! Er is ook vegetarische kwark op de markt. Hier wordt meestal microbieel stremsel aan toegevoegd dat wordt gemaakt van bacteriën of schimmels. Vegetarische kwark koop je bij de meeste natuurwinkels, maar in de kwark van zowel Campina als Optimel wordt ook geen dierlijk stremsel gebruikt.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?