Wat is insulineresistentie en kun je dat krijgen door teveel suiker te eten?
En kun je het voorkomen?
© Getty Images - Oliver Rossi

Ben jij iemand die echt geen maaltijd kan overslaan, vrijwel altijd een muesli-reep bij zich draagt en veel behoefte heeft aan zoet? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je richting insulineresistentie gaat. En insulineresistentie is een voorstadium van diabetes. Dit moet je weten.
Als je lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Je hebt dan insulineresistentie. Wat insuline precies is? Het is een hormoonmet invloed op de glucosestofwisseling. Insuline verlaagt dus de bloedsuikerspiegel en een tekort aan insuline leidt tot diabetes.
Kun je insulineresistentie krijgen van teveel suiker?
Of je insulineresistent kunt worden van teveel suiker? Het korte antwoord? Ja. Maar het ligt iets ingewikkelder. Er zijn namelijk verschillende soorten suiker: glucose en fructose. Een te hoge bloedsuikerspiegel, veroorzaakt door teveel glucose in je bloed (voornamelijk uit witte koolhydraten, zoals brood en pasta - ook te vinden in witte suiker) kán insulineresistentie en zelfs diabetes veroorzaken.
Maar ook fructose, de suikervorm uit fruit, kan een rol kan spelen bij het ontwikkelen van insulineresistentie en uiteindelijk diabetes type 2. 'Je lever zet het teveel aan suikers van je lichaam om in triglyceriden, die worden opgeslagen in vetcellen in het lichaam,' legt diëtiste Brigitte Zeitlin uit aan GoedGevoel.be. 'Hoe meer suiker je eet, hoe meer vet je opslaat.' Goed om te weten: suiker is dus niet per se 'suiker' in je koffie, maar is dus ook fruit, wit brood en koekjes. Het teveel eten hiervan kan dus je insulinespiegel in de war brengen.
Begrepen: 2-3 stuks fruit is genoeg. En daarbij kun je dus beter bruin brood, volkoren pasta etc eten. En niet elke dag een koekje in je giechel stoppen.
Waarom is het belangrijk?
Nou, allereerst dus omdat insulineresistentie het voorstadium is van diabetes. En op langer termijn kunnen andere symptomen zichtbaar worden, waaronder een verhoogde bloeddruk, last van chronische ontstekingen, oogklachten, aderverkalking, hart- en vaatproblemen, PCOS en in het algemeen een versnelde veroudering.
NatuurDiëtisten.nl raadt het volgende aan: een goede verdeling van de koolhydraten over de dag, gebruik van koolhydraatrijke producten met een lage glycemische index (peulvruchten, haver, rogge, fruit met schil), het eten van voldoende vezels, gebruik van onverzadigde vetten en het verminderen van het verzadigd vetgebruik.
Als je vermoedt dat je insulineresistentie hebt, neem dan contact op met je huisarts.
Bronnen: Diabetes Fonds & Natuur diëtisten
Dan nog even dit: heb jij Women’s Health al in huis? Daar hoef je niet eens voor naar de winkel. Bestel hem in de digitale kiosk en je krijgt hem zonder verzendkosten thuisgestuurd.