Trekken tegenpolen elkaar aan? Dit zeggen experts

Of werkt het helemaal anders?

Je hebt het waarschijnlijk weleens gehoord: tegenpolen trekken elkaar aan. 'Als je gaat kijken hoe goed mensen bij elkaar passen, denk je waarschijnlijk eerst aan bepaalde overeenkomsten, ' zegt klinisch psycholoog Joseph Cilona. Maar terwijl dezelfde eigenschappen zeker kunnen zorgen voor een goede match, is dat zeker niet altijd het geval en kan het ook tegenwerken.

Er is meestal wel een reden waarom mensen zich aangetrokken voelen tot hun tegenpool. Volgens klinisch psycholoog John Mayer, pHd, auteur van Family Fit: Find Your Balance in Life, ben je aangetrokken tot je tegenpool omdat ze een aantal kwaliteiten hebben waar jij misschien niet geweldig in bent. 'Daarnaast kan het ook spannend zijn om met iemand op te trekken die eigenlijk precies het tegenovergestelde van jou is', zegt klinisch psycholoog Ramani Durvasula, auteur van Should I Stay or Should I Go?

Maar de gedachte dat tegenpolen elkaar aantrekken, blijft zo'n vaste overtuiging omdat het nogal makkelijk is om te denken dat iemand je tegenpool is terwijl diegene dat misschien wel helemaal niet is. 'Geen twee mensen zijn identiek, dus ook als we mensen uitkiezen die op ons lijken, zijn er altijd overeenkomsten,' zegt Durvasula.

Natuurlijk maakt het horen van een zin als 'tegenpolen trekken elkaar aan’ het niet automatisch ook waar. Dus, waar komt het nu eigenlijk op neer? Kunnen mensen echt het beste omgaan met mensen die niet op hen lijken? Zijn introverte mensen een perfecte match voor extroverte mensen en vice versa? En hoe zit het met de nachtbrakers en vroege vogels? Dit is wat je moet weten:

De waarheid is dat de meeste mensen zich niet aangetrokken voelen tot hun tegenpolen, ook al lijkt dat wel zo.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat het precies betekent als je wordt aangetrokken door je tegenpool. Als je dit namelijk letterlijk zou nemen, zou het betekenen dat jij en je lief nul gemeen zouden hebben. Maar in werkelijkheid heb je waarschijnlijk meer gemeen dan je denkt.

'We hebben de neiging om ons te richten op mensen die dezelfde interesses hebben als wij, en die hetzelfde zijn als wij’, zegt Durvasula. 'Dus, in feite, trekken de tegenpolen elkaar niet echt aan'.

Een studie die in het tijdschrift Psychological Science werd gepubliceerd, analyseerde de digitale voetafdrukken die mensen op Facebook achterlieten (met name de dingen die ze leuk vonden, evenals de dingen waarover ze posten) en ontdekte dat de meeste mensen in ieder geval interactie hebben met anderen die vrij gelijkwaardig zijn aan hen online. Een andere studie, die gepubliceerd is in het Journal of Personality and Social Psychology, nam info van 1.523 koppels, vrienden en kennissen en onderzocht hen op hun waarden, houdingen en persoonlijkheidskenmerken. De onderzoekers kwam erachter dat deze mensen maar liefst 86 procent overeenkomst hadden op alle factoren.

Dat gezegd hebbende, kunnen jij en je partner nog steeds super verschillen van elkaar als het gaat om dingen als je smaak in muziek, het soort eten dat je graag eet, wat voor soort kleding je graag draagt en nog een heleboel andere dingen.

Maar in werkelijkheid, ondanks die paar tegengestelde eigenschappen, lijken jullie waarschijnlijk meer op elkaar dan je door hebt.

Kunnen verschillen tussen twee partners problemen veroorzaken?

Koppels die zichzelf als tegenpolen beschouwen 'zijn niet noodzakelijkerwijs vatbaarder voor onenigheid of conflicten dan de koppels die meer rond gelijkenissen verbinden’, zegt Cilona.

Als je jezelf en je partner als tegenpolen beschouwt, focus je je waarschijnlijk op meer voor de hand liggende zaken, zoals kleding en wat je graag doet in je vrije tijd. Maar er is een heleboel meer dat gaat over wat iemand van je vindt, wie je bent en hoe je werkt als een team. Kijk ook eens naar dingen als je algemene houding, voorkeuren, waarden, overtuigingen en communicatiestijlen. Cilona zegt: de kans is groot dat op zijn minst een aantal van die dingen op een lijn liggen. 'Je kunt tegengestelde interesses of achtergronden hebben, maar de waarden kunnen behoorlijk op elkaar afgestemd zijn, en dat is de sleutel om te verbinden met elkaar', zegt Durvasula.

Hoe kan ik een relatie met mijn tegenpool laten werken?

Om te beginnen raadt Cilona je aan om jezelf complementair aan elkaar te beschouwen in plaats van als tegenpolen. Je kunt je verschillen ook zien als een manier om meer te leren voor je eigen persoonlijke groei. 'Wees nieuwsgierig en communiceer met die persoon over jullie verschillen’, zegt Mayer. Als je partner bijvoorbeeld van uitgaan houdt, zal dat jou misschien langzaam helpen om meer uit je eigen schulp te komen.

Communicatie is key, zegt Durvasula. 'Als je kunt communiceren, een gemeenschappelijke basis én een compromis kunt vinden, dan kun je prima met de verschillen omgaan omdat de grotere aspecten van de relatie veel belangrijker zijn’, zegt ze. 'Het komt neer op communicatie, duidelijkheid en compromissen. Wat eigenlijk ook de ingrediënten om elke relatie te laten slagen.'

Bron: Women's Health UK

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?