Waarom heb je geen honger als je sport?
Evolutionair gezien is het heel logisch. Wij leggen je uit waarom!
© Getty Images - Nyla Sammons

Als je op de bank zit heb je de hele tijd honger en lonkt de ijskast, maar bij een intensieve workout komt het niet eens bij je (buik) op. Herkenbaar? Wij leggen je uit hoe dit komt.
Hongergevoel
Als jij al een tijdje niets hebt gegeten en je maag wel weer toe is aan wat vulling komt het hongerhormoon ghreline in actie. Die zegt tegen je hypothalamus in je hersenen: hallo, tijd om te gaan eten, slinger het hongergevoel maar aan. Voor je het weet heb je een heerlijk knorrende symfonie die ineens opduikt uit je buik.
Luister naar je lichaam
In een stille omgeving met veel mensen een tikje ongemakkelijk, maar stiekem hartstikke handig. Zo zorgt je lichaam ervoor dat jij voldoende voeding binnenkrijgt om gezond de dag door te komen.
Hierbij is het natuurlijk wel heel belangrijk dat jij (letterlijk) goed luistert naar je lichaam. Geen zorgen, dit zal je waarschijnlijk niet overkomen in de sportschool. Hier heeft de evolutie wat handigs op bedacht.
Verre voorouders
Onze verre voorouders verzamelden en jaagden heel wat af om een lekkere maaltijd te kunnen maken. Dit vereiste een hoop fysieke inspanning. Hierbij is het niet ideaal als je bij het jagen en verzamelen de hele tijd honger hebt.
Zo’n rommelende maag helpt je natuurlijk niet als jij stilletjes je prooi te grazen wil nemen. De hypothalamus is de moeilijkste niet en houdt hier rekening mee.
Hypothalamus on hold
Zodra jij in beweging komt denkt de hypothalamus dat er een zoektocht naar voedsel gestart gaat worden en zorgt hij dat het hongergevoel tijdelijk wordt uitgeschakeld. Op die manier kan jij je optimaal concentreren op je zoektocht.
Slim bedacht wel van ons lichaam. De wetenschap noemt dit exercise-induced-anorexia: door-inspanning-niet-eten. Uit de experimenten bleek dat de deelnemers hun hongergevoel voor korte tijd konden onderdrukken door beweging.
Rondje wandelen
Is je lover zich helemaal aan het uitsloven in de keuken en moet je nog even geduld hebben? Of wil je niet zwichten voor de snacktrek bij de middagdip? Dan kan je je hypothalamus foppen en met beweging het hongergevoel nog even uitstellen.
Ga lekker een rondje wandelen en zet een fijne podcast op of bel een vriendin. Voor je het weet is de symfonie in je buik ook even gepauzeerd. Bovendien zorgt die wandeling voor een goed humeur. Kijk aan!