3 x tips om beter om te gaan met perfectionisme
Kleine disclaimer: perfectionisme zal nooit helemaal verdwijnen...
© Getty Images

De afgelopen decennia is perfectionisme flink toegenomen, blijkt uit Brits onderzoek gepubliceerd in 2018 in Psychological Bulletin. Twintigers van ‘toen’ (eind jaren 80) waren een stuk relaxter dan de twintigers nu. Vooral de druk die ze ervaren van anderen is enorm gestegen, met maar liefst 30 procent. Herkenbaar? In dit artikel vertellen we je een beetje meer over perfectionisme en geven we 3 tips om jouw perfectionisme te overwinnen.
Perfectionisme in de maatschappij
Naast het persoonlijke perfectionisme, is ook het zogenaamde 'buurvrouwperfectionisme' (wat mensen van hun omgeving verwachten) toegenomen. ‘De maatschappij is veeleisender geworden’, zegt ook psycholoog Albert Sonnevelt. En de mogelijkheden om te vergelijken zijn toegenomen.
Supermodellen, briljante wetenschappers, topsporters – wat heb je het toch slecht voor elkaar als je jezelf met hen vergelijkt. Wéten dat het onrealistische, gefotoshopte en gefilterde beelden zijn, maakt eigenlijk weinig uit. Je hersenen krijgen continu perfecte plaatjes voorgespiegeld en succesverhalen voorgeschoteld en creëren zo nieuwe, nog hogere normen voor jezelf.
Perfectionisme - gevaarlijk?
Streven naar perfectie kan uiteindelijk leiden tot stoornissen als angst en depressie en een eetstoornis als anorexia. Begrijp ons niet verkeerd; je mag heus je best doen om een sterrenmaal te koken voor je partner, een toppresentatie af te leveren bij die klant of je hardlooprondje eens sneller te rennen. Maar als je op élk gebied áltijd het uiterste van jezelf vergt, moet je jezelf eens achter de oren krabben.
Tot zover: zo kom je eraan. Yup, We hear ya: want hoe kom je er vanaf?
3 x zo overwin je perfectionisme
Disclaimer: het zal nooit helemaal verdwijnen. Zoals de behoefte aan wijn het zwakke punt blijft voor de gestopte alcoholist, zijn ‘kreukloos’ en ‘maximaal’ de duiveltjes op de schouder van de perfectionist. In moeilijke tijden moet de alcoholist zichzelf inhouden naar de fles te grijpen, de perfectionist dient zichzelf dan te dwingen de computer uit te zetten of dat vetrolletje te accepteren.
- Bekijk jezelf van een afstand. Anne Frank deed dit al: ‘Ik kan mezelf bekijken alsof ik een vreemde ben’, schreef ze in haar beroemde dagboek. Objectiveer wat je hebt bereikt/hoe je eruitziet/wat je cijfers zijn etcetera. Als je naar jezelf kijkt zoals je een goede vriendin zou beoordelen, is dat vaak een stuk milder en stel je je doelen naar beneden bij.
- Daaraan gerelateerd: verhoog je zelfcompassie. Er zijn hele boeken over geschreven hoe je dit het beste kunt aanvliegen. Jezelf geregeld aaien en omhelzen helpt om met aanvaarding naar jezelf te kijken. Ook het dagelijks opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent helpt. Dan nog een makkelijke manier: benader jezelf (hardop!) met de zin ‘ik gun mezelf... (vul in: rust, het maken van fouten, plezier, ontspanning en ga zo maar door).
- In taal zit sowieso veel verscholen. Uit onderzoek naar perfectionisme onder kinderen bleek dat de ouders die taakgerichte feedback geven (‘Wat heb je een mooie tekening gemaakt’) in plaats van persoonsgerichte feedback (‘Wat ben je toch creatief’), kinderen minder afhankelijk maken van voortdurende bevestiging van anderen. Hanteer deze taal ook voor jezelf: ‘O, wat doe ik dom’ is een stuk vriendelijker dan ‘Wat ben ik toch dom’.
Deze tips komen uit de nieuwste editie van Women's Health. Het hele artikel over perfectionisme lezen? Het nummer ligt vanaf 10 februari in de winkels! Mocht je toch liever een abonnement scoren met korting of een te gek cadeau, dan kan dat natuurlijk ook. Check hier alle toffe acties die we op dit moment hebben lopen.
Biologische lavendelolie. Ook goed bij vermoeide spieren. Te bedienen met je telefoon. Aroma diffuser voor die lavendelolie.