10 x Vegetarische recepten voor de Nationale Week Zonder Vlees
Recepten zonder vlees en vis, mét heel veel smaak!
© Getty Images - Enrique Díaz / 7cero

Wist je dat als je als je één week geen vlees eet, je al 101 liter water bespaart, 770 gram dierenvlees redt en maar liefst 79 kilometers autorijden? Dit jaar is De Nationale Week Zonder Vlees (en zuivel) van 7 tot en met 13 maart. Doe jij met ons mee? Want eerlijk, moeilijk is het niet. In de supermarkt struikel je over vleesvervangers en de beste restaurants bieden een te gekke vegetarische optie aan.
In dit artikel delen we tien van onze favoriete vegetarische recepten zodat jij fluitend je buikje rond eet en je steentje bijdraagt aan de wereld om je heen.
Nationale Week Zonder Vlees
Een weekje vegetarisch eten is goed voor jou, de planeet en dierenwelzijn. Proeven is geloven, want vegetarisch eten is net zo lekker als eten mét vlees of vis. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees wordt gestimuleerd om een week lang geen vlees en zuivel te eten.
Isabel Boerdam, onder andere bekend van haar blog De Hippe Vegetariër, is oprichter van de Nationale Week Zonder Vlees. Hiermee stimuleert ze Nederlanders vlees een weekje te laten staan.
1. Midden-Oosterse sabich
Dit recept voor sabich met aubergine en ei is het ultieme street food in Tel Aviv, in een handomdraai maak je er ook een vegan variant van. Ideaal als lunch of als lichte avondmaaltijd.
2. Krokante bloemkool taco's
Van het Midden-Oosten naar Mexico. Deze veggie taco’s gevuld met knapperige bloemkool, rode kool en feta zijn een feestje om te eten. Aangezien er tegenwoordig gewoon veganistische feta op de markt is kun je hem helemaal vegan-proof maken.
3. Zoete-aardappelsoep met gember en pompoenpitjes
Deze zoete-aardappelsoep met gember is ideaal voor een snelle doordeweekse hap. Serveer er een knapperig volkoren stokbrood bij en je hebt in no time een heerlijke maaltijd op tafel.
4. Quinoa risotto (quinotto) met pompoen, salie en Parmezaanse kaas
Quinotto ken je misschien nog niet, maar zodra je dit recept hebt geproefd ben je verkocht. In combinatie met de pompoen, salie en Parmezaanse kaas (wat je makkelijk kunt vervangen door edelgistvlokken) smaakt het goddelijk.
5. Gele linzencurry met pompoen en platbrood
De pompoen doet het niet alleen goed in een risotto, ook in dit plantaardige recept voor gele linzencurry steelt hij de show. Deze curry is bovendien 100% vegan, zo makkelijk kan het zijn.
6. Vega(n) hotdog
Snap je na een paar dagen vega naar een hotdog of burger? Not to worry, we’ve got you covered met deze drie recepten voor vega(n) hotdogs.
7. Vegan borrelplank
Vegan vrijdag is een eitje (figuurlijk dan) met deze heerlijke vegan borrelplank. Van gegrilde auberginerolletjes met hummus tot vegan truffel tortizza, genoeg lekkers te vinden.
8. Vegan sushi
Ook vegan sushi kan onwijs lekker zijn. Geloof je ons niet? Check dan ons recept voor vegan sushi met paprika. Begin in het weekend overdag met de preps en dan heb je ‘s avonds een prachtige schaal vol plantaardige sushi.
9. Vegan buddha bowl met gegrilde avocado, broccoli en groene asperges
Deze vegan buddha bowl is gevuld met alleen maar lekkers, zo gemaakt en boordevol voedingswaarden. Ideaal voor een lichte doordeweekse maaltijd. Yummy in your tummy!
10. Ottolenghi's vegan Portobello Steaks
In Ottolenghi’s kookboek Flavour staan meer dan 100 vega recepten voor alle veggie lovers. Dit recept voor portobello steaks is niet voor niets een grote Instagram hit onder de foodies. In combinatie met de limabonenpuree een heerlijke maaltijd als je wat meer tijd hebt om te koken.