Deze 5 gezonde alternatieven voor koffie wil je proeven
Mik je bak na bak koffie naar binnen in tijden van stress of als je veel vanuit huis werkt? Niet per se heul goed voor je tanden of je stressniveau. Toch graag wat extra energie? Dit zijn gezonde alternatieven voor dat bakkie pleur.
© Getty Images - Westend61

Als je vermoeid bent en wel een opkikker kunt gebruiken, val je waarschijnlijk (net als héél veel andere mensen) meerdere keren per dag terug op koffie, maar welke alternatieve dranken zijn er eigenlijk? Welke dranken beloven hetzelfde effect?
Cichorei
Favoriet in het rijtje der koffievervangers: Cichorei. Deze plant komt uit dezelfde familie als de Witlof en de geroosterde wortel wordt gebruikt als koffievervanger, maar dan cafeïnevrij. Net als koffiebonen kan de Cichoreiwortel worden geroosterd, gemalen en gebrouwen tot een heerlijke warme drank. Het bevat opwekkende aspecten en is daarnaast een rijke bron van inuline. Deze oplosbare vezel kan helpen bij de spijsvertering en een gezonde darmwerking ondersteunen door de groei van nuttige bacteriën te bevorderen, met name Bifidobacteria en Lactobacilli (bron).
Matcha thee
Kun je je de Matcha-trend nog herinneren? Nou, zo vreemd was die niet. Dagelijks nippen aan een kopje matcha thee kan namelijk een positief effect hebben op je energieniveau én algehele gezondheid. In tegenstelling tot koffie, biedt matcha een minder zenuwachtige oppepper. Dit komt door Matcha's hoge concentratie van flavonoïden en L-theanine, die de zogenoemde 'alfafrequentieband' van de hersenen verhoogt en ontspannende effecten produceert door ook het serotonine-, GABA- en dopaminegehalte te verhogen. Bij matcha thee consumeer je trouwens het hele blad van de Camellia sinensis plant. Om deze reden krijg je daarmee bovendien een veel meer geconcentreerde bron van antioxidanten binnen (bron).
Golden Milk
Nog nooit gehoord van Golden Milk? In dat geval: mogen we je even voorstellen aan je nieuwe favoriete drankje? Golden Milk komt uit de Ayurveda en is een mix van warme plantaardige melk (havermelk) met een lepel kurkuma, een lepel kaneel, een beetje zwarte peper, wat gember en eventueel nog vanille en agavesiroop. Dit is overigens meer een avonddrankje en boost niet per se je energie, maar bevat wel krachtige ontstekingsremmende eigenschappen vanwege de kurkuma (bron).
Warme cacao
Cacao is echter niet alleen qua smaak vergelijkbaar met koffie, maar er is ook steeds meer onderzoek dat aantoont dat het misschien een gezondere keuze is. Let op: we hebben het wel over echte cacao en niet zomaar cacaopoeder. Cacao bevat alle gezond eigenschappen, terwijl cacaopoeder gemaakt wordt van cacao, melk, suiker en andere smaakstoffen. Dit maakt de smaak zoeter, maar gaat tegelijkertijd ten koste van veel van de natuurlijke voordelen van cacao.
Warme cacaomelk is de super food variant van de meer ingeburgerde warme chocolademelk. Het levert goede chemicaliën zoals Anandamide, die je helpen om je dag positief te starten. Drink er niet te veel van, maar zo'n één kopje per dag kan al veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Cacaobonen zijn namelijk rijk aan magnesium en kunnen helpen bij het regelen van je bloeddruk en je cholesterolgehalte verlagen (bron).
Kurkuma thee
Ook kurkuma thee kan je een fijne energieboost geven, zonder de vervelende nadelen die je wel ervaart bij het drinken van koffie. Niet voor niets dat het in India al jaren gedronken wordt voor het positieve effect dat het heeft op je gezondheid. De vitaminen in kurkuma zorgen niet alleen voor een verhoogd energieniveau, het verbetert ook je immuunsysteem. Een wonderdrankje dus, smakelijk (bron).
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?