Zelf gefermenteerde producten maken: zo doe je dat

Fermenteren levert heerlijke producten op, die ook nog eens heel goed voor je weerstand zijn.

Fermenteren is het nieuwe koken. Chefkoks maken zelf hun kombucha, pickles kimchi, kefir en yoghurt. Heerlijk van smaak en goed voor je darmmicrobioom. En... dat kun jij ook. Nu heb je eindelijk de tijd om zelf gefermenteerde producten te leren maken. En dat is echt geen hels karwei. Eigenlijk hoef jij alleen de voorbereiding te doen: een beetje snijden en toevoegen van smaakmakers. Daarna is het alleen nog een kwestie van geduld. Want bij fermenteren doen bacteriën het zwarte werk, jij hoeft alleen maar te zorgen dat ze het naar hun zin hebben.

Lekker voor je microbioom

Fermenteren levert heerlijke producten op. Maar het is ook nog eens heel fijn voor je weerstand! De producten bevatten melkzuur en dat helpt mee om de zuurgraad in je darmen te verbeteren. Daar houden ziekteverwekkende bacteriën, parasieten en schimmels niet van. Ook bevatten gefermenteerde producten veel probiotica (goede bacteriën) voor je darmen. Dat verterkt je darmmicrobioom, een heel belangrijke factor voor je weerstand.

Vertroetel je bacteriën

Er kan echt niet veel misgaan als je zelf fermenteert, zolang je er maar voor zorgt dat de goede bacteriën kunnen floreren. Dat doe je ten eerste door het toevoegen van zuur en zout. Verder zorg je dat slechte bacteriën geen kans krijgen door heel hygiënisch te werk te gaan. Je steriliseert de pot waarin je product gaat fermenteren en je sluit 'm goed af van de buitenwereld. Hou ook de temperatuur in de gaten, zodat de goede bacteriën in leven blijven en zo hun werk kunnen blijven doen.

Fermenteertips:

  • Een pot steriliseren doe je zo: doe de potten die je wilt steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze onderste-boven op een schone theedoek om te drogen.
  • Overweeg de aanschaf van een pickle-pers. Hiermee kun je groenten heel snel onder druk laten fermenteren. Je koopt er al en voor iets meer dan een tientje. Ook yoghurtmakers zijn niet erg duur in aanschaf.

Proberen? In de laatste Women's Health staan supersimpele recepten, zodat je het ook eens zelf kunt proberen. En daar hoef je niet eens voor naar de winkel. Bestel 'm in de digitale kiosk en krijg hem zónder verzendkosten thuisgestuurd.