Abortus plegen: dit wil je weten als je het overweegt
Want hey, het kan best heftig zijn! Maar geen zorgen, we've got your back.
© Getty Images

We hebben het vaker gezegd, maar bij Women’s Health willen we graag taboes doorbreken. Wij geloven namelijk in eerlijke en open conversaties. Daarom willen we het deze keer hebben over abortus. Wij geven antwoord op negen vragen die je zou kunnen hebben, mocht je een abortus overwegen.
Deze negen dingen wil jij weten als jij een abortus overweegt
Hoe gaat een abortus precies?
Je hebt ervoor gekozen om een abortus te ondergaan, maar hoe gaat zo’n behandeling nou eigenlijk? Bij een zuigcurretage wordt de zwangerschap weggezogen. Dit is mogelijk tot twaalf weken van de zwangerschap. Ben je al langer zwanger? Dan wordt de zwangerschap weggehaald door middel van medische instrumenten. In beide gevallen maakt de arts de baarmoedermond en -hals zichtbaar met een eendenbek. De foetus wordt vervolgens weggehaald en de baarmoeder wordt schoongemaakt.
Tot hoeveel weken kan je een abortus laten doen?
In Nederland is abortus toegestaan tot 24 weken zwangerschap. In de praktijk behandelen artsen tot 22 weken. Er zijn verschillende behandelingen. Zo kun je tot negen weken van je zwangerschap een abortuspil krijgen, een zuigcurretage vijf tot twaalf weken van je zwangerschap en nog twee aparte abortus dagbehandelingen als je langer dan dertien weken zwanger bent.
Wat zijn de kosten van abortus?
Als je in Nederland woont of werkt, hoef je niet voor een abortusbehandeling te betalen. De kosten worden namelijk vergoed uit de Wet Langdurige Zorg. Goed om te weten: je zorgverzekeraar wordt niet op de hoogte gesteld, dus er gaat niets van je eigen risico af. Daarnaast blijf je anoniem.
Wat is de bedenktijd van abortus?
In Nederland heb je vijf dagen bedenktijd. Dat wil zeggen dat je minimaal vijf dagen moet nadenken over je besluit om de zwangerschap af te breken, nadat je daarover met een arts hebt gesproken. De behandeling kan vervolgens vanaf de zesde dag worden uitgevoerd. Mocht je niet met een huisarts hierover willen spreken, zou je dit voorgesprek ook kunnen voeren in de abortuskliniek. Ook bij hen geldt de bedenktijd van vijf dagen.
Moet je ‘ontzwangeren’ na abortus?
Over het algemeen staat een abortus bekend als een veilige ingreep. De kans op problemen of complicaties zijn dan ook zeer klein. Afhankelijk van hoe je je voelt en hoe ver je zwanger was, kun je de dag na je behandeling het normale leven weer oppakken. Luister wel goed naar je lichaam! Doe gewoon even rustig aan als dat beter voelt.
Hoe zit het met seks na abortus?
Misschien ook handig om te weten: om infecties te voorkomen, mag je de eerste twee weken na de behandeling geen vaginale seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Je mag (gelukkig) wel douchen! Na een abortus ben je trouwens meteen weer vruchtbaar, mocht je je dit afvragen.
Mag er iemand mee naar de abortus behandeling?
Je partner of begeleider mag bij het voorgesprek zijn. De arts wil je ook nog even alleen spreken, om er zeker van te zijn dat dit jouw beslissing is. Je partner of begeleider mag niet bij de behandeling zelf aanwezig zijn.
Waar moet je met een abortus verder rekening mee houden?
Op de dag van de behandeling is het handig om een lang t-shirt mee te nemen, eentje die tot over je heupen valt. Daarnaast is het handig om een extra onderbroek en maandverband mee te nemen, geen tampons!
Hoe verwerk ik een abortus?
De laatste, een erg belangrijke. Want ondanks dat jij zeker weet dat je de juiste beslissing hebt gemaakt, is een abortus een ingrijpende ervaring. Je gevoelens kunnen alle kanten opvliegen, en dat is helemaal oké. Het is belangrijk om je ervaringen te delen met de mensen om je heen. Als je last blijft houden van klachten, is het een goed idee om aan de bel te trekken bij een deskundige. Enne, wees een beetje lief voor jezelf.