Gonorroe: wat is het en wat zijn de symptomen?
Misschien niet het meest sexy onderwerp, maar wel ont-zet-tend belangrijk!
© Getty Images

In dit artikel lees je wat gonorroe precies is en wat de symptomen van gonorroe zijn. Oké we geven toe, seksueel overdraagbare aandoeningen zijn niet het meest sexy onderwerp, maar wel ont-zet-tend belangrijk om bespreekbaar te maken. Er rust namelijk onterecht een taboe op SOA's, terwijl ze veelvoorkomend zijn en zowel fysiek als mentaal veel problemen kunnen veroorzaken. In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie over de SOA gonorroe voor je op een rij gezet. Maar wat is gonorroe precies, en wat zijn de symptomen van gonorroe?
Wat is gonorroe?
Gonorroe is een SOA die veroorzaakt wordt door een bacterie, net als chlamydia. Je kunt de SOA oplopen door het hebben van vaginale, orale (beffen én baffen) en anale seks met iemand met gonorroe, maar ook door te vingeren en af te trekken. Makkelijk overdraagbaar dus. De SOA gonorroe is zelfs zo besmettelijk dat zelfs het gebruik van een condoom niet altijd voldoende is om je ertegen te beschermen.
Symptomen van gonorroe
Vrouwen hebben over het algemeen vaak minder tot geen last van gonorroe. Dit brengt natuurlijk voordelen en nadelen met zich mee. Voordelen? Geen last, whoo! Nadelen? Je kunt later nog steeds klachten krijgen en je kunt rondlopen met gonorroe zonder dat je het doorhebt (en het dus ook doorgeven). Mocht je wel klachten hebben, dan zijn dit de symptomen voor vrouwen:
- Pijn of branderig gevoel bij het plassen
- Pijn en bloedverlies tijdens of na het vrijen
- Bloedverlies (zonder dat je ongesteld bent)
- Meer of abnormale vaginale afscheiding
- Jeuk rondom de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting of diarree
- Erge pijn in de onderbuik, met of zonder koorts
Duidelijk geen pretje. Als je gonorroe niet op tijd behandelt kun je een eileiderontsteking krijgen. Hierdoor kun je uiteindelijk onvruchtbaar worden of heb je vergrote kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Als je gonorroe hebt tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je baby te vroeg geboren wordt of met ondergewicht geboren wordt. Daarnaast kun je gonorroe doorgeven aan je kind, die dan long- of keelontsteking kan krijgen.
Behandeling van gonorroe
Mocht je symptomen hebben, onveilig seks hebben gehad of gewaarschuwd zijn door je (seks)partner, dan is het verstandig om je te laten testen. Wanneer blijkt dat je gonorroe hebt, krijg je antibiotica door een injectie toegediend die de bacterie doodt.
Na de gonorroe behandeling kun je de bacterie nog een week lang overdragen. Hoe eerder je de behandeling ondergaat, hoe beter. Heb je daarna nog steeds last? Neem dan contact op met je huisarts.
Testen op gonorroe?
Check hier of het verstandig is om je te laten testen. Je leest hier ook gelijk waar je je kunt testen, hoe duur het is en op welke andere SOA's je misschien getest moet worden.
Maak je je zorgen of heb je vragen over SOA's of seks? Schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts, vrienden, familie of een deskundige via een hulplijn.