Dit moet je weten over PCOS en zwanger worden

‘Geloof in jezelf, ben lief voor jezelf en je lichaam en laat je niet gek maken door je eigen gedachten’, is het advies van topmodel Romee Strijd die met PCOS te dealen heeft.

Ongesteld zijn. Eigenlijk komt het nooit uit. Het is geen pretje, maar wel een teken dat je lichaam goed functioneert. Na de menstruatie groeien er in de eierstokken follikels, dit zijn eiblaasjes. Vaak groeit één van deze follikels verder en veertien dagen later is de eisprong. Dit is het moment waarop je het meest vruchtbaar bent en zwanger kunt worden.

Wat als je helemaal niet ongesteld wordt? Topmodel Romee Strijd werd zeven jaar lang niet ongesteld en kreeg twee jaar geleden de diagnose PCOS.

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Als je lijdt aan PCOS is er een verstoring in je natuurlijke hormoonbalans. Deze verstoring kan ontstaan door langdurige stress, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. PCOS kan leiden tot verschillende fysieke klachten. Eén daarvan is dat de kleine follikels in de eierstokken moeilijk groeien waarbij er twee weken later geen eisprong plaatsvindt. Deze niet ontwikkelde follikels worden dan cystes. PCOS betekent dan ook letterlijk: veel (poly) follikels (cysten) in de eierstok (ovarium).

Diagnose

Door het uitblijven van de eisprong ben je minder vruchtbaar en is de kans om zwanger te worden kleiner. Vrouwen die zwanger willen worden, maar waarbij zowel menstruatie als zwangerschap uitblijft, kunnen een gynaecoloog bezoeken om te testen op PCOS. PCOS kan worden vastgesteld door een echo en door bloedonderzoek. Op de echo zie je bij een gezond functionerende eierstok zo’n drie tot acht follikels, maar bij een vrouw met PCOS zie je wel meer dan twaalf kleine follikels per eierstok. Bij bloedonderzoek wordt er getest op je hormoonbalans. De diagnose wordt vastgesteld als er sprake is van ten minste twee van de drie symptomen: 1. Minder dan acht menstruaties per jaar; 2. Meer dan 12 follikels per eierstok; 3. Verhoogd niveau van het hormoon testosteron. Ook als je geen kinderwens hebt kun je je laten testen op PCOS.

Minder vruchtbaar door PCOS

Romee maakte zich door deze diagnose veel zorgen om niet zwanger te kunnen worden. In een emotionele video op haar YouTube-kanaal vertelt zij: ‘We zijn hier om jullie iets te vertellen. Iets waarvan we dachten dat het nooit zou gebeuren. Twee jaar geleden ging ik naar een gynaecoloog, die me vertelde dat ik PCOS heb. Ze vertelde me dat het moeilijk zou worden op een natuurlijke manier een kindje te krijgen. Mijn wereld stortte in: mijn grote droom was altijd al om een gezinnetje te stichten met Laurens.’

Het komt meer voor dan je denkt

PCOS komt voor bij vijf tot 10 procent van alle vrouwen. Romee Strijd verdiepte zich uitvoerig in het syndroom. Zij wijt het zelf aan haar levensstijl als topmodel: veel reizen, elke dag sporten en supergezond eten. ‘Ik denk dat ik mijn lichaam te veel onder druk heb gezet. Elk lichaam is anders, en ik denk dat mijn gewicht niet goed was voor de mijne, dat het daardoor niet goed kon functioneren en ook het continu reizen niet aankon.’ Romee besloot beter naar haar lichaam te luisteren en veranderde haar levensstijl. Ze ging minder intensief trainen, minder reizen en diverser eten. Na jaren van uitblijvende menstruatie werd zij vorig jaar november weer voor het eerst na jaren ongesteld. Deze week kon zij het prachtige nieuws delen van haar eerste zwangerschap. In de video op haar YouTube-kanaal laat zij nu weten dat zij en haar man Laurens van Leeuwen ouders worden van hun eerste kindje. Ook plaatste Romee een ontroerende Instagrampost op donderdag 28 mei. Zij richt zich hierbij speciaal aan alle vrouwen die zwanger proberen te worden: ‘Geloof in jezelf, ben lief voor jezelf en je lichaam en laat je niet gek maken door je eigen gedachten.’

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?