Faalangst symptomen: dít zijn ze en dit kun je ertegen doen
Herken jij jezelf hierin? Dan is het nu tijd om je faalangst aan te pakken.
© Getty Images

Kun je maar geen beslissingen nemen, stel jij bepaalde activiteiten telkens uit, maak je nooit niets af en heb je bij voorbaat een excuus voor een mislukking? Dan weet je waarschijnlijk wel hoe verlammend faalangst is. Dit zijn een paar voorbeelden van faalangst symptomen, maar daar blijft het niet bij.
Deze bijzondere vorm van angst heeft ook invloed op je mentale en fysieke gezondheid. We zetten alle symptomen van faalangst voor je op een rij.
Wat is faalangst?
Maar laten we bij het begin beginnen. Er zijn ontzettend veel mensen die veel of in mindere mate last hebben van faalangst. Sommigen hebben het zelfs niet door, maar kom pas op latere leeftijd erachter dat hun onzekerheid en uitstelgedrag voortkomt uit angst om te falen.
Natuurlijk is iedereen weleens bang om een fout te maken, maar de een is voor die angst gevoeliger dan de ander. Wanneer je last hebt van faalangst kan het je dagelijks leven beïnvloeden. Het kan je verhinderen om nieuwe dingen te leren of nieuwe mensen te ontmoeten. Er zijn drie soorten faalangst:
Sociale faalangst
Vind je het moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten? En maak je liever zo min mogelijk contact met anderen, omdat je je te druk maakt over wat zij van je denken? Dan heb je last van sociale faalangst. Je kunt hier last van hebben tijdens een gesprek met iemand of bij het geven van een presentatie.
Cognitieve faalangst
Je bent te bang dat jouw kennis niet voldoende is. Je bent bang door de mand te vallen, terwijl je je vaak juist extreem goed hebt voorbereid. Deze angst voel je vooral vlak voor een tentamen of toets. Je kunt deze vorm van faalangst herkennen als je dagen voor de toets al zenuwachtig bent en bang bent het fout te doen. Uiteindelijk kan de spanning zo hoog oplopen, dat je dichtklapt en uit angst niet goed meer kan presteren.
Motorische faalangst
Bij deze vormben je fysiek gezien in staat bepaalde taken op te pakken, maar door angst houdt je lichaam je tegen. Je bent zo bang controle te verliezen over lichamelijke handelingen, dat je de angst zich uit in het samentrekken van spieren. Hierdoor wordt het moeilijker om de taak te volbrengen. Deze vorm van faalangst komt vaak voor bij sporten.
Symptomen faalangst
Wanneer je faalangst hebt, kun je hier op diverse manieren last van hebben. We verdelen de faalangst symptomen onder in mentale, fysieke en gedragskenmerken:
Mentale faalangst symptomen
- Piekeren
- Negatief zelfbeeld
- Moeite met het ontvangen van complimenten
- Weinig zelfvertrouwen (zó kun je je sensualiteit gebruiken voor meer zelfvertrouwen)
- Te hoge eigen stellen aan jezelf
Fysieke faalangst symptomen
- Hartkloppingen
- Spierspanningen
- Trillen
- Zweten
- Regelmatig plassen
- Snel ademen
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
- Black-out
Gedragskenmerken faalangst
- Uitstelgedrag
- Perfectionisme (wist jij dat er 3 soorten perfectionisme zijn?)
- Nieuwe situaties uit de weg gaan
- Introvert, eerst kat uit de boom kijken
Wat kun je doen tegen faalangst?
De symptomen van faalangst kunnen veel impact hebben op je dagelijkse leven. Je durft bijvoorbeeld niet je mening te geven tijdens een vergadering, presteert door de prestatiedruk slechter op school, stelt bepaalde activiteiten steeds opnieuw uit of je gaat feestjes en nieuwe ontmoetingen uit de weg. Dat betekent dat je door je angst erg belemmerd kan worden. Blijf daarom niet met je klachten lopen en zoek hulp als je last hebt van faalangst symptomen. Zo ontsnap je aan drukte, haast en prestatiedruk - ook na corona.
Om jouw faalangst te overwinnen, kunnen déze tips van psychologe en ervaringsdeskundige Marleen Derks helpen. Mocht dat niet helpen, dan kun je ook professionele hulp vragen. Samen met een psycholoog of ander deskundige pak je jouw probleem aan. Therapie kan erg effectief zijn bij faalangst. Samen ga je kijken van welke faalangst symptomen je last hebt en hoe je gedachten jouw gedrag beïnvloeden.