Zo deal je volgens een psycholoog mentaal met het coronavirus

Tips van psycholoog en bestseller auteur Harriet Lerner.

Het zijn roerige tijden. Er is veel onzekerheid. Misschien maak jij je druk over je gezondheid, je inkomen of over mensen in je omgeving met deze zorgen. Dit is helemaal niet gek. Wij delen daarom tips van psycholoog Harriet Lerner om wat stress rondom het coronavirus bij je weg te nemen.

Harriet Lerner doet veel onderzoek naar het effect van angst voor jou als individu, je gezin en de maatschappij. Zij adviseerde aan New York Times vijf manieren om je dag niet te veel te laten leiden door je angst of zorgen en beter voorbereid te zijn op wat de toekomst ons brengt.

Ken de feiten

Staar je niet blind op alle informatie die voorbij komt op je tijdlijn of in je app-groepen. Zorg dat je de feiten leest van erkende bronnen zoals nos.nl. Laat je fantasie niet op hol slaan zonder de juiste informatie te hebben. Overdrijf het niet, want als je jezelf overlaadt met informatie kan het de stress verergeren. Als je veel stress hebt, komt alle informatie die je over dit onderwerp leest nog veel harder binnen. Een vicieuze cirkel dus. Probeer dit niet te doen. Check ‘s morgens en ‘s avonds NOS en je bent weer helemaal bij, zonder de hele dag op je telefoon te kijken.

Geef anderen niet de schuld

Wanneer je stress hoogtij viert kan het soms gebeuren dat je boos wordt op de mensen om je heen. Degene die niest voor je in de rij bij de supermarkt doet dit ook niet express. Soms vergeten we dan even dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Zie de stress als een signaal dat aangeeft dat je de situatie serieus moet nemen, maar dat we dit juist samen moeten doen. Door elkaar te helpen en met elkaar mee te denken beperken we de risico’s en hebben we minder redenen om bang te zijn.

Hou (virtueel) contact en vraag om hulp

Juist in deze tijd is het niet de bedoeling dat je jezelf isoleert. Fysiek moeten we afstand houden van elkaar, maar het is heel belangrijk om nu contact te houden met je vrienden, familie, buren en collega’s. Help elkaar om kalm te blijven. Samen kletsen en grappen maken, zonder de ernst van de situatie uit het oog te verliezen. Blijf elkaars stemmen horen en elkaars gezichten zien. We geven elkaar veel (ongevraagd) advies. Er zit niet altijd wat tussen wat voor jou werkt, maar door erover te blijven praten vind je vanzelf je eigen draai.

Sla je me-time niet over

Alles wat jij nodig hebt om je af en toe even fijn te voelen is op dit moment essentieel. Zie deze periode als een re-set in je dagelijks leven. Vertraag je ritme en probeer gezonde regelmatige gewoontes erin te houden. Sport en meditatie helpt hier heel goed bij. We kunnen de angst niet zomaar wegjagen, maar we kunnen wel manieren vinden die ons kalmeren. Focus je op één activiteit die jou rust brengt en zorg dat je hier dagelijks tijd voor vrijmaakt.

Wees lief voor jezelf

In deze tijden is het belangrijker dan ooit om voor elkaar te zorgen, maar vergeet hierbij ook jezelf niet. Angst vloeit door je hele lichaam en kan op onverwachte momenten telkens terugkomen. Wees daarom niet te streng voor jezelf als het niet lukt je meteen af te sluiten van deze angst. Het geeft alleen maar aan dat je menselijk bent. Niemand is in één keer haar angst de baas. Gun jezelf de tijd en vind uit wat voor jou werkt. Dit is voor iedereen anders.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?