Opgeblazen buik en energiedips? Probeer déze voedingsmethode eens

Geen medicijnen of pre- en probiotica meer nodig. Door drie keer per dag warm te eten, ben je wellicht binnen twee weken al van je klachten af.

© Getty Images

Warm eten].jpg

Zit jouw favoriete broek 's ochtends nog prima, maar voelt-ie gelijk na het ontbijt veel strakker aan? Dan heb je waarschijnlijk last van een opgeblazen buik. Komt daar nog bij dat je de hele dag door cravings hebt en je energielevel elke dag alleen maar uit ups and downs bestaat? Dan is het tijd om hier iets aan te doen, vindt Roos Mulder.

Ze noemt zichzelf voeding strateeg en past sinds 2012 de Chinese voedingsleer toe binnen onze Westerse, drukke wereld. Daarmee kreeg ze haar Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) onder controle, had ze geen eetbuien meer, viel ze meerdere kilo's af en kreeg ze eindelijk weer rust in haar hoofd. Dit gunt ze iedereen die regelmatig last heeft van een opgeblazen buik, energiedips of hunkeringen. Wel zegt ze daar duidelijk bij dat ze een ervaringsdeskundige is en dus géén voedingsdeskundige, therapeut of coach. 'Met Floohw behandel ik niemand en geef ik ook geen medisch advies.' Wel komt haar kennis voort uit het jarenlang bestuderen van de Chinese voedingsleer en geneeskunde theorie, gecombineerd met haar praktische ervaring. Ze is in het bezit van een certificaat 'Chinese voedingsleer' en mag anderen hierover advies geven. Zo vertelt ze Women's Health wat deze voedingsmethode precies inhoudt.

De Chinese voedingsleer

Deze speciale voedingsleer is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. 'In de Chinese geneeskunde draait alles op Qi, ook wel levensenergie genoemd', begint Roos. 'Ik vergelijk Qi ook wel met een 'vuurtje' dat in jou brandt. Is je vuurtje in balans? Dan stroomt Qi goed door je lichaam.' Al jouw organen krijgen dan voldoende warmte, waardoor processen zoals de vertering goed kunnen verlopen. In voeding zit óók Qi en met de juiste voeding voel jij je fit en heb je geen last van een opgeblazen gevoel.

Heb je last van eetbuien? Dan is dat eigenlijk een teken van je lichaam dat er iets uit balans is. Je hebt ergens een tekort of juist een teveel van. Jouw vuurtje brandt dan té hard of juist té zacht. Andere symptomen van een disbalans in je energiesysteem:

  • Energiedips
  • Opgeblazen buik
  • Nooit honger
  • Altijd honger
  • Cravings
  • Koude knieën
  • Opvliegers
  • Misselijkheid
  • Maagzweer
  • Rode huid

Koude en hete voedingsmiddelen

Je kunt je eigen vuurtje in balans houden door het balanceren van warme en koude energie. 'De twee type energie worden in de Chinese geneeskunde ook wel Yin (koude) en Yang (warme) energie genoemd', vertelt Roos. Om precies te weten wat je wel en niet kun eten, hebben de Chinese geleerden voeding verschillende waarden gegeven. 'Groene groenten, zoals broccoli en courgette zijn heel verfrissend', legt Roos uit. 'Terwijl kruiden meestal juist heet zijn.' Neutrale voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld oergranen en dadels. 'Het gaat niet om de temperatuur van je eten, maar juist om het verwarmende of verfrissende effect ervan op je lichaamsenergie/vuurtje. Dit wordt ook wel de thermische waarde genoemd.'

Waarom is warm eten zo goed voor je?

Volgens Roos zijn rauwe groenten, melkproducten en bewerkte voedingsmiddelen vertragende voedingsmiddelen. 'Deze vertragen de Qi-stroom, waardoor je uit balans raakt.’ Door goed op je voeding te letten en de juiste voedingsmiddelen op de juiste manier te bereiden, kun je onwijs veel winst behalen.

'Volgens deze methode is het bijvoorbeeld heel goed om drie keer per dag warm te eten. Het helpt om afscheid te nemen van die dips, eetbuien en een opgeblazen buik. Zo krijg je je lijf weer in balans.' Het warme eten hoeft niet qua temperatuur per se warm te zijn, maar in ieder geval wel bereid. 'Dit helpt goed bij het in balans brengen van de energie in je lijf.' In Nederland ontbijt een groot deel elke ochtend met een schaaltje yoghurt of kwark en wat granola. Opvallend is dat Roos deze 'koude' producten juist adviseert te vermijden. Ontbijt juist met een warme maaltijd, zoals havermoutpap met roomboter, kardemom, kaneel en dadels. 'Je zult versteld zijn wat deze manier van eten al na twee weken met je doet', benadrukt de voeding strateeg. Sla de frisse salade als lunch in de middag over en ga voor een couscousgerecht met wat verwarmde worteltjes en gember. 'Als avondeten kun je volkoren basmatirijst eten met garnaaltjes, gebakken courgette', gaat ze verder. 'Het zijn dus helemaal geen gekke dingen. Het gaat er gewoon om dat je alles van tevoren hebt verwarmd, zodat het vuurtje in je lichaam in balans blijft en niet na het eten ineens te warm of te koud is.'

Hoe houd je warm eten vol? (Vooral in de zomer)

Een rauwkostsalade is natuurlijk hartstikke lekker in de zomer, maar je lijf wordt er niet echt vrolijk van. Hoe houd je dat warm eten vol in de zomer? Maak je daar niet druk om, zegt Roos. 'Als mensen aan mij vragen hoe ze deze voedingsmethode volhouden, zeg ik altijd dat ze al na twee weken niets anders meer willen', legt Roos uit. 'Doordat je al zo snel merkt dat de klachten minder worden of zelfs verdwijnen, ben je ook gemotiveerd om warm te blijven eten.' Op een gegeven moment, heb je geen zin meer in die kwark als ontbijt of die salade als lunch. Je bent af van die cravings, waardoor je zelf al neigt naar gezonde, voedzame en dus warme gerechten.

Kan je ook helemaal de mist ingaan?

Zo lang je extreem koude of hete voedingsmiddelen vermijdt, kan er niet veel verkeerd gaan. Lees jezelf wel in over hoe je voor voldoende balans in gerechten zorgt. Kom je er zelf niet uit, dan zijn er genoeg ervaringsdeskundigen zoals Roos of voedingsdeskundigen die jou hierbij kunnen helpen. 'Een gerecht dat in balans is geeft je een heerlijk, voldaan gevoel. Je lichaam heeft erna niks meer nodig en komt tot rust. Je kunt deze manier van eten echt zien als een natuurlijk medicijn. Je voedt je lichaam in plaats van dat je het vult.'

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?