Waarom ceylon kaneel beter is voor je bloedsuikerspiegel

En dat terwijl deze variant een zoetere smaak heeft dan normale kaneel.

Of je het nu over je havermout strooit, in heerlijke cinnamon rolls verwerkt of in je thee laat trekken: kaneel is een van de meest voorkomende kruiden die er is. Hoewel het een heel bekend specerij is, doet dat niets af aan zijn heerlijke smaak en de veelzijdigheid ervan. Het is een echte smaakmaker in zowel zoete als hartige gerechten.

De kans is groot dat in jouw kruidenkastje een potje cassia kaneel staat. Toch raden veel voedingsexperts aan om in plaats daarvan ceylon kaneel te gebruiken. Vooral als je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel kan het dagelijks eten van een klein beetje Ceylon kaneel helpen om alles onder controle te houden. Maar wat is nu precies het verschil?

Wat is het verschil tussen normale en ceylon kaneel?

Het specerij kaneel wordt gemaakt van de binnenbast van de Cinnamomum. Deze boom heeft aan de binnenkant allerlei stroken. Die worden gedroogd totdat ze krullen tot kaneelstokjes. Deze stokjes worden soms vervolgens vermalen tot poeder of extract.

Cassia kaneel

Cassia kaneel komt van de specifieke Cinnamomum Cassia-boom, die vooral veel in China voorkomt. Het heeft donkerbruin met rode kleur en een sterke, pittige smaak. Cassia kaneel is de die in alle supermarkten te vinden is en gebruikt wordt in allerlei gerechten. Het is erg goedkoop en wordt al heel lang in de keuken in traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Ongeveer 95 procent van de olie is kaneelaldehyde, wat cassia dus die zeer sterke, pittige smaak geeft.

Ceylon kaneel

De “echte kaneel” heet ceylon en is gemaakt van de binnenbast van de cinnamomum verum-boom. Het lichtbruine kleur en heeft juist een lichtboete smaak die uiterst geschikt is voor desserts. Ongeveer 50 tot 63 procent van de essentiële olie is kaneelaldehyde, wat vrij laag is in vergelijking met cassia. Dit verklaart de mildere geur en smaak.

Welke kaneel is gezonder?

Kaneel is een heel gezond specerij en zowel cassia als ceylon hebben een hoop gezondheidsvoordelen. Door de verschillende olieverhoudingen kunnen deze voordelen verschillen. Dat betekent dat ceylon íets gezonder is, maar hier is (nog) geen onderzoek naar gedaan.

Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes. Een overzicht van 16 eerdere onderzoeken naar diabetesbehandeling vond dan ook veelbelovende resultaten voor ceylon-poeder dat als supplement werd gebruikt. Zo kan het de bloedsuiker pieken verminderen en de insulinegevoeligheid verhogen. Helaas zijn er nog geen studies naar de effectiviteit van ceylon kaneel.

Schadelijke stoffen in cassia kaneel

Verder staat vast dat cassia de schadelijke stof cumarine bevat. Je hoeft niet gelijk in paniek te raken als weleens wat normale kaneel bij je havermout doet, want dit stofje is alleen schadelijk als je héél veel kaneel eet. Mocht je elke dag meer dan één of twee theelepels eten, dan kan het wel verstandig zijn om over te stappen op ceylon kaneel.

Bron: Medical news today, Healthline.