De verrassende voordelen van de combinatie van knoflook en gember

Ze staan allebei bekend om hun gezondheidsvoordelen, maar samen zijn ze nog veel krachtiger

Een stukje gember in je thee en wat knoflook om je maaltijd een oppepper te geven: gember en knoflook zijn echte smaakmakers. Grote kans dat je regelmatig knoflook en gember eet, want ze staan beiden bekend om hun heerlijke smaak en fijne gezondheidsvoordelen. Maar wist je dat een combinatie van die twee helemaal gezond is?

Om déze redenen is het hartstikke gezond om ze te combineren in een lekker wokgerecht of gezonde soep:

1. Ontstekingsremmende voordelen

Eén van de meest bekende voordelen van zowel gember als knoflook is hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Hoewel de ontstekingsreactie van het lichaam essentieel is om je gezond te houden, is het eten van ontstekingsremmende ingrediënten goed om de kans op hartaandoeningen en andere ziekten te voorkomen. Het combineren van knoflook en gember kan extra veel voordelen bieden.

2. Goed voor je huid

Verschillende studies hebben aangetoond dat knoflook en gember kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress. Dit is een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam, wat negatieve effecten heeft op je huid. Door regelmatig knoflook en gember te eten, zorg je goed voor je huid.

3. Goed voor je hersenen

Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.

4. Minder risico op hart- en vaatziekten

En of dat nog niet genoeg is, blijkt knoflook en gember ook sterke hartbeschermende eigenschappen te hebben. Door deze combinatie regelmatig aan je dieet toe te voegen, is de kans op een verhoogde bloeddruk een stuk kleiner. Ook heb je minder snel last van een te hoog cholesterol of te hoge bloedsuikerspiegels. Kortom: gember en knoflook zijn hartstikke goed voor je hart.

5. Gunstig voor mensen met diabetes type 2

Vooral mensen met diabetes type 2 hebben profijt van de combinatie van knoflook en gember. Ze kunnen namelijk helpen bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel, wat erg belangrijk is bij deze suikerziekte. Dit geldt wel vooral als je ze in supplementvorm gebruikt. Ga hiervoor altijd even langs je huisarts. Het is namelijk gevaarlijk om een te hoge dosis in te nemen.

6. Goed voor je immuunsysteem

Dankzij de krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, zijn knoflook en gember ook hartstikke goed voor je immuunsysteem. De kans dat je ernstig ziek wordt van bijvoorbeeld de griep is een stuk kleiner als je regelmatig knoflook en gember eet.

7. Bescherming tegen kanker

Er zijn aanwijzingen dat een dieet dat rijk is aan knoflook en gember kan helpen beschermen tegen bepaalde soorten kanker. Dit heeft te maken met alle voordelen die we hierboven hebben genoemd. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat mensen die meer knoflook eten, minder kans hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker. Een andere studie suggereert dat een hoge consumptie van knoflook en uien geassocieerd kan worden met een verminderd risico op borstkanker. Hetzelfde geldt voor longkanker en maagkanker.