Zwanger, bevallen en kraamtijd tijdens corona: geen roze wolk?
Zwanger, bevallen en kraamtijd tijdens corona: dat is pittig. Mamacoach Tilda geeft advies bij angst en het ervaren van een grijze wolk.
© Getty Images - Kelvin Murray

Deze crisis is voor niemand een pretje. Maar voor zwangeren, net bevallen vrouwen of familie en vrienden die daardoor niet op kraambezoek kunnen komen, is de roze wolk nu vaker dan ooit afwezig. Women’s Health’s Esmee sprak met Tilda, die met haar praktijk FrouFrou Begeleiding therapeut is voor moeders.
We deelden vorige week al informatie over wat je kunt doen als je nu zwanger bent, maar praktische tips zijn natuurlijk ook heel fijn. Veel zwangeren maken zich zorgen over de bevalling: wordt het een thuisbevalling? Kan je partner wel aanwezig zijn? En daarna heb je een andere kraamtijd in het verschiet dan dat je in je hoofd had. Dat brengt veel zorgen en vaak ook angst met zich mee. Wat adviseer je (aanstaande) moeders?
‘Veel moeder bellen me, ik doe nu alle coaching telefonisch of via Skype. En alle moeders ervaren angst, of je nu zwanger bent, net bevallen of al een elftal hebt. De ene moeder heeft het meer dan de ander, maar we voelen het allemaal. Het is vooral belangrijk jezelf niet te veroordelen. Zeg tegen jezelf: ‘Ik mag dit voelen, ik mag dit zo ervaren.’.
En ga zeker jezelf niet met andere moeders vergelijken. Veel van de zwangeren hebben nu voorkeur voor een thuisbevalling, maar ook daarbij komt weer angst kijken. Weet dat mocht je toch naar het ziekenhuis moeten, daar heel grote maatregelen zijn getroffen. Je wordt als zwangere echt niet in contact gebracht met eventuele coronamama’s. Vertrouw erop dat de medische wereld weet wat ze doen.’
Je hebt je laten omscholen tot therapeut nadat je zelf na op een grijze wolk terecht kwam tijdens de zwangerschap van je eerste dochter. Hoe kunnen moeders zich voorbereiden op het eventueel ontbreken van die roze wolk?
‘Stop met de hele dag het nieuws checken en googelen op allerlei termen die met corona te maken hebben. Op die manier proberen veel mensen de controle te pakken, maar dit is iets wat je niet kunt controleren. Het enige wat je kunt doen is de situatie accepteren zoals hij is en alle emoties en gedachten die daarbij horen.
Het is heel normaal om je zorgen te maken en dat mag er echt zijn, want iedereen voelt zich zo. Ik zeg niet dat je het leuk hoeft te vinden, maar er tegen vechten werkt vaak averechts, dan krijg je het sneeuwbaleffect. En als je al niet op een roze wolk zat, is het heel normaal dat je dit er niet bij kunt hebben.
Je relativeringscapaciteit is weg. Je hebt hormonen die door je lijft gieren, je slaapt niet en je hebt dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel. Dus zo’n pandemie maakt dat gevoel nog veel groter. Nu slaap je niet alleen slecht door de baby, maar ook door het piekeren.’
Voor partners zullen die zorgen misschien anders zijn, wat kun je het beste doen als je partner je niet begrijpt?
‘Dat is heel lastig, maar de eerste stap ik altijd in gesprek gaan. Ga praten en leg duidelijk uit wat het met jou doet dat de ander zich op die manier gedraagt, zonder een beschuldigende vinger. Houd het bij jezelf, dan voelt de ander zich minder snel aangevallen.’
Hoe kun je een zwangere of net bevallen vrouw nu tot steun zijn?
‘Appen is vrij onpersoonlijk, dus probeer te bellen of te FaceTimen, al is het maar kort. Je connect dan toch even. Toon je empathie naar haar, overlaad de ander niet met adviezen en luister vooral. De vraag of je ergens mee kan helpen is altijd goed. Al is het boodschappen aan de deur hangen of een maaltijd voor de deur zetten.’
En heb je een advies voor alle moeders?
‘Een heel belangrijke: steek elkaar nu niet de loef af met schema’s. Het maakt in deze situatie niet uit hoe je het aanpakt, jij doet namelijk altijd het beste voor je kind. Leg de lat laag en vergelijk jezelf zeker niet met anderen.’
Tilda (38) is getrouwd met Tim (38) met wie ze twee dochters heeft: Livia (bijna 6) en Emmi (2). Ze biedt in haar praktijk FrouFrou Begeleiding therapie voor moeders zonder roze wolk. Zelf is ze moeder van dochters Livia (bijna 6) en Emmi (2) en ervaarde ze tijdens en na haar eerste zwangerschap een grijze wolk: een postnatale depressie. Toen ze er na een jaar van wachtlijsten en therapie weer was, heeft ze zichzelf om laten scholen en is ze haar praktijk (zonder wachtlijsten) gestart. Haar persoonlijke verhaal en haar bevindingen gebruikte ze voor haar boek Toen kreeg ik weer lucht dat nu ook in het Engels vertaald is.