Weekje vega? Dit doet het met het milieu en je gezondheid
Shocking: je bespaart 101 liter water door een week geen vlees te eten.
We eten gemiddeld 770 gram vlees per week. Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum zouden we niet meer dan 500 gram vlees in een week moeten eten. Conclusie: onze vleesconsumptie moet omlaag. Het beste startpunt daarvoor is misschien wel de Nationale Week Zonder Vlees, dit jaar van 8 tot 14 maart. De impact op milieu en gezondheid van zeven dagen minder vlees eten is al enorm. Genoeg redenen om mee te doen dus.
Impact op het milieu
De cijfers liegen er niet om, een week zonder vlees bespaart een aanzienlijke hoeveelheid water. Namelijk 101 liter. Dit water wordt gebruikt voor de veehouderij en de productie van het vlees. Die cijfers zijn berekend door Blonk Consultants in opdracht van de Nationale Week Zonder Vlees. Zij ontdekten ook dat het 13,7 kg CO2eq (maat om aan te geven hoeveel een bepaalde hoeveelheid broeikasgas bijdraagt aan de opwarming van de Aarde) bespaart. Dat is vergelijkbaar met 79 kilometer rijden in een gemiddelde auto.
Wanneer je het vlees vervangt door bijvoorbeeld eieren, tofu, vleesvervangers, noten of peulvruchten is de besparing wel wat anders. Dan bespaar je 11,1 kg CO2eq, ongeveer 64 kilometer autorijden. Het waterverbruik stijgt met 54,9 liter. Dat komt met name door het hoge waterverbruik bij de productie van noten. De andere vervangers besparen wel meer water. Afhankelijk van waar jij het vlees mee vervangt, is de impact op het milieu dus groter of kleiner.
Dit is de invloed van zeven dagen geen vlees eten. Eet jij bijvoorbeeld een jaar lang drie dagen in de week vegetarisch dan telt je besparing lekker op. Namelijk 1.760 km autorijden aan CO2eq en een schokkende 2.250 liter water. Mits je niet enorm veel noten eet natuurlijk.
Impact op je gezondheid
Onze consumptie van rood vlees, dat van runderen, varkens en schapen, heeft invloed op onze gezondheid. Jaren geleden werd ons verteld dat het consumeren van rood vlees in verband staat met hart- en vaatziekten. Uit een Amerikaanse studie uit 2019 blijkt dat het wetenschappelijk bewijs tussen deze ziekten en het eten van rood vlees niet voldoende is, maar dat maakt het eten van rood vlees niet direct gezond. Sterker nog: het heeft wel een verband met het risico op kanker. Volgens het Voedingscentrum neemt de mogelijkheid op darmkanker toe van 6 op de 100 naar 7 op de 100.
Naast deze gezondheidsvoordelen van het niet eten van vlees, merkt oprichtster van de Nationale Week Zonder Vlees Isabel Boerdam vooral dat zij zich fitter voelt en haar lichaam blijer wordt met de voeding die ze het geeft. ‘Ik ben zelf vegetarisch sinds mijn negende, dus de impact op mijn gezondheid meten, is lastig. Wel ben ik de laatste jaren anders gaan eten. Voorheen at ik bijvoorbeeld veel uit pakjes en zware gerechten met kaas. Nu spelen groenten en peulvruchten de hoofdrol. Een after dinner dip heb ik niet meer.’ Volgens Boerdam komt dat omdat de vegetarische gerechten die zij maakt makkelijker verteren. ‘Ik voel me evengoed gevoed en behoud meer energie.’
Geen vlees? Wees creatief!
Wat Boerdam vooral wil meegeven aan mensen die minder vlees willen eten: wees creatief met je gerechten. ‘Vleesvervangers zijn een heel goed instapmodel om vleesconsumptie te verminderen. Je eerste ervaring met vegetarisch eten moet positief zijn en niet het gevoel geven dat het je veel tijd of moeite kost.’ Zelf zet ze groenten, granen en peulvruchten centraal in haar maaltijden. Boerdam: ‘Je wilt je bord toch vullen om goed verzadigd te zijn. Een logische stap is om dat met extra groenten, granen en peulvruchten te doen. Die bevatten genoeg voedingswaarden en eiwitten.’
Zelf eet de oprichtster van de Nationale Week Zonder Vlees volledig vegetarisch, maar een flexitarisch eetpatroon moedigt ze ook aan. ‘Mijn grootste doel is dat iedereen maximaal twee of drie dagen per week vlees of vis eet en verder vegetarisch. Als we dat allemaal doen, maakt dat al zo’n ongelofelijk verschil. Door het een week uit te proberen, zie je hoe makkelijk en vooral lekker vegetarisch eten is.’