Graag minder stress? Eten is de oplossing!

Freelance Copywriter

Dat ene stukje chocola kan stress verminderen, een hele reep juist niet.

© Getty Images

fallback image Graag minder stress? Eten is de oplossing!

Eten is enorm bepalend voor je fysieke en mentale gezondheid. Zo heeft het ook invloed op de stress die je ervaart. Misschien hoop je nu te lezen welke voedingsstoffen een positief of negatief effect hebben op je stressniveau. Maar zo’n quick fix is er helaas niet. Toch kun je met voeding je mentale gezondheid beïnvloeden. Diëtist en auteur van ‘Herken je honger’ Marie-José Torenvliet legt het ons uit.

Stressverlagend eten

Er zijn dus niet per se bepaalde voedingsstoffen of producten die stressverlagend werken. Maar het is eerder eten waar jij gelukkig van wordt. ‘Als je iets lekkers eet waar je echt gelukkig van wordt, treedt het beloningssysteem in werking. Er wordt dopamine aangemaakt en dat vermindert het gevoel van stress,' legt Torenvliet uit.

Als jij enorm verlangt naar een stukje chocolade en al blij wordt van die gedachte, begint dat beloningseffect al te werken. Van dat ene stukje kun je zo intens genieten waardoor er extra dopamine wordt aangemaakt. Bye bye stress.

Voor iedereen anders

Wat het soort voedsel is waar jouw beloningssysteem van gaat werken, is heel persoonlijk. Voor de een is dat die chocoladereep, voor de ander een cappuccino in de ochtend. Torenvliet: ‘Welk voedsel stressverlagend werkt voor jou, heeft te maken met de associaties die jij hebt met bepaalde voedingsmiddelen.' Maar die associatie moet je wel goed begrijpen...

Torenvliet legt het uit: ‘Jij denkt misschien gelukkig te worden van een wijntje. Omdat dat op de vrijdagmiddagborrel het weekend inluidt of omdat je het altijd drinkt op feestjes. Je associeert het met positieve dingen. Maar geef het eens een cijfer. Hoe lekker vind je dat specifieke glas wijn los van de omgeving? Is het een zes of negen? De context bepaalt de kracht van het beloningssysteem.’

Een dunne lijn

Voeding kan je ook stress opleveren. Ook in dit geval hebben we het niet over specifieke voedingsmiddelen. Sterker nog, hetgeen wat jou een dopamineboost geeft en dus stressverlagend werkt, kan zomaar omslaan. Dat je met mate moet genieten van de lekkere dingen, weten we natuurlijk best, maar dat lijntje blijkt dus erg dun. Met kleine hoeveelheden is het fijn. Eet je meer? Dan levert het je stress op.

Volgens Torenvliet werkt dat zo: ‘Neem dat stuk chocola. Dat ene stukje verheug je je op en smaakt verrukkelijk. Je beleeft er al plezier aan nog voordat je het eet. Dat is dus het beloningseffect. Maar omdat het zo lekker smaakt, eet je heel de reep op. Dan merk je dat het niet per se lekkerder wordt. Misschien voel je je schuldig of misselijk. Dan gaat het je juist stress opleveren.’

Fysieke stress

Volgens Torenvliet heeft ons eetpatroon ook invloed op fysieke stress. Die stress merk je vaak niet totdat je jouw eetpatroon aanpakt. ‘Het typisch Nederlandse eetpatroon is erg eenzijdig en biedt weinig variatie. Terwijl je met een meer gevarieerd eetpatroon automatisch meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat levert minder stress op voor je lijf.’ Het is sowieso belangrijk om het ultrabewerkte voedsel zoveel mogelijk uit je eetpatroon te filteren. Die zijn namelijk alle positieve voedingswaarden verloren in het bekeringsproces en maken je lichaam absoluut niet blij.

We weten inmiddels precies wat ons lichaam nodig heeft en om welke voedingsstoffen het vraagt. Dat is niet voor niets. Zodra je een meer gevarieerd eetpatroon aanneemt, zoals bijvoorbeeld in de mediterrane keuken, merk je dat in het lichaam. Je voelt je fitter, energieker en meer verzadigd.

Daarom pleit Torenvliet ook voor luisteren naar je lichaam. ‘Als je nadrukkelijk de vraag stelt: waar heb ik behoefte aan? Dan eet je meer intuïtief. Soms ontdek je dat je niet wilt eten, maar behoefte hebt aan rust of frisse lucht. En soms is dat wel een gebakje, dat is prima. Juist door het te verbieden of te denken dat je het niet mag, krijg je stress. Je merkt als je eet wat je nodig hebt, dat je vanzelf ook naar gezonde dingen gaat verlangen.’

Doe de havermout in een kommetje en schenk er voldoende kokend water overheen. Vervolgens nog even doorroeren en wat smakelijke ingrediënten (fruit, bessen, noten, zaden, pindakaas of eiwitpoeder) toevoegen. Pro tip: je kunt nog even de cappuccino-knop van de koffiemachine indrukken en daarna stoppen voordat de koffie komt. Warme havermelk doet wonderen voor de smeuïgheid.

Ja, je kunt zelfs couscous uit de waterkoker toveren. Kook simpelweg een flinke hoeveelheid water, schenk het in kom of grote beker en los er vervolgens een bouillonblokje in op. Dit giet je simpelweg over de gewenste hoeveelheid couscous in een kom. Laat het een paar minuten wellen en top het af met kruiden en toppings. Denk aan: Ras el Hanout, groenten, tonijn uit blik, gerookte kip, of peulvruchten.

Rijst koken kun je beter in een rijstkoker doen, maar rijst opwarmen gaat prima. Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven. Vervolgens kun je allerlei producten toevoegen om er echt een gezond feestmaal van te maken.

Waterkokereieren zullen op kantoor minder gewaardeerd worden als er maar één waterkoker is. Je moet ze namelijk best een tijd laten koken. Kies daarom een rustig moment, of koop je eigen waterkoker. Doe de eieren vervolgens in een diepvrieszakje en leg ze in het kokende water. Timer zetten en voilà. Heerlijk op brood, toast, crackers of rijstwafels.

Noedels zijn niet de meest voedingsrijke slierten die je naar binnen kunt slurpen, maar met wat gezonde toppings kom je een heel eind. Ook hier is gerookte kip een fijne toevoeging - en denk ook eens aan garnalen, gebakken uitjes, of groenten. De meeste supermarkten verkopen voorgebakken paprika's of andere groenten. Tot slot kan ook een waterkoker-ei een smakelijke toevoeging zijn. Gebruik je creativiteit.