Lekkere én gezonde airfryer recepten die je zeker een keer wil proberen

Ideetje voor vanavond?

Sinds de aifryer in ons leven is gekomen, is het apparaat bijna niet meer weg te denken uit onze keuken. Friet (of voor de andere 50 procent van Nederland: patat) en snacks worden niet meer in olie of vet gebakken, maar met lucht. Anno 2021 knal je niet alleen frituursnacks in de airfryer voor een gezondere snackbar-ervaring, maar kun je er allerlei gerechten mee klaarmaken. We zetten de lekkerste en meest gezonde airfryer recepten voor je op een rij.

Hoe gezond is een airfryer?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een product dat gezonder is dan een frituurpan, maar je wél de beste snacks bezorgt. Toch is de belofte van de airfryer geen mythe, want het apparaat gebruikt echt minder vet (maar liefst 70 procent minder zelfs). Ook zorgt de airfryer ervoor dat bepaalde antioxidanten als vitamine C minder kapot gaan.

Side note: die voordelen gelden alleen als je dezelfde producten gebruikt als bij een gewone frituurpan. Sommige airfryerproducten bevatten namelijk extra vet of suiker om zo voor dat krokante korstje te zorgen. Het is dus aan te raden om de ingrediënten goed door te nemen en verpakkingen met elkaar te vergelijken.

Gezonde airfryer recepten

Dat gezegd hebbende: er zijn inmiddels een heleboel gezonde recepten die je kunt klaarmaken met een airfryer. Van pompoenfriet tot zoete aardappelschotel, hieronder vind je een aantal gezonde airfryer recepten die je zeker een keertje wil proberen.

1. Pompoenfriet met tzazikidip

Als je gek bent op friet (en wie is dat niet?), dan wil je pompoenfriet een kans geven. (Zoete aardappel)friet uit de airfryer mag dan al een stuk gezonder zijn dan uit de frituurpan, als je ze van pompoen maakt, zit je helemaal goed. Pompoen zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die voor een goede weerstand zorgen.

Ingrediënten (voor 2-4 porties):

Voor de friet

  • 1 pompoen
  • 1 el. olijfolie
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • (Zee)zout

Voor de dip

  • 5 el. Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Een paar komkommerschijfjes (in kleine stukjes gesneden)
  • Een scheutje olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de airfryer voor op 180 graden.
  2. Schil de pompoen (het liefst zo'n rond, feloranje exemplaar), halveer en verwijder de pitten.
  3. Snijd de pompoen in dunne frietjes.
  4. Meng met één eetlepel zonnebloemolie, een flinke snuf (zee)zout, knoflookpoeder en paprikapoeder naar smaak.
  5. Bak de pompoenfrietjes in 15-20 minuten gaar.
  6. Maak ondertussen de dip: pers het teentje knoflook en meng met de Griekse yoghurt. Voeg de komkommerstukjes en de olijfolie toe, en breng op smaak met peper en zout.

2. Fajita's met gamba's

Ben je groot fan van de Mexicaanse keuken en kun je geen genoeg krijgen van gamba's, dan is dit lekkere en gezonde airfryer recept iets voor jou. Deze fajita's zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zien er ook nog eens feestelijk uit.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gr. gamba’s
  • 2 paprika’s
  • 2 uien
  • 8 kleine tortilla’s
  • 2 avocado’s
  • 1 krop sla
  • 100 gr. rode kool
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl. komijn
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 0,5 tl. chilipeper
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Optioneel: guacamole (hier vind je een recept)

Bereidingswijze:

  1. Snipper de uien en snijd de paprika's in reepjes.
  2. Doe de paprika en de ui in de airfryer en voeg wat peper, zout en een klein beetje olie toe. Meng even door elkaar. Zet hem op 180 graden en laat de groentes er 10 minuten in zitten.
  3. Doe de (gepelde) gamba's in een kom. Voeg een geperst teentje knoflook, komijn, paprikapoeder, de chilipeper, zout, het sap van een halve limoen en een scheutje olie toe. Meng alles door elkaar.
  4. Leg de gamba's op de groentes en zet de airfryer nog een keer aan voor 6-8 minuten.
  5. Snijd de avocado's in partjes en zet alle toppings klaar.
  6. Beleg de tortilla's met sla, rode kool en avocado. Daarna leg je de gamba's, paprika en ui erop.
  7. Garneer met crème fraîche en/of guacamole.

3. Zoete aardappelschotel met zalm

Tot nu toe heb ik nog geen enkel recept met zoete aardappel gevonden dat ik niet lekker vind. Vooral in combinatie met zalm en spinazie komt de oranje 'superfood' goed tot z'n recht. Lijkt dat je ook wel wat? Probeer dan eens dit recept.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 600 gr. zoete aardappel
  • 400 gr. spinazie
  • 200 gr. gerookte zalm
  • 4 eieren
  • 200 gr. kwark (of crème fraîche)
  • 100 gr. zachte geitenkaas (of feta)
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes (met een kaasschaaf).
  2. Bak de spinazie tot deze geslonken is en giet het vocht af.
  3. Vet de bakvorm van de airfryer in.
  4. Klop de eieren los en meng met de kwark of crème fraîche. Voeg peper en zout naar smaak toe. Verkruimel de geitenkaas of feta boven het mengsel en roer erdoorheen.
  5. Leg een deel van de aardappelschijfjes, de spinazie en de plakjes gerookte zalm in de vorm. Giet een deel van het eimengsel hierover en herhaal net zo vaak totdat alles op is, maar eindig met het eimengsel.
  6. Zet de airfryer op 180 graden. Bak de zoete aardappelschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin. Dek daarna de schotel af met aluminiumfolie en plaats hem nogmaals 20 minuutjes in de airfryer.