Is je bananenbrood te nat? Dat is voortaan verleden tijd dankzij déze tips

Contributing Digital Editor

Wat gaat er in hemelsnaam mis? En nog belangrijker: hoe los je dit op?

© Getty Images

fallback image Dankzij déze tips is je bananenbrood nooit meer te nat

Bananenbrood is een geweldige manier om van die overrijpe (lees: zwarte) bananen af te raken en het is een heerlijke ontbijttraktatie of healthy snack. Handig is dat het brood veel makkelijker te maken is dan alle andere soorten brood. Ten eerste hoef je het deeg niet te kneden en daarnaast duurt het niet urenlang tot het deeg gaat rijzen. Het kost je slechts tien minuten om te maken. Vervolgens moet-ie 45 minuten in de oven maar daarna heb je er dagenlang profijt van.

Dat gezegd hebbende, is er niets vervelender dan verleid worden door de geur van een heerlijk versgebakken bananenbrood om uiteindelijk bij je eerste hap erachter te komen dat-ie veel te nat is. Bah! Bananenbrood heeft meestal een textuur die dichter bij cake ligt dan bij brood. Terwijl het ideale bananenbrood een klein beetje vochtig is, wil je natuurlijk niet dat je bananenbrood té nat is.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een te nat bananenbrood. Maar het belangrijkste is natuurlijk: hoe los je dit op? Door de volgende blunders tijdens het bakken te vermijden, zorg je ervoor dat je elke keer weer een heerlijk bananenbrood uit de oven tovert, die alles behalve nat en zompig is:

Reden waarom je bananenbrood te nat is

1. Te veel banaan

De reden waarom bananenbrood in de eerste plaats vochtig is, komt waarschijnlijk door het belangrijkste ingrediënten: de bananen. Dat betekent dus ook dat als je merkt dat je brood vochtiger is dan normaal, je waarschijnlijk te veel bananen hebt gebruikt.

2. Niet genoeg meel

Ben je er zeker van dat je precies het juiste aantal bananen hebt gebruikt? Dan kan het zijn dat je niet genoeg meel gebruikt. Een belangrijke tip: meel wordt in de zak gecomprimeerd, dus giet het eerst in een beslagkom en klop of roer het voor gebruik. Dit zorgt ervoor dat je banana bread luchtig en droog wordt.

3. Niet lang genoeg in de oven

Eén andere reden waarom je brood vochtig kan zijn, is dat je het bananenbrood niet voldoende hebt gebakken. Iedere oven is anders, dus staar je niet blind op het recept maar experimenteer met je eigen oven. Misschien staat de temperatuur wel te hoog? Door bananenbrood op een te hoge temperatuur te bakken, kunnen de buitenste delen van het brood snel gaar worden, maar blijft de binnenkant zompig.

Steek daarom een satéprikker in het midden van het brood om te checken of hij gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt - of met slechts een paar kruimels - is hij klaar. Zit er nog rauw beslag aan de prikker? Plaats het brood 5 minuten terug in de oven en controleer het dan opnieuw.

4. Te veel vet

Een ander belangrijk ingrediënt dat bananenbrood moisty kan maken, is boter of olie. Bovendien maakt het je brood ongezond, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Gebruik daarom in plaats van olie een velletje bakpapier om het brood na afloop goed uit het cakeblik te krijgen. Nog een extra tip: gebruik appelmoes in plaats van boter of olie als ingrediënt in het brood. Je zult het niet verwachten, maar appelmoes maakt het bananenbrood juist lekker luchtig en droog. Zo wordt het geen zompige bedoeling én het scheelt weer een paar calorietjes.