Het geheim achter de gezonde levensstijl op Sardinië
En hoe jij er de vruchten van kunt plukken
© Getty Images - Claudia Totir

Maak kennis met de Blue Zones: vijf plekken op onze wereldbol waarvan wetenschappers vermoeden dat de omstandigheden bijdragen aan een lang(er) leven. Onderzoeker Dan Buettner's dook in de materie en schreef Het Blue Zones Kookboek. Sardinië is een van de Blue Zones, maar wat is het geheim achter de gezonde levensstijl op het Italiaanse eiland?
De 5 Blue Zones
De inwoners van het Italiaanse eiland Sardinië, maar ook het Japanse eiland Okinawa, het Griekse eiland Ikaria, het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya en in en rondom Loma Linda in Californië worden significant ouder dan gemiddeld. National Geographic onderzoeker Dan Buettner ging samen met wetenschappers Gianni Pes en Michel Poulain op pad om hun leefomstandigheden te begrijpen.
Op basis van hun bevindingen en gesprekken met locals schreef Buettner Het Blue Zones Kookboek, met 100 recepten gebaseerd op de lokale eettradities. Wat kunnen wij leren van de Sardijnen?
Soep als lunch
Als inwoners op Sardinië elkaar op straat gedag zeggen, roepen ze: akentannos. Dit betekent: dat je maar honderd mag worden! De Sardijnen weten waar ze over praten, want op dit eiland leven de oudste mannen ter wereld.
Spreekt jou dit wel aan? Om nou meteen te verhuizen is misschien een brug te ver, maar er zijn wel wat handigheidjes die jij in je dagelijks leven kunt toepassen. Te beginnen met lunchen met soep. Wetenschapper Gianni Pes doet al jarenlang onderzoek naar de Sardijnse levensstijl en omschrijft de lokale minestronesoep als 'eersteklasvoedsel waarmee je gezond oud kunt worden'.
De inwoners van de blue zone op Sardinië eten elke middag minestronesoep, boordevol kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool. Deze soep levert alle eiwitten die je lichaam nodig heeft. De bonen en bladgroenten bevatten veel vezels voor een gezonde darmflora en de complexe koolhydraten zorgen voor een goede stofwisseling.
Venkelloof
Nog een tip van de Sardijnen: gooi het blad van de venkel niet weg. Veel mensen eten van venkel alleen de knol, maar de Italianen op Sardinië eten ook het groene loof. Dit blad zit vol met vitamines, zelfs nog meer dan in de knol.
De Sardijnse gerechten hebben vaak een aantal vaste smaakcombinaties, die heerlijk smaken. Probeer eens een gerecht met knoflook met ui en spaanse peper, of knoflook met tomaat, venkel en olijfolie.
Meer weten? Het Blue Zones Kookboek zit vol wijsheden van de diëten en levensstijlen van de inwoners van de vijf blue zones en is gevuld met heerlijke plantaardige recepten uit deze regio’s. Ook lees je meer over hun principes van een gezond dieet en een gezonde levensstijl die je makkelijk thuis kunt toepassen.




