Het verlies van smaak en geur kan wijzen op corona volgens experts
Een symptoom waar je misschien niet bij stilstond.
Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.
- Nieuwe onderzoeken van het ENT UK en American Academy of Otalaryngology vermoeden dat het verlies van smaak of geur een symptoom van COVID-19 kan zijn.
- In sommige gevallen was dit het enige symptoom dat patiënten ervaarden.
- Deskundigen adviseren medische professionals hierop te letten, juist omdat het verlies van deze zintuigen de enige aanwijzing kan zijn dat ze het virus hebben.
Nu medische professionals over de hele wereld overuren maken om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, valt het artsen in verschillende landen op dat het plotselinge verlies van smaak en geur een eerder ondergerapporteerd symptoom van het virus kan zijn.
Dit verschijnsel, staat bekend als anosmie en dysgeusia in de medische kring en het verlies van geur of een veranderende smaak is een tijdelijk veel voorkomende aandoening. Anosmie kan worden veroorzaakt door een gewone verkoudheid en meer dan 200 andere virussen die bij de bovenste luchtwegen worden veroorzaakt, volgens ENT UK, een organisatie voor oor, neus en keel artsen in het Verenigd Koninkrijk.
Terwijl je nog steeds moet oppassen voor de symptomen van het COVID-19, (koorts, hoesten, problemen met de ademhaling), zijn artsen hoopvol dat deze ontdekking zal helpen om meer gevallen te identificeren en meer mensen in quarantaine te zetten die geen andere symptomen van het virus hebben.
Hoe vaak komt het verlies van geur en smaak als symptoom van COVID-19 voor?
Op 31 maart zijn er wereldwijd 782.365 bevestigde gevallen van het COVID-19 (de officiële naam van de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus) en 12.595 besmettingen in Nederland, meldt het RIVM (het aantal besmettingen ligt in werkelijkheid hoger omdat niet iedereen getest wordt).
Artsen in landen met grote uitbraken van het virus, waaronder Zuid-Korea, China en Italië, hebben verklaard dat een aantal patiënten die positief getest zijn op het nieuwe coronavirus ook een verlies van geur heeft gemeld, volgens een verklaring van ENT UK.
Bij meer dan twee van de drie bevestigde gevallen van het COVID-19 in Duitsland ervaren patiënten een reukverlies; in Zuid-Korea meldde 30 procent van alle patiënten die positief testen een reukverlies als symptoom van het virus.
Wat artsen nog interessanter vinden is dat er een groeiend aantal gevallen zijn bij wie het verlies van geur of smaak het enige symptoom is dat wordt ervaren door een patiënt die positief is getest op het nieuwe coronavirus. Volgens ENT UK hebben gezondheidswerkers in Iran, Frankrijk, de VS en Noord-Italië een toename van het aantal gevallen van anosmia gevallen gezien. Helaas wordt een patiënt die alleen een verlies aan geur of smaak heeft, niet getest op het nieuwe coronavirus.
Het is wel de moeite waard om te benoemen dat het meeste bewijs anekdotisch is in dit stadium, maar er wel genoeg gemelde gevallen zijn dat medische professionals kunnen zeggen dat het verlies van geur of smaak als een symptoom van het COVID-19 moet worden beschouwd. 'Wij stellen voor om deze symptomen toe te voegen aan de lijst voor mogelijke COVID-19 infecties', zeggen zij.
Ook merkt de organisatie op dat als een patiënt geen andere luchtweginfectie heeft, deze symptomen 'artsen moeten waarschuwen voor de mogelijkheid van besmetting en dan ook moeten sturen op zelfisolatie en testen van deze personen’. In een poging om de relatie tussen anosmie en het nieuwe coronavirus te volgen, heeft de organisatie een rapportage voor clinici gelanceerd om patiënten die positief zijn getest op COVID-19 te volgen die verlies van geur ervaren.
Wat zijn de andere symptomen van het nieuwe coronavirus waar ik op moet letten?
Volgens het RIVM moet je letten op de volgende symptomen:
- Koorts
- Griepklachten
- Luchtwegklachten
- Hoesten
- Kortademigheid
In sommige gevallen kunnen deze mild zijn, maar voor mensen die ouder zijn of een chronische of onderliggende medische aandoening hebben, kunnen de symptomen veel ernstiger zijn en resulteren in een ziekenhuisopname.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat het tot 14 dagen kan duren voordat de symptomen verschijnen nadat je bent blootgesteld aan het virus, daarom is het ook belangrijk om jezelf in quarantaine te plaatsen als je in contact bent geweest met iemand die positief getest op COVID-19. Zelf als je je nog steeds gezond voelt. Onderzoek heeft aangetoond dat je het nieuwe coronavirus kunt krijgen (en aan een ander kunt doorgeven) zelfs als je geen symptomen vertoont.
Wat kan ik doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?
Op dit moment is er geen vaccin tegen het nieuwe coronavirus, wat betekent dat het helpen stoppen van de verspreiding van COVID-19 echt op mensen neerkomt. Je kunt helpen door de richtlijnen van de RIVM te volgen, waaronder het wassen van je handen met zeep, het desinfecteren van oppervlakken die je regelmatig aanraakt en het contact met je ogen, neus en mond vermijden.
Als je je ziek voelt, moet je zeker thuis blijven om het te voorkomen dat je anderen besmet. Ook al heb je misschien milde symptomen (of helemaal geen symptomen) zonder dat je getest bent, er is geen manier om het zeker te weten. Blijf dus voorlopig thuis, ga gezellig op de bank zitten en #flattenthecurve.
Bron: Women's Health US, vertaald door: Nella Oenema