Melk van erwten: wat is het en is het wat?
Maak kennis met de buurman van haver- en amandelmelk
© Getty Images

Het plantaardige melkschap in de supermarkt blijft maar groeien. Écht, je gaat je bijna afvragen of ze ook melk uit water kunnen persen. Meneer havermelk en mevrouw amandelmelk hebben er namelijk een nieuwe buur bij: erwtenmelk. In koffietentjes nog niet écht aan het assortiment toegevoegd, met een reden of een gemiste kans?
Melk gemaakt van erwten: wat is het precies en is het wat? We gaan even op onderzoek uit.
Erwtenmelk
First up, @bedenker van het woord 'erwt' - geen fan van je creatie. Een r en w achter elkaar: waarom? Maargoed, los van de spelling zijn erwten top. Er zijn veel verschillende varianten, ze zijn rijk aan calcium en eiwit en in veel gerechten ontzettend lekker. Nu is er dus ook melk gemaakt van gele erwten door diverse huismerken, WUNDA en Sproud bijvoorbeeld. De ingrediënten? Voornamelijk water, erwteneiwit, plantaardige olie en calcium. Het maakt de melksoort volledig veganistisch én glutenvrij.
De voedingswaarden
Even inzoomen op de macro's van deze zuivelvervanger. Per 100 ml bevat erwtenmelk*:
- 27 kcal
- 1,4 gram vet (waarvan 0,1 verzadigd)
- 0 gram koolhydraten (0 gram suikers - oh jeah)
- 1,8 gram voedingsvezels
- 2,2 gram eiwitten
- 0,14 gram zout
Daarnaast bevat het micronutriënten als vitamine B2, B12, D en calcium. Vitamine B2 en B12 spelen een belangrijke rol bij het functioneren van je lichaam en hersenen, calcium draagt bij aan goede bot-gezondheid en vitamine D bevordert de opname van calcium. Heuij, 1 + 1 = 2.
* Uitgegaan van WUNDA unsweetened.
Even vergelijken met andere soorten melk
Als we dit naast reguliere melk leggen (halfvolle variant) bevat melk van erwten de helft minder calorieën, minder koolhydraten, iets minder eiwitten, meer vezels en hetzelfde aantal vetten. Een zeer goede score, lijkt ons zo.
Als we de melksoort vergelijken met andere plantaardige melken bevat sojamelk* meer eiwitten, maar ook meer koolhydraten en vetten. Amandelmelk** bevat minder calorieën, maar ook minder eiwitten, vetten en voedingsvezels. Wel iets meer koolhydraten. Hoe zit het met havermelk***? Erwtenmelk wint, wat ons betreft, met minder calorieën, meer eiwitten, minder koolhydraten en meer vezels.
Het zijn geen verschillen om over naar huis te schrijven, maar ontevreden over de macro's van de erwtenmelk zijn we zeker niet. De dikke plussen? Relatief veel eiwitten en geen suikers/koolhydraten.
* Uitgegaan van AH Soja drink ongezoet.
** Uitgegaan van AH Amandeldrink ongezoet.
*** Uitgegaan van Oatly Haverdrank Barista Edition en AH Haverdrink ongezoet.
De smaak
De smaak van erwtenmelk is niet heel uitgesproken: het smaakt naar melk, iets zoeter. Perfect door je shake, havermout, pannenkoeken of chiapudding. Over smaak valt natuurlijk te twisten en persoonlijk ben ik geen melkdrinker, maar ik moet toegeven: dit is echt lekker.
Als je een koffiedrinker bent heb je al helemaal geluk, want deze melksoort schuimt als een malle. Kom maar door met die cappuccino's dus.
Conclusie
Even de losse eindjes aan elkaar knopen. Als je op zoek bent naar een lekkere, verantwoorde vervanger van melk (zowel dierlijke- als plantaardige) dan ben je bij erwtenmelk aan het goede adres. Wij voorzien - na de welbekende havermelkelite - een erwtenmelkelite.