Eiwitten: wat is nou écht de aanbevolen hoeveelheid per persoon?
Want het zit toch een beetje anders dan we vaak denken…
© Getty Images

Een tijdje geleden kwamen wij een video tegen van Sohee Lee, een fitnesscoach uit Californië. In die video geeft zij aan dat het beter zou zijn om de algemene aanbeveling van eiwitten te verlagen, omdat mensen hier ook prima op kunnen functioneren.
Dit is de video van Sohee Lee:
Goed, back to the point. Hoe zit het nou eigenlijk? Wij hebben Daan Hoogervorst gevraagd, auteur van de richtlijn Wedstrijdsport (voor diëtisten) en sportvoedingsdeskunde bij dr. Ludidi, leading experts op het gebied van topsport en gezondheid.
Wat is nou echt de aanbevolen hoeveelheid eiwitten?
Vastgestelde richtlijn
‘De vastgestelde richtlijn voor de inname van eiwitten ligt tussen de 0,8 en 2,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Als je kijkt naar algemene sporters, ligt dit tussen de 1,4 en 2,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Met andere woorden, dit is zo’n brede spreiding, dat er voor iedereen een geschikte inname tussen zit. Daarbij zijn er natuurlijk enorm veel factoren die een rol kunnen spelen, zoals (de soort) inspanning, lichaamssamenstelling, dagelijks beweegpatroon en de eventuele doelen’, zegt Daan.
Niet alleen voor spierherstel...
Voor mensen met een hoger percentage lichaamsvet zou het slim zijn om lager te gaan in hun eiwitinname, zegt Sohee Lee. Het kan namelijk moeilijk zijn om veel eiwitten binnen te krijgen, waardoor het demotiverend wordt. Maar een hogere inname van eiwitten kan volgens Daan ook juist een tactiek zijn. ‘Wat veel mensen vergeten, is dat eiwitten ook nog een ander doel hebben. Natuurlijk, eiwitten bevorderen spierherstel, maar ook zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Van alle voedingsstoffen is de verteringstijd van eiwitten namelijk het langst, dus zit je langer vol na een maaltijd met veel eiwitten.’
One size fits none
Kortom, er bestaat geen vaste richtlijn voor de inname van eiwitten. Dit verschilt nou eenmaal per persoon. ‘One size fits none’, zoals ze bij dr. Ludidi zeggen. Nog een kleine tip die Daan wil meegeven: ‘In de praktijk is het vooral van belang om te kijken naar een voedzaam en lekker voedingspatroon, in tegenstelling tot focussen op specifiek eiwitten of welke andere stof dan ook.’




