Van één glas naar geen glas: waarom het advies over alcohol is veranderd
En dat geldt ook voor het drinken van rode wijn.

De voordelen van wijn - heb jij die lijstjes ook vaak genoeg voorbij zien komen? Hierin wordt vaak de suggestie gewekt dat matig drankgebruik een positief effect heeft op je gezondheid.
Helaas is dat toch echt een fabel. Hoe gezellig en lekker wijn kan zijn, inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het beter is om alcohol te laten staan. Ook niet één glas. Het liefst geen, zo adviseert de Gezondheidsraad.
Waarom geen beter is dan één
Er werd beweerd dat een glas rode wijn per dag goed voor je hart is, een claim waar ook volgens de World Heart Federation niets van klopt. De non-profitorganisatie stelt dat met elk glas alcohol het risico op hart-en vaatziekten toeneemt.
De misvatting dat een beetje alcohol drinken gunstiger is dan geen alcohol drinken is gebaseerd op verkeerd uitgevoerd en verkeerd geïnterpreteerd wetenschappelijk onderzoek. Zo werden alle niet-drinkers in onderzoeken uit de jaren 80 van de vorige eeuw over een kam geschoren. Er zaten ‘echte’ niet-drinkers tussen (vanwege religie, overtuiging of omdat ze het niet lekker vinden), maar ook mensen die om medische redenen niet (meer) dronken.
Deze laatste groep mensen waren al minder gezond en gebruikten bijvoorbeeld medicijnen waarbij niet gedronken mocht worden. Ook zaten er in deze groep ex-drinkers die door veel overmatig drankgebruik in het verleden al fors ongezonder waren. De totale groep van niet-drinkers leek daardoor een stuk minder gezond. Zo werd de vergelijking niet eerlijk.
Drink daarom met mate
Als je de groep drinkers vergelijkt met ‘echte’ niet-drinkers, blijft er niets meer over van het gunstige effect van alcohol. Dit hoeft voor jou geen reden te zijn om niet meer (met mate) te genieten van je glas wijn, maar nu weet jij in ieder geval hoe het echt zit.