Zoveel water zou je echt moeten drinken per dag

Update: 21 mei om 11:41

Spoiler: het is niet standaard twee liter

Dit is hoeveel water je écht zou moeten drinken per dag

Waarschijnlijk hoor je al zo lang als je je kunt herinneren dat je twee liter water per dag zou moeten drinken. Dat komt neer op zo’n twee grote drinkflessen, vier kleinere flesjes of acht glazen. Hoe je het ook bekijkt, dat is behoorlijk wat water. Niet gek dus dat lang niet iedereen dit dagelijks haalt. Maar waar komt dat advies eigenlijk vandaan? En geldt het wel voor iedereen? Wij zochten uit hoeveel water je per dag écht zou moeten drinken

Zo bereken je hoeveel water je zou moeten drinken 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de hoeveelheid water die je dagelijks nodig hebt, is niet voor iedereen hetzelfde. Dit hangt namelijk af van je lichaamsgewicht en is eenvoudig te berekenen met een simpele som, namelijk: je lichaamsgewicht x 0,03. Het getal dat daaruit komt, is de hoeveelheid water die jouw lichaam per dag nodig heeft.

Al haal je vocht natuurlijk niet alleen uit wat je drinkt, maar ook uit voeding. Volgens onderzoeksinstituut Mayo Clinic zouden vrouwen gemiddeld 2,7 liter vocht per dag binnen moeten krijgen. Zo’n 20 procent daarvan zou afkomstig zijn uit voeding en de overige 80 procent uit water of andere dranken. Omgerekend komt dat gemiddeld genomen dus neer op iets meer dan twee liter drinken per dag.

Niet iedere dag is hetzelfde

In de basis heeft een gemiddelde vrouw zo’n twee liter vocht per dag nodig. Maar ook dit is geen heilige graal en hangt sterk af van wat je op een dag doet. Zo verlies je dagelijks al gauw een halve liter vocht door te zweten. Ga je sporten? Dan kan dat rustig oplopen tot één à twee liter per uur. Het is dan ook belangrijk om voor, tijdens en na een stevige work-out je vochtbalans op peil te houden. Ook op warme zomerdagen kan je lichaam wel wat extra vocht gebruiken, simpelweg omdat je door de hitte meer zweet.

Hoe weet je of je genoeg drinkt?

De gemiddelde twee liter water per dag is dus een handige richtlijn, maar onthoud dat de omstandigheden een grote rol spelen. Sport je intensief of is het erg warm? Dan heb je waarschijnlijk meer nodig. Het belangrijkste blijft: luister naar je lichaam en drink als je dorst hebt.

Wanneer je te weinig drinkt, merk je dat ook snel genoeg. Zo kan je volgens het Voedingscentrum last krijgen van verschijnselen als dorst, vermoeidheid, sufheid, een zwak gevoel, minder kracht, minder plassen en zweten en in extreme gevallen zelfs verwardheid en flauwvallen.

Een makkelijke manier om te checken of je genoeg drinkt, is door naar de kleur van je urine te kijken. Is die lichtgeel of bijna kleurloos? Dan ben je goed gehydrateerd.

Je kunt ook te veel drinken

Te weinig drinken mag dan geen goed plan zijn, maar te veel water drinken is daarentegen ook geen goed plan. Je nieren kunnen gemiddeld zo’n 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Drink je (structureel) meer, dan kan dat de zoutbalans verstoren, met als gevolg een te laag natriumgehalte. Dit kan leiden tot klachten als hoofdpijn en in ernstige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Drink dus voldoende, maar overdrijf het niet.

Vocht VS water: wat is het verschil?

Moet die dagelijkse twee liter drinken volledig uit water bestaan? Zeker niet! Ook andere dranken, zoals thee, (ongezoete) zuiveldranken en zelfs koffie tellen mee. Sterker nog, volgens het Voedingscentrum is het juist gezond om af te wisselen tussen deze verschillende soorten dranken. Kleine side note: frisdrank, zoete sappen en alcohol vallen hier natuurlijk niet onder.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?