Déze verrassende methode werkt volgens onderzoekers het beste tegen eetbuien

Dit trucje zal een einde maken aan elke craving - jep, zelfs als er chocolade in het spel is.

Verlang jij de hele dag al naar die M&M's in de kast? Of kun je tijdens het bingewatchen de verleiding niet weerstaan een zak chips open te trekken? We get you. Als je eenmaal een eetbui hebt, blijf je maar gaan. De meesten wijten trek in ongezond eten aan een gebrek van zelfbeheersing, maar soms is je wil gewoon sterker dan jijzelf. Maar wat kun je het beste doen om een eetbui te voorkomen?

Wat zijn eetbuien precies?

First things first, er zijn twee soorten eetbuien. Eetbuien die komen kijken bij een Binge Eating Disorder en eetbuien zoals we 'vreetbuien' in de volksmond noemen. Een belangrijk onderscheid, want bij de eerste variant is de eetbui een symptoom van een stoornis, waarbij je zelfs tot kotsen toe blijft eten. In dit artikel hebben we het vooral over de zogenaamde 'vreetbui', waarbij je misschien meer eet dan je zou willen, omdat je snakt naar lekkers, maar het niet perse een gevolg is van een mentale stoornis.

Food cravings worden veroorzaakt door een complex samenspel van neuronen in het beloningssysteem van je hersenen. Het verlangen naar suikerrijk of juist vettig voedsel wordt onder meer beïnvloed door het hongerhormoon, de easy toegang die we hebben tot dit voedsel en je geconditioneerde gedrag. Maar dat is niet het enige, want ook je zintuigen, emoties en de situatie waarin je je begeeft spelen hierbij een rol. Dus zelfs als je een grote gezonde en stevige maaltijd hebt gegeten, kun je nog verlangen naar een toetje of een stukje chocolade.

Meer cravings tijdens het diëten

Helemaal als je een streng dieet volgt. Want uit een studie van de Universiteit van Minnesota blijkt dat je dan juist nóg meer last hebt van food cravings. Voor dit onderzoek kregen 142 proefpersonen een doos chocolade. De opdracht was om hier niet van te eten. De helft van hen mocht eten volgens hun eigen dieet, terwijl de andere groep een strikt dieet volgde. Om de verleiding lekker groot te maken, moesten de deelnemers dagelijks de chocoladebox openen voor nieuwe instructies. Wat blijkt? Na 10 dagen hadden de mensen met het strenge dieet aanzienlijk meer chocola op dan de mensen die hun normale dieet volgden.

'De groep met strengere diëten verloor de controle over hun eten', stelt professor psychologie Traci Mann. 'Er zijn veel studies die kijken naar de denkprocessen die diëters hebben, telkens met dezelfde conclusie: diëters hebben meer moeite om hun aandacht van voedsel af te halen en ze verlangen meer naar voedsel.' Het heeft dus geen zin om bepaald voedsel te vermijden of je cravings te negeren. Dit kan uiteindelijk zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Maar wat werkt wel?

Vervang je craving door iets anders

Bedenk eerst wat je zó graag wilt eten en vraag je jezelf af hoe dit ongezonde voedingsmiddel je doet voelen. Tijdens het eten, maar ook daarna. Vervang het vervolgens met een gezonder voedingsmiddel, dat dezelfde drang bevredigt. Ben je een echte zoetekauw? Dan kan een zoet stuk fruit je zin in chocolade bevredigen. Fruit is niet alleen lekker en gezond, maar ook je mag er ook nog eens meer van eten en dus langer van genieten.

Hoeveel is genoeg?

Eerlijk is eerlijk: vaak is een bepaalde craving niet vervang. Heb je echt onwijs veel zin hebt in chips? Dan kun je jezelf wel ontmoedigen dit te gaan eten, maar de verleiding is waarschijnlijk zo groot, dat die zak in no-time leeg is. Het advies? Besteed aandacht aan elk chipje dat je eet en houd bij hoeveel chips je nodig hebt om je voldaan te voelen. Soms is dit al na een paar chipjes. Door bewust te eten, leer je naar je lichaam te luisteren en voorkom je een vreetkick.

Urge surfing

    Tot slot is er nog een nieuwe, verrassende methode: urge surfing. Dit betekent letterlijk 'surfen op je drang'. Normaal gesproken bereikt een craving meestal een piek na een paar minuten. Dit is een techniek waarbij je op de 'golf' van je verlangen blijft zitten, zonder ernaar te handelen. Accepteer dat je zin hebt in iets lekkers en ga bij jezelf na waar de verleiding vandaan komt. In het begin kan dit onaangenaam voelen, omdat de verleiding alleen maar groter wordt als je er aandacht aan besteedt. Wees niet bang voor wat je voelt of denkt. De meeste driften duren niet langer dan een paar minuten. Net als een golf in de oceaan zal de craving een hoogtepunt bereiken. Daarna wordt de verleiding steeds minder en kun je weer verder gaan met waar je mee bezig was. Verlang je vooral naar suiker, dan kun je eventueel je energiepeil op een natuurlijke manier verhogen om de hunkering naar zoetigheid te verminderen.