Kun je hoofdpijn krijgen van thee?

Is jouw theeverslaving schadelijker dan je denkt?

© Getty Images

Hoofdpijn thee.jpg

Als je gewend bent om de dag te starten met een kopje koffie, dan ken je misschien de zogenoemde 'cafeïnehoofdpijn' wel als je een keer géén zwart bakkie drinkt. Of als je aan het einde van de dag juist té veel koffie hebt gedronken.

Maar hoe zit dat met thee? Een kopje thee wordt vaak gezien als de remedie voor vrijwel alles. Voel je een verkoudheid opkomen? Heb je buikpijn? Of ben je gestrest? Thee is vrijwel altijd het antwoord. Toch wordt thee steeds vaker gelinkt aan hoofdpijn. Kun je hoofdpijn krijgen van het drinken van teveel thee of juist als je het níet meer drinkt?

Cafeïne in thee

Thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis en is een gezonde manier om je lichaam te voorzien van vocht. Dit kruidendrankje wordt al eeuwenlang gedronken vanwege zijn helende eigenschappen in de traditionele geneeskunde. Bovendien suggereert onderzoek dat de plantaardige stoffen in thee een rol kunnen spelen bij het verminderen van het risico op chronische aandoeningen, zoals kanker, obesitas, diabetes en hartaandoeningen. Klinkt als een gezond drankje, toch is dat niet altijd het geval. Vooral als je meer dan 3 à 4 koppen thee per dag drinkt kan dit negatieve bijwerkingen hebben.

In veel soorten thee zit cafeïne, ook wel theïne genoemd. Dit stofje heeft een opwekkend effect en zorgt ervoor dat je je minder moe voelt. Het werkt behoorlijk stimulerend voor de hersenen. Cafeïne linken we allereerst aan koffie, maar dit stofje zit dus ook in thee en cola. Je zou denken dat thee minder cafeïne bevat dan de populaire cafeïnehoudende frisdrank, maar niets is minder waar. In zwarte en groene thee zit zelfs dubbel (!) zoveel cafeïne als in cola. Per 100 milliliter zit namelijk 25 milligram cafeïne. Al hangt dit wel af van de soort en sterkte van thee, maar ook van de grootte van de kop of mok.

Negatieve bijwerkingen van thee

Wanneer je af en toe een kop thee drinkt, kan de cafeïne bepaalde soorten hoofdpijn helpen verlichten. Maar bij chronisch gebruik kan juist het tegenovergestelde effect optreden. Iedere dag meerdere koppen thee op dezelfde tijdstippen kan bijdragen aan terugkerende hoofdpijn.

Cafeïne vernauwt de bloedvaten rond je hersenen. Wanneer je stopt met het consumeren, zetten je bloedvaten weer uit wat pijn kan veroorzaken. Hierdoor kun je al snel te hard gaan op cafeïne. Wil je je koffiegewoonte resetten? Bouw dan af met één kopje per dag.

Hoeveel milligram cafeïne per dag zorgt voor hoofdpijn is niet duidelijk. Sommige onderzoeken suggereren dat slechts 100 milligram per dag al kan bijdragen aan hoofdpijn, maar dit kan per persoon verschillen.

Histaminereactie op thee

Komt het niet door de cafeïne, dan kan die hoofdpijn een andere reden hebben. Sommige kruiden kunnen namelijk een histaminereactie veroorzaken in het lichaam, wat op zijn beurt ook hoofdpijn kan veroorzaken. Een histaminereactie is een natuurlijke reactie van je immuunsysteem, maar kan bij sommigen door een allergie huiduitslag of hoofdpijn veroorzaken, en dan vooral migraine. Vooral thee met citrusaroma's worden als histaminerijk beschouwd.

Theesoorten zónder cafeïne

Ben je een echte theeliefhebber en kan je niet zonder thee? Dan hebben we goed nieuws: je kunt het nog de hele dag door drinken. De tip is dan een theesoort te kiezen die geen cafeïne en weinig histamine bevat.

Kortom: het lijkt erop dat de oplossing voor theehoofdpijn dus, nou ja, thee is. Cheers! Als je gevoelig bent voor cafeïne of veel last hebt van hoofdpijn, maar graag nog een kopje thee drinkt voor het slapengaan, kun je het best voor kruidenthee zoals rooibos gaan. Daar zit van nature geen cafeïne in. Twijfel je of er in jouw favoriete smaak wel of geen cafeïne zit? Kijk dan even bij de ingrediënten. Andere soorten thee zonder theïne zijn:

  • Kamillethee
  • Rozenbottelthee
  • Pepermuntthee
  • Brandnetelthee
  • Verse muntthee
  • Kurkuma thee

Bron: Healthline, Well+Good